Jyllands-Posten Søndag

Briternes øjne hviler på prins William

40 ÅR TIRSDAG: Fremtiden for det britiske kongehus afhaenger af William og Kate. De er mere populaere end prins Charles.

-

London var på den anden ende, da dronning Elizabeth i begyndelse­n af juni blev fejret med parader og koncerter i anledning af sine 70 år som regent.

Mere stille gik det for sig, da barnebarne­t prins William nogle dage efter jubilaeet blev spottet med rød kasket i Westminste­r – den centrale del af hovedstade­n.

Prinsen var på gaden for at saelge de hjemløses blad, The Big Issue. Var det småt med kontantern­e hos de forbipasse­rende, trak han kreditkort­maskinen frem.

Det er sådan, han gerne vil opleves af briterne. De skal kende ham og hans hustru,

Kate, som jordnaere og engagerede.

Titlerne af hertug og hertuginde af Cambridge skal ikke vaere det første, tanken falder på. Hellere maerkesage­rne som den grønne omstilling, hjemløse, psykisk syge og børns trivsel.

Den strategi ser ud til at lykkes. Målinger i forbindels­e med jubilaeet viste, at et flertal støtter monarkiet, og at William og Kate er de naestmest populaere – kun overgået af dronning Elizabeth.

Men det kan have lange udsigter, før familien, der også taeller to sønner og en datter, kan flytte fra Kensington Palace til Buckingham – bolig og arbejdspla­ds for regenten.

Først er det Charles

Når dronningen dør, er det prins Williams far, prins Charles, der skal tage over.

Sådan er arvefølgen, men ikke desto mindre lider hans popularite­t fortsat under skilsmisse­n fra prinsesse Diana. Selv om det er laenge siden, kan mange briter ikke se ham uden at få øje på hende.

Prins William var kun teenager, da hans mor i 1997, et år efter skilsmisse­n, omkom i en bilulykke i Paris. Billederne fra begravelse­n, hvor han og lillebror prins Harry i mørke jakker gik efter kisten gennem London, blev ikoniske.

På anmodning fra kongehuset holdt pressen de efterfølge­nde år igen, så prinserne og deres far kunne få ro oven på de turbulente år.

Prins William passede således sin grundskole i London, indtil han kom på Eton College, hvor han studerede biologi, geografi og kunsthisto­rie.

Efter at have afsluttet studierne tog han et sabbatår med rejser i Afrika og undervisni­ng af børn i Chile. Militaeret snusede han også til og fik så meget appetit på det, at han blev uddannet på militaerak­ademiet Sandhurst og pilot i Royal Air Force.

Sin civile uddannelse tog han på University of St. Andrews i Skotland med hovedfag i geografi.

Styrkede kongehuset

Blandt de medstudere­nde var Catherine Middleton, som efter sigende var den, der fik ham til at gøre studierne faerdige. Han var taet på at opgive.

I 2010 forlovede de sig i Kenya, og året efter gik Storbritan­nien

amok i kongerøgel­se, da parret blev gift i Westminste­r Abbey. En million briter var på gaden den dag.

AEgteparre­t blev en vitaminind­sprøjtning for kongehuset, som det saerligt de seneste par år har måttet laene sig op ad.

Omtrent samtidig med at Williams farbror, prins Andrew, blev hovedperso­n i en sag om seksuelle kraenkelse­r, besluttede prins Harry under stort ståhej at flytte til Californie­n. Både han og hustruen, Meghan Markle, har frasagt sig de kongelige titler.

Den beslutning har øget presset på prins William – monarkiets fremtid kan stå og falde med ham og Kate.

Prins William af Storbritan­nien,

England

 ?? ?? Prins William er nummer to i raekkefølg­en til tronen. Han og hertuginde Kate ønsker, at briterne skal fokusere mindre på de kongelige titler og i stedet se på, hvem parret er som mennesker. Foto: Jane Barlow/Ritzau Scanpix
Prins William er nummer to i raekkefølg­en til tronen. Han og hertuginde Kate ønsker, at briterne skal fokusere mindre på de kongelige titler og i stedet se på, hvem parret er som mennesker. Foto: Jane Barlow/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark