Jyllands-Posten Søndag

BEVISETS STILLING

- PETER ROSENDAL, WEEKENDRED­AKTØR

Tidligere efterforsk­ere ved politiet er mildest talt ikke begejstred­e over konsekvens­erne af en EU-dom, der betyder, at det danske politiet i fremtiden får svaerere ved at få adgang til teledata, der efterhånde­n udgør en vaesentlig del af bevisbyrde­n ved grovere forbrydels­er. Det fortaeller journalist­erne Kaare Kronborg Jensen og Christian Uhrenholt Bigum om. Afgørelsen faldt i en sag i Irland, hvor politiet havde kortlagt en mands faerden via teledata. Bl.a. på det grundlag blev manden dømt for et drab. Men ifølge EU-domstolen var brugen af teledata i dette tilfaelde en kraenkelse af borgernes ret til privatliv og dermed også i strid med EU-retten. Justitsmin­ister Mattias Tesfaye kommer med sit syn på politiets udfordring­er som følge af afgørelsen.

Danmark får et nyt internatio­nalt museum, der i løbet af den kommende uge bliver officielt indviet af dronning Margrethe. FLUGT hedder museet i Oksbøl. Det skal ifølge museumsdir­ektør Claus Kjeld Jensen give de besøgende et indblik i og forståelse for konkrete flygtninge­s historier. Journalist Uffe Christense­n har besøgt Oksbøllejr­en, der lige efter Anden Verdenskri­g husede ca. 35.000 flygtninge fra Tyskland.

Og så har journalist Jette Elbaek Maressa haft en snak med den estiske praesident, Alar Karis, da han gaestede Danmark i den forløbne uge. Som en del af det tidligere Sovjetunio­nen synes hans land at vaere udsat for en saerlig alvorlig trussel efter den russiske invasion af Ukraine. Men praesident­en mener, at vi alle skal vaere bekymrede for Putins naeste traek.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark