Jyllands-Posten Søndag

Skatteyder­ne er til grin for egne penge

- SOPHIE LØHDE MF, politisk ordfører (V) JAN E. JØRGENSEN MF, kulturordf­ører (V)

35.000 gode danske skattekron­er. Det er belønninge­n fra Statens Kunstfond til Katrine DirckinckH­olmfeld, efter hun i efteråret 2020 sammen med en gruppe studerende fra Det Kongelige Danske Kunstakade­mi smed en buste af Frederik V i havnen.

En aktion, der selvfølgel­ig ødelagde gipsbusten, som er en kopi af Salys efterhånde­n berømte buste af kunstakade­miets grundlaegg­er.

Men det stopper ikke her. Katrine Dirckinck-Holmfeld har nemlig haft fraekheden til at ansøge offentlige midler til at udstille den ødelagte buste. Og den idé synes Statens Kunstfonds Projektstø­tteudvalg er så god, at den har bevilget 35.000 kr. – hvoraf 20.000 kr. er løn til Katrine DirckinckH­olmfeld selv – til projektet. Man tager sig til hovedet og spørger sig selv, hvad det er, der foregår.

Det er jo at gøre skatteyder­ne til grin for egne penge at betale en kunster for at udstille en andens kunstvaerk, som vedkommend­e har ødelagt.

Mens kunstakade­miet klogeligt har valgt at bortvise Katrine Dirckinck-Holmfeld som institutle­der, har anklagemyn­digheden desuden rejst tiltale for groft haervaerk, og anklagemyn­digheden mener, at der er sket skade for over 40.000 kr.

Alligevel har to medlemmer af

Statens Kunstfonds Projektstø­tteudvalg skrevet under på en støtteerkl­aering til fordel for Katrine Dirckinck-Holmfeld.

Og farcen bliver komplet, da Akademiraa­det, der ejer busten, (selvfølgel­ig) afviser at låne den ud til udstilling­en. I stedet har man sendt et krav om erstatning. For uanset hvor meget Katrine Dirckinck-Holmfeld fastholder, at der er tale om en kunsthappe­ning, er der tale om haervaerk. Hun og hendes medgerning­smaend har ødelagt noget, der tilhører andre.

Det kan aldrig blive andet end haervaerk, som hun og hendes medgerning­smaend burde undskylde og straks betale erstatning for. Hvor Katrine Dirckinck-Holmfeld nok anser sig selv som lidt af en kunstneris­k rebel, er faktum, at hun gør det danske kulturliv en enorm bjørnetjen­este.

For det er godt nok lidt svaert at forklare de danskere, der står op hver morgen og går på arbejde i landet med verdens højeste skattetryk, at de er med til at finansiere en haervaerks­mand.

 ?? ?? JENS PETER CHRISTENSE­N
JENS PETER CHRISTENSE­N

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark