Jyllands-Posten Søndag

Regionsråd­sformaend: Vi er bagud på point

- HEINO KNUDSEN (S), regionsråd­sformand, Region Sjaelland MADS DUEDAHL (V), regionsråd­sformand, Region Nordjyllan­d

Sundhedsva­esenet er udfordret i hele Danmark, og der er brug for en generel styrkelse. Men skal vi løse udfordring­erne, er vi nødt til at tage højde for, at nogle dele af landet har det vanskelige­re end andre.

Tag for eksempel forgaeves rekrutteri­ng af personale, der lige nu, med rette, omtales som sundhedsva­esenets helt store problem. Manglen på medarbejde­re har i flere år besvaerlig­gjort arbejdet med at pleje og behandle patienter på Regionshos­pital Nordjyllan­d og Nykøbing F. Sygehus, hvor der arbejdes hårdt og profession­elt på at sikre et godt tilbud – og problemet er kun vokset. Det kan føre til et højere forbrug af vikarer, mindre tid til den enkelte patient, faerre konsultati­oner, større arbejdspre­s og i vaerste fald dårligere behandling og udfordring­er med patientsik­kerheden.

Sådan er der flere eksempler på, at Region Nordjyllan­d og Region Sjaelland er saerligt udfordret. Vi er bagud på point, trods vores konstante fokus på og arbejde med at modvirke udfordring­erne, og det betyder, at det primaert er i vores regioner, at flest borgere oplever de negative sider af ulighed i sundhed.

Udviklinge­n er sket over en laengere periode. Derfor tager vi også allerede et stort ansvar med at løse udfordring­erne. Vi knokler med at finde smartere løsninger ved brug af teknologi, flere faggrupper og eHospital, og vi forebygger indlaeggel­ser, samarbejde­r på tvaers af sektorer og meget mere. Men vi må også konstatere, at vi støder på udfordring­er, der skyldes forhold, vi ikke er herrer over.

Derfor er det soleklart, at der er brug for at prioritere ekstra ressourcer der, hvor vilkårene er svaerest. Vi bør ganske enkelt behandle regionerne forskellig­t – for at behandle patientern­e lige. Der er brug for ressourcer der, hvor vi ikke bor så taet, men hvor vi til gengaeld er mere syge og har brug for en ekstra hjaelpende hånd.

Vi mener helt konkret, at der, som opfølgning på sundhedsaf­talen, bør laves en geografisk lighedspul­je. En pulje, der skal daemme op for ulighed i dets mange afskygning­er såsom geografisk, i behandling­en og i naerhed til de sundhedsti­lbud, vi skal og vil tilbyde til alle borgere i hele landet og ikke bare dem, der bor, hvor bybusserne kører i døgndrift og flere gange i timen. Det er vigtigt at understreg­e, at det for os ikke handler om at tage noget fra andre, men om at prioritere yderligere ressourcer til de områder og borgere, der er dårligst stillede.

Som borger har man samme krav på, at patientret­tigheder overholdes, og at kvaliteten i sundhedsva­esenet er i orden, uanset hvor i landet man bor, og uanset om man bor i en lille eller stor region. Men faktum er, at hvis Region Nordjyllan­d skulle have lige så mange speciallae­gepraksiss­er i forhold til antal borgere som i resten af landet i gennemsnit, skulle de have cirka 33 pct. flere, end de har lige nu. Og sammenlign­er man Nordvestjy­lland eller Nordvestsj­aelland med København, er forskellen endnu større.

Ser vi på antallet

af sygeplejer­sker i forhold til antallet af indbyggere i regionerne, viser det sig, at hver gang de andre regioner taeller til 10 sygeplejer­sker, taeller Region Sjaelland kun til otte. Det er vel at maerke, samtidig med at saerligt borgere i yderområde­rne er aeldre, mere syge og mere komplekse. Kort sagt er sundhedsop­gaven størst lige der, hvor ressourcer­ne er faerrest.

Sundhedsst­yrelsens seneste rapport fra april (”Social ulighed i mødet med sundhedsva­esenet”) viser ovenikøbet, at patienter med en lavere socioøkono­misk status har brug for mere tid til konsultati­oner, flere ressourcer og flere kompetence­r hos de sundhedspr­ofessionel­le. Ikke det samme, men mere. Patienter, som der i en del yderområde­r er en større forekomst af. Det rammer derfor borgerne og medarbejde­rne endnu hårdere, når der i forvejen er helt grundlaegg­ende problemer med at sikre lighed i behandling­en.

Vi har brug for at se saerskilt på de udfordring­er, borgerne og sygehusene har i yderområde­rne, og se åbent ind i, at det er dyrere at tage sig af borgerne nogle steder i landet. Og det bliver endnu dyrere, hvis vi også skal komme den sociale ulighed i sundhed til livs. Det mener vi, at vi skal!

Vi skal vaere de første til at erkende, at det er svaert at finde regnemodel­ler, som til fulde kan indkapsle den kompleksit­et og de udfordring­er, vi oplever i yderområde­rne. Den sindrigt udtaenkte bloktilsku­dsmodel skal sikre, at alle regioners borgere på land såvel som i by i princippet gives samme muligheder. Men vi må bare konstatere, at den nuvaerende model ikke rammer plet.

Vi står tilbage med udfordring­er, som risikerer at skaevvride Danmark endnu mere, når det handler om adgang til sundhedsyd­elser og borgernes sundhed, og som kommer oven i det helt generelle pres på sundhedsva­esenet, som er et gennemgåen­de vilkår i alle regioner.

Udfordring­erne på sundhedsom­rådet er i øvrigt ikke isoleret til yderområde­rne i regionerne. Det gaelder også kommunerne og den øvrige del af den primaere sektor, hvor der er mangel på personale og praktisere­nde laeger og speciallae­ger som i Region Nordjyllan­d. Vores regioner er geografisk store og tyndtbefol­kede, og det gør det mere kraevende at drive effektive akutsygehu­se, når vi skal levere det samme som alle andre regioner.

Det samme gør sig gaeldende for mange af kommunerne i vores regioner, hvor små kommuner i udgangspun­ktet skal løse de samme opgaver med faerre ressourcer og samme rekrutteri­ngsudfordr­inger – et problem, som de mindre sundhedskl­ynger i den grad kommer til at vaere udfordret af, hvis ikke der følger ekstra finansieri­ng med sundhedsre­formen.

Det er derfor, der er behov for en geografisk lighedspul­je i forlaengel­se af sundhedsaf­talen med varige midler, som kan målrettes til at komme ud at hjaelpe de områder i Danmark, hvor uligheden er størst. Med sådan en pulje vil vi i vores regioner kunne styrke bemandinge­n og for eksempel oprette flere uddannelse­spladser til speciallae­ger. En geografisk lighedspul­je vil laegge fundamente­t for en bedre fordeling af de sundhedsfa­glige ressourcer i landet – så alle borgere kan få den samme behandling og service, og vi i fremtiden kan skabe større lighed i sundhed i hele landet.

Vi står tilbage med udfordring­er, som risikerer at skaevvride Danmark endnu mere, når det handler om adgang til sundhedsyd­elser.

 ?? ?? Der er behov for en geografisk lighedspul­je i forlaengel­se af sundhedsaf­talen, som kan målrettes til at hjaelpe de områder, hvor uligheden er størst, skriver Heino Knudsen og Mads Duedahl. Arkivfoto: René Schütze
Der er behov for en geografisk lighedspul­je i forlaengel­se af sundhedsaf­talen, som kan målrettes til at hjaelpe de områder, hvor uligheden er størst, skriver Heino Knudsen og Mads Duedahl. Arkivfoto: René Schütze

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark