Jyllands-Posten Søndag

Dansk arbejdskra­ft er ikke nok

- JACOB BIRKLER, LEKTOR, TIDL. FORMAND, DET ETISKE RÅD, PÅ ALTINGET.DK SKRIV DIN MENING

Regeringen vil have fart på den grønne omstilling, så Danmark og Europa hurtigst muligt kan blive fri af russisk gas i 2030. Sådan lød budskabet fra statsminis­teren, da regeringen praesenter­ede sit svar på, hvordan vi skal se ind i en fremtid uden russisk gas, som er deres prestigepr­ojekt, der skal symboliser­e den grønne omstilling.Regeringen vil tidoble kapacitete­n af havvind, så 230 mio. husstande kan få grøn strøm. Tonerne i udspillet er overordnet set meget fine. Der er bare en central udfordring, som regeringen gang på gang negligerer: Hvor skal arbejdskra­ften komme fra?

Ifølge branchefor­eningen Green Power Denmark øger den grønne omstilling behovet for arbejdskra­ft med, hvad der svarer til 45.000 fuldtidsst­illinger årligt frem mod 2030. Regeringen har alvorlige udfordring­er med at skaffe isaer faglaert arbejdskra­ft nok til at virkeliggø­re ambitioner­ne inden for den grønne omstilling. Tal fra Erhvervsmi­nisteriet

viser, at 40 pct. af de beskaeftig­ede i virksomhed­er med grøn vareekspor­t er faglaerte. Men hvem skal stå for at bygge de vindmøller og andre grønne løsninger, når arbejdskra­ften ikke findes derude? Regeringen praesenter­er igen noget, de får svaert ved at realisere. Modsat regeringen har vi i Venstre laenge ment, at mere internatio­nal arbejdskra­ft er en del af løsningen. Vi har brug for at få langt mere internatio­nal arbejdskra­ft til Danmark. For at vi kan komme i mål med den grønne omstilling, kraever det, at virksomhed­erne har adgang til den faglaerte arbejdskra­ft, som de efterspørg­er. Ellers risikerer vi, at produktion­en flyttes til udlandet, hvor medarbejde­re findes. Vi har brug for langsigted­e løsninger, ikke brug midlertidi­ge løsninger. Det må regeringen til at indse, hvis de vil realisere deres grønne ambitioner. For hvad er store ambitioner, hvis man ikke kan realisere dem?

Mange sygeplejer­sker oplever moralsk stress, fordi de udmaerket godt ved, hvad de bør gøre, alt imens de forpligtes til alt muligt andet.

Send dit indlaeg via

Laes JP's opfordring­er og betingelse­r på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark