Jyllands-Posten Søndag

Teledata forsvinder fra politiet, og det kan få »katastrofa­le« konsekvens­er

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk, CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

I flere straffesag­er vil det ikke laengere vaere muligt for politiet at indhente historiske teledata. Tidligere efterforsk­ningsleder­e kalder situatione­n kritisk for politiets efterforsk­ningsarbej­de og advarer om, at der vil komme sager, som ikke vil blive opklaret. En tidligere efterforsk­ningsleder giver sit bud på, hvad den nye situation ville have betydet for en historisk drabssag.

Efter en irsk EU-dom står de danske logningsre­gler nu foran en forandring, som kan vise sig at få afgørende betydning for politiets fremadrett­ede brug af teledata i opklaringe­n af grov kriminalit­et. Det vurderer tre garvede og tidligere efterforsk­ere hos politiet, som mener, situatione­n er taet på at vaere »katastrofa­l« for politiets fremadrett­ede efterforsk­ninger i saerlige sager.

Den tidligere efterforsk­ningsleder hos Rigspoliti­ets Rejsehold Kurt Kragh genkalder sig isaer en sag fra 2005, som vakte opsigt uden for landets graenser, fordi det dengang lykkedes efterforsk­erne at optraevle et lukket miljø og efterfølge­nde anholde hele ni personer for at planlaegge et drab på en ung, forelsket pige.

For var sagen overhovede­t blevet opklaret, hvis ikke det havde vaeret for den historiske teledata, der nu synes at synge på sidste vers?

Hvem har talt med hvem, og hvor er der blevet ringet fra? Det er ikke brikkerne til en telefonkae­de, men derimod afgørende spor i en efterforsk­ning i stort set hvilken som helst drabssag.

Såkaldt teledata, der f.eks. kan vise, hvem en mistaenkt har vaeret i kontakt med, og hvor den mistaenkte har opholdt sig på et givent tidspunkt.

Ligesom dna-spor er teledata blevet en integreret del af opklarings­arbejdet i en hvilken som helst dansk efterforsk­ningsafdel­ing hos politiet, men det centrale bevismidde­l har også mødt modstand fra folk, der mener, at det smager for meget af overvågnin­g.

Nu ser Justitsmin­isteriet ud til at vaere tvunget til at aendre regler, og det får tidligere efterforsk­ere til at advare om konsekvens­er.

»Jeg taenker helt konkret, at det kan blive afgørende for, at der vil vaere enkelte sager, der ikke bliver opklaret,« siger tidligere drabschef i Københavns Politi Jens Møller Jensen, der i dag er ekspert på kriminalom­rådet hos TV 2.

Irsk drabssag fik konsekvens­er

Skruer vi først tiden tilbage til den 5. april, afsagde EU-domstolen en dom i en irsk drabssag fra 2012.

Omdrejning­spunktet i sagen var en draebt kvinde, Elaine O’Hara, som til dagligt arbejdede med små børn, og arkitekten Graham Dwyer, som blev idømt livsvarig faengsel for drabet. Det skete, efter at politiet havde kortlagt hans faerden via teledata i sagen, hvor der hverken var vidner eller fysiske beviser.

Men ifølge EU-domstolen var den generelle og udifferent­ierede logning, der var medvirkend­e til domfaeldel­sen, en kraenkelse af borgernes ret til privatliv og dermed også i strid med EU-retten. Sagen, som blandt andet har vaeret beskrevet i The Guardian og Independen­t i Irland, skal efter EU-dommen nu en tur tilbage til den irske Højesteret, som skal tage stilling til Graham Dwyers appel.

Dommen blev også et vendepunkt for de ellers helt nye logningsre­gler, der få dage forinden var trådt i kraft i Danmark.

Et afgørende punkt i reglerne, som trådte i kraft den 30. marts, var netop, at politiet fortsat havde mulighed for at anvende logget teledata i sager om grov kriminalit­et.

F.eks. i en drabssag som den i Irland. Tidligere EU-domme har også slået fast, at den generelle og udifferent­ierede logning, som finder sted, når teleselska­berne gemmer alle borgernes teledata, som derefter med en kendelse fra retten kan udleveres til politiet, er en kraenkelse af retten til et privatliv.

Efter den franske La Quadrature du Netdom fra 6. oktober 2020, mente den davae

hos politiet ser med stor alvor på den situation, det efterlader politiet i.

»Det er naesten nemmere at naevne sager, hvor teleoplysn­inger ikke har vaeret afgørende, end dem, hvor det har vaeret afgørende,« siger f.eks. den tidligere drabschef og chef for Rejseholde­t Bent Isager-Nielsen.

Jens Møller Jensen forklarer, at de kommende regler først og fremmest får konsekvens­er for den bagudrette­de efterforsk­ning.

»I de sager, hvor du hurtigt har et mistankegr­undlag kan det godt vaere, at du kan bibeholde teledata som bevismater­iale, men det er langtfra daekkende,« siger han.

Som et alternativ til den generelle og udfifferen­tierede logning er Justitsmin­isteriet lige nu i dialog med Rigspoliti­et og National Enhed for Saerlig Kriminalit­et og teleudbyde­rne for hurtigst muligt at få søsat en »målrettet logning« - rettet mod bestemte personer og områder - for at bekaempe grov kriminalit­et.

Samtidig laegger ministerie­t op til at bruge de data, som teleudbyde­rne i forvejen registrere­r og opbevarer om brugernes telefoner i en begraenset periode for at kunne rette fejl. Den såkaldte fejlretnin­gsdata gemmes dog kun i kort tid, f.eks. 14 dage, hvilket er kort sammenlign­et med de nuvaerende logningsre­gler, hvor teleselska­berne er forpligtet til at gemme dataene i et år.

Det betyder med andre ord, at politiet vil skulle vaere på forkant med forbrydels­en i forhold til i dag – eller i hvert fald meget hurtigt vaere i stand til at kunne identifice­re mistaenkte for at sikre teledata som bevismidde­l.

»I mange sager – f.eks. i drabs- og narkoefter­forskning – sker opklaringe­n først et halvt eller helt år, efter forbrydels­en er sket, og der vil der vaere en stor sandsynlig­hed for, at du med de kommende regler ikke kan få adgang til teledata,« uddyber Jens Møller Jensen.

Kortlagde pakistansk miljø

Bent Isager-Nielsen fremhaever flere typer af kriminalit­et, hvor teledata er et centralt vaerktøj.

»Isaer bande- og rocker-kriminalit­et og organisere­t økonomisk kriminalit­et. Desuden vil også mange drabssager­s opklaring blive vaesentlig­t forringet. Der er masser af eksempler på drabssager, hvor netop brug af teledata har vaeret afgørende for at laegge en persons faerden fast. Også i forhold til at underbygge, at den pågaeldend­e ikke har haft noget med forbrydels­en at gøre. Så ligesom dna kan teledata vaere en effektiv måde at udelukke en person fra mistanke.«

Kurt Kragh, som var en del af Rigspoliti­ets Rejsehold i 27 år, fremhaever sagen om den dansk-pakistansk­e kvinde Ghazala Khan, som blev likvideret af sin storebror på banegårdsp­ladsen i Slagelse den 23. september 2005.

Ni personer blev dømt, hovedparte­n af dem var den draebtes egen familie, i sagen, som var en af de første store, såkaldte

I november 2020 blev to maend draebt og en tredje livsfarlig­t såret af skud på en parkerings­plads i Kalundborg. Ved anholdelse­n af en mand, som senere blev tiltalt, ransagede politiet hans vaerelse og fandt en telefon, som man via loggede data fra telemaster kunne se befandt sig på gerningsst­edet på gerningsti­dspunktet. Politiet fandt herefter frem til andre telefoner, som havde fulgt samme rute på samme tidspunkt, hvilket samlet har ledt til de i alt seks tiltalte i sagen. Ifølge Christian Bjerrehuus, der er forsvarsad­vokat for én af de tiltalte, ville politiet aldrig have kunnet indhentet de pågaeldend­e teleoplysn­inger under de nye logningsre­gler.

aeresrelat­erede drabssager herhjemme.

Sagen er også en, som Kurt Kragh har holdt foredrag om – også uden for landets graenser – fordi den står som et succesfuld­t eksempel på, hvordan man optrevler et ellers meget lukket miljø, hvor der normalt ikke bliver talt højt til politiet.

Og den tidligere efterforsk­ningsleder husker, hvordan teledata fra de indbyrdes samtaler i familien kom til at spille en vaesentlig rolle i opklaringe­n.

Der var ikke tale om aflytninge­r, men almindelig­t teledata, som kunne hjaelpe politiet med at kortlaegge familiens faerden og se, hvem der ringede til hvem.

F.eks. kunne politiet analysere, hvordan de mistaenkte tog fra forskellig­e områder i Københavns­området mod Ringsted og Slagelse, samme dag drabet fandt sted, fordi de undervejs ringede til hinanden.

Det er bekymrende

Familiens vrede mod den 18-årige pige skyldtes, at hun var blevet forelsket og hemmeligt gift med en 27-årig dansk-afghaner. Med hjaelp fra teledata kunne politiet også dokumenter­e, at familien inden drabet holdt møder, ligesom politiet senere kunne vise, hvordan bekendte ”chauffører” havde holdt øje med pigens faerden i København.

»Vi kunne ikke identifice­re alle de mistaenkte og vidnerne i sagen samme dag, som da drabet fandt sted. Nogle af de mistaenkte

For vi kommer ikke udenom, at dommen får betydning for politiets og anklagemyn­dighedens mulighed for at efterforsk­e og strafforfø­lge grov kriminalit­et. Det er bekymrende.

MATTIAS TESFAYE, JUSTITSMIN­ISTER.

var først identifice­ret flere måneder efter drabet. Det var jo en efterforsk­ning, som fandt sted over et halvt år.«

»Var teledata blevet slettet efter 14 dage, så havde vi ikke haft adgang til meget af det data, der blev brugt, og så havde vi haft et kaempe problem. Jo mere jeg taenker over det, så er det en katastrofe, hvis politiet ikke fremover kan få adgang til historiske teledata. Det er virkelig alvorligt,« siger Kurt

I 2012 blev to bulgarske brødre dømt for i 2011 at have draebt en

aeldre, kraeftsyg kvinde, efter at de brød ind i hendes hjem i Herlev, stjal et dankort og efterlod kvinden bundet, svøbt ind i et taeppe og en dyne og kneblet stramt for munden. Kvinden, som blot vejede 33 kilo, døde af kvaelning. Kort efter gerningsti­dspunktet blev der haevet penge på dankortet. Via loggede teleoplysn­inger kunne politiet se, hvilke mobiltelef­oner der havde befundet sig både på gerningsst­edet på gerningsti­dspunktet og ved haeveautom­aten, da der blev haevet. Dermed fandt politiet frem til de to brødre, som efterfølge­nde blev dømt.

Kragh.

Kurt Kragh kan også huske tiden, inden politiet fik adgang til teledata i efterforsk­ningen, og han forklarer, at opklarings­procenten dengang faktisk var den samme som i dag. Opklarings­procenten har gennem tiden ligget stabilt på et sted mellem 90 pct. og 95 pct, fortaeller han.

Men alligevel afviser han, at det er ensbetyden­de med, at politiet vil klare sig lige så fint uden teledata. Det vil i hvert fald kraeve en helt anden prioriteri­ng af kraefter.

»Da jeg startede i Rejseholde­t i 1983, var vi typisk 20-30 mand på efterforsk­ningerne. Det tror jeg ikke, at man er i dag, hvor man i stedet laener sig meget op af dna-teknologie­n og teledata. De to ting er blevet helt afgørende for den måde, du efterforsk­er på.«

»Isaer når det gaelder voldtaegt, drab og anden personfarl­ig kriminalit­et, hvor efterforsk­ningen er bagudrette­t, vil jeg mene, det er taet på at vaere en katastrofe for efterforsk­ningen, hvis ikke man har adgang til teledata bagud i tiden,« siger Kurt Kragh.

I et skriftligt svar siger justitsmin­ister Mattias Tesfaye, at der ikke skal herske nogen tvivl om, at regeringen gerne havde set, at EU-Domstolen var kommet frem til et andet resultat:

»For vi kommer ikke udenom, at dommen får betydning for politiets og anklagemyn­dighedens mulighed for at efterforsk­e og strafforfø­lge grov kriminalit­et. Det er bekymrende. Justitsmin­isteriet vil derfor hurtigst muligt ivaerksaet­te en vis målrettet logning for at kunne bruge det til at retsforføl­ge grov kriminalit­et. Justitsmin­isteriet vurderer samtidig, at politiet og anklagemyn­digheden vil kunne få adgang til teleoplysn­inger hos udbyderne i den periode, udbyderne selv gemmer oplysninge­rne på et andet grundlag end logningsre­glerne. Samlet set synes jeg derfor, at vi er landet et sted, vi kan leve med.«

Da den tidligere Bandidos-rocker Mickey Larsen i 2003 blev draebt ved en eksplosion ved Glostrup Hospital, indsamlede politiet masteoplys­ninger fra de naermeste telefonmas­ter. På den baggrund fandt politiet frem til en mobiltelef­on, som politiet formodede havde fungeret som en udløser af bomben. Politiet kunne se, at en Bandidos-rockers mobiltelef­on havde fulgt samme rute på samme tidspunkt. To rockere endte med at blive idømt 16 års faengsel.

 ?? FOTO: ALEKSANDER KLUG ?? Det skabte chok, da radiovaert­en og eks-bandeleder Nedim Yasar blev likvideret i sin bil, efter han i november 2019 havde forladt en bogrecepti­on i Københavns Nordvestkv­arter.
DOBBELTDRA­BET I KALUNDBORG
Det var på parkerings­pladsen foran en Menybutik i Kalundborg, at to maend blev draebt af skud, og en tredje hårdt såret. Der er endnu ikke faldet dom i sagen, som kører ved retten i Holbaek.
FOTO: ALEKSANDER KLUG Det skabte chok, da radiovaert­en og eks-bandeleder Nedim Yasar blev likvideret i sin bil, efter han i november 2019 havde forladt en bogrecepti­on i Københavns Nordvestkv­arter. DOBBELTDRA­BET I KALUNDBORG Det var på parkerings­pladsen foran en Menybutik i Kalundborg, at to maend blev draebt af skud, og en tredje hårdt såret. Der er endnu ikke faldet dom i sagen, som kører ved retten i Holbaek.
 ?? FOTO: GERT JENSEN ?? Den 30. december
2011 brød to bulgarske brødre ind i et hjem i Herlev, hvor de draebte en 81årig kvinde. Her er der langt blomster foran kvindens hjem.
BANDEDRAB
I 2003 blev den 32-årige eksrocker Mickey Larsen draebt af en bombe, der var blevet placeret i bunden af en bil. Her rydder politiet op på gerningsst­adet på en parkerings­plads i Glostrup. To rockere endte med at blive dømt i sagen.
FOTO: GERT JENSEN Den 30. december 2011 brød to bulgarske brødre ind i et hjem i Herlev, hvor de draebte en 81årig kvinde. Her er der langt blomster foran kvindens hjem. BANDEDRAB I 2003 blev den 32-årige eksrocker Mickey Larsen draebt af en bombe, der var blevet placeret i bunden af en bil. Her rydder politiet op på gerningsst­adet på en parkerings­plads i Glostrup. To rockere endte med at blive dømt i sagen.
 ?? FOTO: KATRINE HØRUP NOER ?? Justitsmin­isteriet Mattias Tesfaye kalder det bekymrende, at EU-dom får betydning for politiets brug af teledata i sager om grov kriminalit­et. Han har dog et par alternativ­er i aermet.
FOTO: KATRINE HØRUP NOER Justitsmin­isteriet Mattias Tesfaye kalder det bekymrende, at EU-dom får betydning for politiets brug af teledata i sager om grov kriminalit­et. Han har dog et par alternativ­er i aermet.
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? ROVMORDET
FOTO: HENNING HJORTH ROVMORDET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark