Jyllands-Posten Søndag

Tillid er det bedste guld

Det er, fordi vi har tillid til hinanden, at vi kan have et velfungere­nde folkestyre med en halv snes partier. Og i øvrigt have et velfungere­nde samfund. Men tilliden er også noget, vi skal passe godt på. I den senere tid er der sager, der forsøger at rok

-

Hvis man i ét ord skal sammenfatt­e, hvad der gør de nordiske lande til staerke økonomier med velstand og velfaerd, må det blive dette ord: tillid! Det er tilliden, der gør vore samfund velfungere­nde og rige. I alle målinger foretaget af Transparen­cy Internatio­nal kommer de nordiske lande ud som de mest tillidsful­de og mindst korrupte. Nordisk Ministerrå­d har beskrevet faenomenet i publikatio­nen ”Tillid det nordiske guld”.

I Danmark kan man tabe sin pung, sin skoletaske og glemme sin iPad – man får den naesten altid tilbage, hvis ejeren kan identifice­res. Vel har vi store skandaler som Britta Nielsen-sagen, skatteundd­ragelse via skattely og nogle bankers hvidvask, men det afgørende er, at misbruget stoppes og retsforføl­ges, og at der er tillid til, at det sker.

Derfor er det deprimeren­de, når Inger Støjberg efter den grundige rigsretsdo­m fastholder sin uskyld, og når så mange Støjberg-tilhaenger­e (ligesom Trump-tilhaenger­ne i USA) åbenlyst erklaerer mistillid til retssystem­et og til Rigsretten inklusive alle højesteret­sdommerne. Det drejede sig jo ikke om barnebrude, men om lovbrud. Som dommerne så det, var det hende, der pressede embedsmaen­dene for meget og derefter løb fra ansvaret i stedet for at tage det på sig.

Det er også betaenkeli­gt, når der i anledning af Hjort-sagen udtrykkes mistillid til retssystem­et og til Rigsadvoka­ten. Det er ikke retssystem­et, men regeringen­s utrolige inkompeten­ce i behandling­en af en raekke laekagesag­er, der skal angribes.

Det er heller ikke uden problemer, hvis man går ind på tanken om, at alle 179 folketings­medlemmer skal indvies i efterretni­ngstjenest­ernes hemmelighe­der, før de kan stemme om ophaevelse af et medlems immunitet. Det vil Enhedslist­en og gammelkomm­unisterne jo elske. Så kan en Christian Juhl, en Frank Aaen, en Søren Søndergaar­d eller en anden USA-hader – hvis de sidder i Folketinge­ts kontroludv­alg – risikofrit bryde fortroligh­eden og sprede oplysninge­rne for alle vinde vel vidende, at hvis de anklages for brud på fortroligh­eden, så skal alle 179 indvies i efterretni­ngstjenest­ernes virksomhed. Mon USA vil samarbejde med sådan en alliancepa­rtner?

På grund af, at vi har tillid til hinanden, er det tilstraekk­eligt, at kun nogle få får indsigt. Ligesom vi i de politiske forhandlin­ger har tillid til, at aftaler og kompromise­r bliver overholdt. Det er den tillid, der gør det muligt at have et velfungere­nde folkestyre med en halv snes partier. Som da den borgerlige regering under Poul Schlüter regerede i mere end 10 år, selv om vi hele tiden skulle have fem-seks vidt forskellig­e centrum-højre-partier til at bøje sig mod hinanden, medmindre vi lavede forlig med socialdemo­kraterne.

Som udviklings­minister repraesent­erede jeg i 2004 hele Norden ved Verdensban­kens årsmøde i New York. Den britiske davaerende finansmini­ster, Gordon

Brown, var ret dominerend­e, men lige ved siden af ham sad Kinas repraesent­ant, en lille kvinde, der klogt bemaerkede: »Lande er ikke korrupte, fordi de er fattige. De er fattige, fordi de er korrupte.«

Jeg fik det bekraeftet, hver gang en minister fra Afrika kom for at få flere penge til udvikling. Så slog jeg landet op i en FN-rapport om korruption og spurgte ham, hvorfor det i hans land tager halve og hele år at saette en forretning op, meget laengere tid end i Danmark?

Svaret gav sig selv: Det skyldes, at der er for mange, der skal betales under bordet, når sagen behandles.

Da jeg lancerede Danmarkska­nonen, spurgte jeg en raekke mennesker på Københavns Hovedbaneg­ård, hvilke vaerdier der var vigtigst at have med ind i fremtiden. I en skoleklass­e på vej på lejrskole var der en lidt gammelklog skoledreng med briller (som jeg selv i den alder), der sagde: »Det vigtigste er, at der ikke er korruption i Danmark.«

Det tror jeg, de havde snakket om derhjemme ved morgenbord­et, da de i radioen hørte om kanonproje­ktet. Korruption opstår, når der ikke er tillid til samfundets institutio­ner. Og netop tillid scorede meget højt i den efterfølge­nde afstemning, hvor der blev afgivet 300.000 stemmer.

Det høje skattetryk ville ikke vaere muligt, hvis vi ikke havde tillid til, at skattepeng­ene går til de angivne formål. Og corona-epidemien ville ikke have vaeret overstået hurtigere i Danmark end i andre lande, hvis vi ikke havde haft vores grundlaegg­ende (og velbegrund­ede) tillid til myndighede­r og laeger.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark