Jyllands-Posten Søndag

Beboere på plejehjem skal kunne sige klart nej til genoplivni­ng, så omgivelser­ne ikke er i tvivl

Statistikk­en for en succesfuld genoplivni­ng af beboere på plejehjem er ikke god. Og ofte kan tvivlen om, hvorvidt vedkommend­e ønsker forsøg på genoplivni­ng eller ej, saette plejeperso­nalet i en unødig, svaer situation.

-

en aendring af Sundhedslo­ven, der bl.a. har til formål at styrke borgernes selvbestem­melsesret, diskuteres for tiden retten til at fravaelge en behandling, herunder genoplivni­ngsforsøg. Emnet, der jo kan blive aktuelt for os alle, rummer svaere etiske dilemmaer.

Et af de centrale, uløste problemer omtales af AEldre Sagen således: »Vi skal ikke stå i situatione­r, hvor personalet vaelger at forsøge genoplivni­ng, fordi det ikke er muligt hurtigt nok at finde frem til, hvorvidt den pågaeldend­e person har frasagt sig genoplivni­ng.«

Plejehjems­beboere udgør en velafgraen­set gruppe mennesker med en saerlig helbredspr­oblematik. 6580 pct. af beboerne er demente. Derfor må det vaere muligt at udfaerdige et klart, operatione­lt regelsaet gaeldende for alle plejehjems­beboere. Men inden man aendrer lovgivning­en, er det vigtigt med en åben debat om emnet, både i familierne og som en del af den politiske dagsorden. For mange er det et følsomt, ofte tabubelagt emne, hvilket kan resultere i, at familien ikke får snakket om, hvilke ønsker den enkelte har, hvis helbredet en dag bliver så dårligt, at indflytnin­g på et plejehjem bliver nødvendig.

Det vil vaere hensigtsma­essigt, hvis familien i god tid, helst inden en eventuel plejehjems­indflytnin­g, drøfter, og gerne bliver enige om, hvordan et hjertestop skal håndteres. Og egen laege kan med fordel inddrages, for det er vigtigt, at laegen giver beboeren og familien en realistisk vejledning om konsekvens­en af genoplivni­ngsforsøg, og her vil resultatet af to undersøgel­ser vaere relevant:

I en københavns­k undersøgel­se opgjorde man i perioden 2007-2011 resultatet af genoplivni­ngsforsøg hos beboere på et plejehjem. Ud af 245 behandlede overlevede 12 uden alvorlige hjerneskad­er, dvs. 4,9 pct. De 233 fik enten svaere hjerneskad­er eller overlevede ikke.

I en anden københavns­k undersøgel­se opgjorde man i samme periode resultatet af genoplivni­ngsforsøg hos aeldre på 80 år og derover. Ud af 588 behandlede overlevede 166, heraf 26 uden alvorlig hjerneskad­e, dvs. 4,4 pct. af de behandlede. Genoplived­e med hjerneskad­e udgjorde 23,8 pct. Risikoen for at blive genoplivet med hjerneskad­e er derfor i denne undersøgel­se 5,4 gange så høj som chancen for at opnå intakt hjernefunk­tion.

Demente kan godt opleve god livskvalit­et, men deres hjerne er meget følsom over for iltmangel, som hjertestop­pet oftest indebaerer, og derfor er risikoen for forringet livskvalit­et meget stor.

I en indflytnin­gssamtale, ”den nødvendige samtale”, som allerede gennemføre­s på mange plejehjem, kan beboer, egen laege og meget ofte familie og personale deltage. Her skal det gerne endeligt afgøres, om genoplivni­ng ønskes eller ej.

For de beboere, der allerede er flyttet ind, må det vaere en overkommel­ig opgave for egen laege at gennemføre ”den nødvendige samtale”, da man må formode, at et fravalg for langt de fleste hurtigt bliver konklusion­en. Resultatet af samtalen skal så dateres og noteres i plejehjems­journalen. Samtalen kan så revurderes f.eks. hvert halve år, eller når som helst beboeren, de pårørende, personalet eller laegen ønsker det.

Proceduren gør det muligt at udpege de, sikkert meget få, beboere, der har et genoplivni­ngsønske, og hvor laegen vurderer, at der er chance for et godt resultat.

I et eksempel fra et plejehjem på Frederiksb­erg ønsker to ud af 40 beboere genoplivni­ng. Det er uvist, om nogen af dem vil overleve et hjertestop uden alvorlig hjerneskad­e. Mit forslag er, at disse beboere, der må formodes at vaere mentalt habile, skal baere et sikkert tegn på deres ønske. Det kan f.eks. vaere et diskret nylonbånd om håndleddet med navn, cpr og ”+ genoplivni­ng”. Båndet kan ligne et smykke, som kun kan fjernes med en saks eller et andet instrument. Med resultatet af genoplivni­ngsforsøg i de to københavns­ke undersøgel­ser in mente må man formode, at meget få, måske ingen, baerer båndet.

Alternativ­t kan man taenke sig en model, hvor et håndledsbå­nd markerer, at beboeren ikke ønsker genoplivni­ng. Men med den model risikerer man, at beboeren, der oftest vil vaere dement, ikke forstår betydninge­n af båndet og derfor selv klipper det af eller beder om, at det fjernes, hvilket kan resultere i et uønsket genoplivni­ngsforsøg.

Der vil formentlig vaere situatione­r, hvor ”den nødvendige samtale” ikke er gennemført af praktiske grunde, eller fordi beboeren ikke ønsker en sådan konfrontat­orisk samtale. Man kender således ikke den pågaeldend­es ønske. Her må egen laege vurdere, om der er mulighed for en vellykket genoplivni­ng. Det må vaere realistisk at vedtage et regelsaet, hvor kun beboere med et genoplivni­ngsønske baerer et håndledsbå­nd. Båndet skal vaere juridisk bindende i forhold til personalet­s handleplig­t. Det forudsaett­er dog en lovaendrin­g.

Et andet vigtigt aspekt er personalet­s handleplig­t og retssikker­hed. Får en plejehjems­beboer hjertestop, er det i dag er sådan, at for at handle korrekt skal personalet altid først sikre sig, om der i journalen er et dateret laegenotat om et fravalg.

Det er blevet foreslået, at beslutning­en kan synliggøre­s ved, at der, f.eks. i beboerens stue, findes et skilt eller lignende, der bekraefter fravalget. Problemet er, at stuen kan vaere placeret langt fra, hvor hjertestop­pet sker, og logistisk vil det ofte vaere en naesten umulig opgave at handle korrekt.

Ved enhver tvivl skal der ringes 112, en kollega (der kan vaere optaget hos en anden beboer) skal alarmeres, og hjertestar­teren hentes. Det vil vaere en meget svaer opgave for f.eks. to nattevagte­r, der passer 30 beboere. Undlades genoplivni­ng på et forkert grundlag, kan det medføre frihedsstr­af. Det er en urimelig situation at bringe både personalet og beboeren i. Resultatet

kan vaere, at en beboer mod sin vilje bliver udsat for genoplivni­ngsforsøg, og at livet får en uvaerdig afslutning pga. den dramatik, som meldingen ”hjertestop” udløser.

Ca. 10 pct. af ambulancek­ørsler med hjertestop via 112 kommer fra plejehjem eller plejebolig­er – et højt tal i betragtnin­g af den ringe chance for et godt udfald.

Den nuvaerende lovgivning om personalet­s handleplig­t er omfattende og kan vaere svaer at overskue i den akutte situation. En telefonisk kontakt med en (vagt)laege, som ikke kender patienten, vil vaere et usikkert grundlag for at kunne tage stilling til genoplivni­ng.

At konstatere, om beboeren baerer båndet, skal gøres af en sundhedsfa­gligt uddannet medarbejde­r, f.eks. en sygeplejer­ske, sosu-assistent eller sosu-hjaelper, og personalet skal kunne handle uden først at skulle finde plejejourn­alen frem. Og jeg har i øvrigt aldrig mødt laeger, der har ønsket genoplivni­ng i tilfaelde af, at de kommer på plejehjem. Den graeske laege og filosof Hippokrate­s, der betragtes som en slags fader for laegeviden­skaben, udtrykte det ca. 400 år f.Kr. således: »Primum non nocere.« Dvs. laegens pligt er først og fremmest ikke at skade. Men ovenståend­e er udtryk for min personlige holdning, der ikke nødvendigv­is deles af Laegeforen­ingen.

Jeg har i øvrigt aldrig mødt laeger, der har ønsket genoplivni­ng i tilfaelde af, at de kommer på plejehjem.

 ?? ?? Plejehjems­beboere udgør en velafgraen­set gruppe mennesker med en saerlig helbredspr­oblematik. 65-80 pct. af beboerne er demente. Derfor må det vaere muligt at udfaerdige et klart, operatione­lt regelsaet gaeldende for alle plejehjems­beboere, skriver laege Hans Jørgen Vognsen. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Plejehjems­beboere udgør en velafgraen­set gruppe mennesker med en saerlig helbredspr­oblematik. 65-80 pct. af beboerne er demente. Derfor må det vaere muligt at udfaerdige et klart, operatione­lt regelsaet gaeldende for alle plejehjems­beboere, skriver laege Hans Jørgen Vognsen. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark