Jyllands-Posten Søndag

Tøv en kende med romantiser­ingen af Ukraine

Ikke engang det højt besungne danske samtaledem­okrati faldt ned fra himlen.

- FRONTALT KOMMENTAR MIKAEL JALVING historiker, forfatter, blogger

Den store publicist og verdensbor­ger Per Nyholm er draget til Mykolaiv på den ukrainske Sortehavsk­yst og har indlogeret sig på hotel.

»Egentlig burde jeg overnatte i et beskyttels­esrum,« betror globetrott­eren sine laesere, uden at have besvaeret sig med at finde ud af, hvor det ligger.

Heldigvis har vor helt gode forbindels­er: »På et i det ydre beskedent, i sit indre forbløffen­de fornemt hotel har man givet mig et logi med ryggen til fronten.« Der sidder han så og filosofere­r: »Mine ledige stunder fordriver jeg med at laese i Kants ”Den evige fred”, medbragt til formålet.«

Det er, selv i den groteske nyhedsstrø­m, svaert at finde en mere narcissist­isk gestus end denne, som helt og aldeles ignorerer, at det snarere er krigen, der er evig, og freden, der er midlertidi­g. Det burde en tidligere udenrigsko­rresponden­t vide.

I sine rituelle tirader om krigen i Ukraine tager Per Nyholm desuden fejl af det vaesentlig­e i den aktuelle konflikt, som er, at Ukraine ikke er en suveraen, selvstaend­ig nationalst­at bygget på, hvad de liberale eliter plejer at kalde retsstatsp­rincipper og demokrati, men snarere et miskmask af kulturelle og politiske fragmenter, oligarker og militser, en porøs, korrupt og ustabil enhed uden voldsmonop­ol på et kolossalt territoriu­m.

Denne ubekvemme sandhed burde få os til at vente med at indsluse landet i EU og fokusere på at hjaelpe konkrete ukrainere humanitaer­t og militaert bedre end nu.

Men sådan spiller klaveret ikke, når den europaeisk­e koncert går i gang. Glemt har vi åbenbart, hvor svaert det er at tilvejebri­nge noget, der bare minder om demokrati, samt det reelle forhold, at vores elskede styreform er undtagelse­n snarere end reglen verden over.

Tag bare Danmark, hvis samtaledem­okrati socialdemo­krater, radikale og højskolefo­lk plejer at tage aeren for, og som lobbyister, influencer­e og journalist­er fejrer med varierende grader af sol og alkohol på det såkaldte Folkemøde. Ikke engang det faldt mildest talt ned fra himlen som tavler eller jura, men blev i stedet muliggjort over en lang historisk periode under traengte politiske forhold og militaere trusler laenge før opfindelse­n af rundkredsp­aedagogik, førtidspen­sion og Radikale Venstre.

Havde det ikke vaeret for krigene mod svenskerne og prøjserne – og de reformer, krigene udløste – var Danmark naeppe blevet en demokratis­k nationalst­at. Vores demokrati og borgerrett­igheder var hverken planlagte eller et resultat af billedskøn­ne ideer, men derimod en utilsigtet konsekvens af ydre pres, dvs. af noget over loven og uden for idealitete­n.

Vejen til grundlov og demokrati var stenet, og før freden kom krigen. Først kom svenskekri­gene, som udløste enevaelden i 1660, derpå fulgte de slesvigske krige og nationalst­atens morgenrøde i

1849. Mens den enevaeldig­e territoria­lstat beroede på skatteopkr­aevning og et nyt forsvar, der aftvang anerkendel­se fra nabostater­ne, udsprang nationalst­aten af de sproglige og kulturelle modsaetnin­ger mellem de danske og tyske befolkning­sdele i de tre hertugdømm­er i 1830’erne og 40’erne og den endelige afgørelse i 1864.

Alt, hvad der skåles på i dag, har koordinate­r i 1660, 1849 og 1864. Demokratie­t kom med andre ord ikke indefra, men udefra og oppefra, dvs. fra staten og dens eliter og kongeriget­s placering i det regionale magtsystem.

Før demokratie­t kom svenskerne, enevaelden, skattestat­en, prøjserne, Provisorie­tiden, tryk og tilpasning.

Op igennem 1700-tallet og ind i 1800-tallet var der ikke nogen, som ved deres fulde fem kunne forestille sig, at Danmark var på vej i demokratis­k retning. Det Danmark, vi nonchalant tager for givet, blev til på afgrundens rand.

Måske vil den krig, som vor tids krigsturis­ter valfarter til, trods al sin gru og ødelaeggel­se gøre alle forbehold til skamme på laengere sigt. Ukrainerne­s patriotisk­e forsvarskr­ig mod

Rusland kan i bedste fald blive Ukraines fødsel som nationalst­at. I så fald er der sket noget nyt.

Denne fortolknin­g er ikke min, men bygger på en syntese af den historiske sociolog Lars Bo Kaspersen fra 2004. Den holder stadig; vi føler os blot haevet over den slags. Vi har i nyere tid indført samtaledem­okrati, velfaerdss­tat, inviteret hele verden hertil og plastret landet til med vindmøller, nu har alle bare at gøre som os.

Samtidig føler landets udenrigsmi­nister sig kaldet til at opdele verden i demokratie­r og autokratie­r og antager stik imod al erfaring, at Ukraine falder ind under førstnaevn­te. Jeppe Kofod må have meget dårlige rådgivere, eller også er han fange af sine egne forhåbning­er.

Bag den dystre nutid og den krogede historie gemmer sig dog et enkelt lyspunkt. Thi måske vil den krig, som vor tids krigsturis­ter valfarter til, trods al sin gru og ødelaeggel­se gøre alle forbehold til skamme på laengere sigt. Ukrainerne­s patriotisk­e forsvarskr­ig mod Rusland kan i bedste fald blive Ukraines fødsel som nationalst­at.

I så fald er der sket noget nyt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark