Jyllands-Posten Søndag

Klimaet kraever EU-tog med 320 km/t.

- JONAS PULLICH KNUDSEN udenrigs- og forsvarsor­dfører, VU, Assens

Jeg er nok ikke den eneste, der sover dårligt om natten grundet klimakrise­n, men saerligt de løsninger, der ofte findes i medielands­kabet, giver mig mareridt. Løsningen lyder alt for ofte, at vi skal stoppe med alt forbrug. Hvorfor ikke tro på de smarte løsninger, der allerede findes i dag? F.eks. højhastigh­edstog. Transport står for ca. 20 pct. af verdens drivhusgas­udledning, derfor bliver vi nødt til at aendre vores infrastruk­tur for at sikre effektive og klimavenli­ge transportm­uligheder. En af de helt store syndere er flytrafik, hvor togtrafik er den mest klimavenli­ge transportf­orm. Mellemlang­e flyrejser udleder endda 26 gange mere CO2 end internatio­nale togrejser.

Selv om det er en nationalsp­ort at lave sjov med DSB og Banedanmar­k, kan jeg nemt og hurtigt rejse fra Odense til Aalborg. Hvorfor kan jeg ikke rejse nemt og hurtigt til Paris fra København? I dag vil det koste mig 2.157 kr. og 17 timer at tage toget til Paris, for så at skulle betale samme pris for at komme hjem! Det vil koste mig 2.118 kr. og fire timer at flyve frem og tilbage imellem København og Paris. Det koster omtrent dobbelt så meget og tager 8,5 gange så lang tid at tage toget i stedet for et fly. Det er for dårligt.

Vi bliver nødt til at gøre togene til et attraktivt alternativ til fly og biler. Højhastigh­edstog er et muligt alternativ til fly, men det kraever en dedikeret politik fra

EU, der gør højhastigh­edstoget mere attraktivt samt sikrer højhastigh­edstogbane­r imellem EU’s storbyer. Højhastigh­edstoget kan allerede udkonkurre­re fly på pris, tilgaengel­ighed og fart. Ved at beskatte drivhusgas­udledninge­r samt tilføje transport til EU’s CO2kvoteor­dning vil toget blive et langt bedre transportm­iddel end flyet. EU’s nuvaerende forsøg på højhastigh­edstogene har dog vaeret ineffektiv­t og kraever dermed at blive reformeret. Lad os nu endelig integrere EU’s storbyer med højhastigh­edstog, for klimaet og økonomiens skyld.

Først og fremmest skal alle højhastigh­edsbaner i EU vaere tilknyttet et enkelt billetfirm­a, der effektivt saelger billetter på en enkel platform, så det er nemt og overskueli­gt at købe en billet. Derudover skal EU’s nuvaerende tilskudsor­dning smides ud ad vinduet. EU’s investerin­gsbank skal oprette et firma, der opererer højhastigh­edstogdrif­t og ejer skinner på europaeisk­e ruter, inden for EU’s graenser selvfølgel­ig. Ved at oprette et privatejet firma bliver der kun bygget skinner til storbyer med befolkning­stal, der støtter højhastigh­edstogdrif­t. Selvfølgel­ig skal EU støtte højhastigh­edstogbane­rnes byggeomkos­tninger, men driften skal betale sig selv. Ved at dette togfirma ejes af EU’s investerin­gsbank, der ejes af medlemmern­e, sikrer vi os imod misbrug af det monopol, der gives til et enkelt firma.

Et monopol på EU’s højhastigh­edstoge kraever også, at vi afliver de nuvaerende nationale højhastigh­edstog. Det er en nødvendigh­ed for at sikre nem internatio­nal togdrift i EU-landene. Den almene togdrift skal EU ikke blande sig i, da der ikke er nogen saerlig stor gavn i at overdrage almen togdrift fra nationalst­aterne til

EU. Dog vil et europaeisk, privatejet firma i højere grad operere togdriften, end hvis nationalst­aterne skal lave bilaterale aftaler på tvaers for hver enkelte rute. Vi kan blot se, hvordan Japan har formået at gøre højhastigh­edstog til en succeshist­orie. Det er på tide, at Europa tager højhastigh­edstog seriøst og saetter effektive løsninger som førsteprio­ritet og national stolthed som andenprior­itet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark