Jyllands-Posten Søndag

Det er på tide at gøre op med manglende kønsdivers­itet

- BERIT TOFT FIHL chef for public affairs, Lederne MIKKEL HAARDER underdirek­tør for kompetence­r og viden, DI

Der er snart gået et år, siden regeringen og dens støttepart­ier lancerede idéen om at nedsaette en hurtigarbe­jdende ekspertgru­ppe, som skulle komme med konkrete anbefaling­er til, hvordan vi får sikret en bedre kønsbalanc­e på de videregåen­de uddannelse­r og arbejdsmar­kedet.

Mens vi venter på ekspertgru­ppen, har vi som samfund store udfordring­er affødt af de kønsopdelt­e uddannelse­svalg med stribevis af typiske kvindefag som sygeplejer­ske og klinikassi­stent og typiske mandefag som elektriker og ingeniør. Faktisk er det sådan, at der på over halvdelen af de videregåen­de uddannelse­r ved studieopta­get i 2021 var en markant overvaegt af enten maend eller kvinder.

Manglende kønsdivers­itet på uddannelse­rne og arbejdsmar­kedet medvirker til en raekke udfordring­er. Blandt de største er, at vi ikke udnytter hele talentmass­en, og at vi ikke bruger alle redskaber til at afhjaelpe problemer med mangel på arbejdskra­ft.

Grundlaegg­ende har vi som samfund en meget klar interesse i, at de unge primaert vaelger uddannelse baseret på deres talent og lyst – og ikke lader sig diktere af bestemte kønsnormer. Men at bryde med indlejrede normer om, hvad der er kønsstereo­type fag og job, er et langt sejt traek, som kraever indsatser fra mange aktører.

På uddannelse­sområdet handler det blandt andet om at få uddannelse­svejledere på alle niveauer til at åbne øjnene hos fremtidens arbejdskra­ft for hele paletten af uddannelse­smulighede­r, så de nuvaerende stereotype forventnin­ger til mande- og kvindefag ikke bliver kopieret i de unges valg af uddannelse og karriere.

På arbejdsmar­kedet er der brug for at synliggøre, at der er behov for og plads til begge køn på arbejdspla­dserne – og igen og igen fortaelle de unge, at kønsmaessi­g diversitet er efterspurg­t hos de danske virksomhed­er.

Lykkes det at få gjort op med kønsstereo­type uddannelse­svalg, kan vi øge andelen af kvinder i den private sektor, hvor blot en tredjedel af de heltidsans­atte medarbejde­re i dag er kvinder. Dermed styrkes også rekrutteri­ngsgrundla­get til at få flere kvinder i ledelse i de private virksomhed­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark