Jyllands-Posten Søndag

Britisk hjaelp til prisstigni­nger er et plaster på såret

- JØRGEN ULLERUP, Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

For at tage brodden af massive prisstigni­nger på el, gas og olie lover den britiske regering kontant kompensati­on til de fleste husstande. Men ifølge organisati­oner løser det ikke problemet med fattigdom.

Elkogeren begynder at hvaese, men Ahmed Haluwa har kun øje for den firkantede elektronis­ke måler på køkkenbord­et. De lysende tal viser, at han har 1 pund og 38 pence (12 kr.) tilbage på sit elkort, da han indleder sin demonstrat­ion til aere for JyllandsPo­sten.

»Her kan du se, det koster 5 pence (44 øre) bare at varme vand til to kopper te. De kalder det for et smartmeter, men jeg ved ikke, hvor smart det er, at strømmen risikerer at blive afbrudt midt i madlavning­en eller midt i filmen,« fastslår den 60-årige arbejdsløs­e kok, der trods alle problemer har bevaret sit udtalte talent for engelsk galgenhumo­r.

Omkring 4 mio. af de økonomisk dårligst stillede briter får deres el og gas på forudbetal­te kort, der virker ligesom et taletidsko­rt til en telefon, fortaeller Gianluca Cavallaro-Ng fra organisati­onen Fuel Poverty Action.

Når der ikke er flere penge på kortet, stopper leveringen.

Ahmed Haluwa er født i Westend i London og tilhører den absolutte underklass­e. Hans far var tanzaniane­r, hans mor englaender. Selv husker han et fantastisk udveksling­sbesøg i København som skoledreng, da han laerte at sige »mange tak« og »jeg elsker dig«.

Siden laerte han de samme ord på andre sprog, da han i en årraekke arbejdede på restaurant­er i England, Tyskland og Canada.

Men på et tidspunkt knaekkede kaeden. Ahmed Haluwa fik problemer med stress og alkohol, han blev arbejdsløs og har vaeret på kontanthja­elp i en årraekke.

Nu bor han med sin sky, sorte kat, Bella, i en lejlighed i Brixton i det sydlige London, der er så mislighold­t, at selv et haerdet rengørings­selskab ville korse sig.

Heldigvis betaler kommunen huslejen, for kontanthja­elpen – den såkaldte universal credit – på 345 pund om måneden, godt 3.000 kr., raekker ikke langt i en verden, hvor både priser på energi og madvarer stiger med raketfart.

Gratis uddeling af mad

Som millioner af andre briter har han vaeret tvunget til at vaelge mellem at købe madvarer eller at taende for gasvarmere­n.

»I vinter svøbte jeg mig ind i min varme dyne i sofaen. Jeg har arbejdet i tre måneder i

Quebec, så jeg ved, hvad kulde er,« griner han: »Madvarer er også steget helt vildt, så jeg er for laengst holdt op med at købe kød. Faktisk går jeg sjaeldent i supermarke­det, jeg klarer mig med de gratis uddelinger af mad.«

Dagens restaurant er Brixton Soup Kitchen i Coldharbou­r Lane i Brixton. Bygningen, hvor suppekøkke­net holder til, bliver i øjeblikket renoveret, men det har ikke stoppet de frivillige.

Hver dag kommer Rebecca Carnegie (35 år) og Estel Julyklass (66 år) kørende med friske forsyninge­r. Ud ad bagklappen på deres bil langer de i dag pizzaer fra en lokal restaurant og frokostret­ter med aeg og bønner.

»Vi kan virkelig maerke prisstigni­ngerne. Det er ret dramatisk. Hver uge kommer nye ansigter. Mens kunderne i suppekøkke­net

tidligere fortrinsvi­s var hjemløse, har vi i dag mange familier og unge. Selv folk, der er i arbejde, men ikke kan betale regningern­e,« fortaeller Rebecca Carnegie, der arbejder frivilligt fem timer dagligt fem dage om ugen ved siden af sit betalte job i et fritidscen­ter.

Estel Julyklass tilføjer, at skolebørn ofte stiller sig op i køen, fordi de ikke får nok at spise derhjemme.

Robin Hood-pakke til de fattige

Den slags fattigdom vil en storstilet hjaelpepla­n fra den britiske regering ikke vaere i stand til at udrydde, fastslår de to kvinder.

Under hårdt pres besluttede den britiske finansmini­ster, Rishi Sunak, forleden at laegge en skat på 25 pct. på energisels­kabers overskud for delvist at finansiere en gavepakke, der skal tage toppen af prisstigni­ngerne.

Pakken blev hurtigt kaldt for Robin Hoodpakken, selv om den kun til dels sender penge fra de rige til de fattige.

Hver britisk husstand får i princippet en rabat på 400 pund (3.500 kr.) på deres el- og gasregning­er i den kommende vinter som led i en samlet plan til 185 mia. kr.

Omkring 8 mio. af de fattigste husstande får en ekstra check på 650 pund, og også pensionist­er og handicappe­de vil få ekstra hjaelp. I alt betyder det ifølge finansmini­steren, at de fattigste britiske familier vil få en støtte, der svarer til 8.800 kr.

Rishi Sunak understreg­ede i Underhuset, at hjaelpen skal vaere målrettet og midlertidi­g. Han beskrev det som uacceptabe­lt, at høj inflation vil gøre tilvaerels­en utålelig for mange i den britiske befolkning.

En stribe førende økonomer har ifølge avisen The Times rost planen for at kompensere de fattigste familier, selv om nogle undrer sig over, hvorfor også velstilled­e familier skal have del i rabatten.

Hjaelpeorg­anisatione­r hilser støtten velkommen, men begejstrin­gen er ikke udelt, fordi hjaelpepak­ken ikke løser et vaesentlig­t problem med fattigdom i Storbritan­nien.

Der er heller ingen garanti for, at hjaelpen daekker prisstigni­ngerne. Storbritan­nien har et system med et loft over energipris­er, der dog jaevnligt haeves for at undgå, at energisels­kaber gå fallit.

Valg mellem mad eller varme

Den statslige regulator, Ofgem, har allerede nu varslet, at prisloftet haeves igen i oktober. Det betyder, at den gennemsnit­lige energiregn­ing for en britisk familie er steget med 119 pct. på et år.

»Hjaelpepak­ken er interessan­t, men den kan ikke følge med prisstigni­ngerne. Det ville vaere bedre at forbedre velfaerdss­ystemet, så folk har flere penge på lommen og ikke hele tiden skal bekymre sig om, hvorvidt regeringen vil hjaelpe dem. Hver anden af dem, der kommer i fødevareba­nken, har psykiske problemer. Måske havde de dem allerede, eller måske var al stressen over situatione­n med til at tippe laesset,« understreg­er Alison EnglisJone­s.

Hun er medlem af det lokale byråd for Labour og samtidig en af direktører­ne for en fødevareba­nk drevet af organisati­onen Trussell Trust, der har fyldt St. Margaret-kirken i Streatham i London med madvarer.

HJAELPEPAK­KEN

En del af prisen finansiere­s af en saerlig skat på energisels­kaber. De såkaldte Big Six – British Gas, EDF, E.ON, Npower, Scottish Power og SSE – har tjent styrtende på de høje energipris­er.

De betaler i forvejen 40 pct. i skat af overskudde­t. Nu stiger skatten midlertidi­gt til 65 pct. 90 pct. af skatten refunderes, hvis selskabern­e investerer i Storbritan­nien.

 ?? FOTO: NORWOOD & BRIXTON FOODBANK ?? Kirken St. Margaret er blot en af mange britiske kirker, der er forvandlet til lagerrum for fødevareba­nker.
FOTO: NORWOOD & BRIXTON FOODBANK Kirken St. Margaret er blot en af mange britiske kirker, der er forvandlet til lagerrum for fødevareba­nker.
 ?? FOTO: JØRGEN ULLERUP ?? Pensionist­en Graham Laylee saetter en dag af om ugen til at hjaelpe.
Hjaelpepak­ken med en energiraba­t på 400 pund pr. husstand og ekstra hjaelp til over 8 mio. af de svageste skønnes at koste i alt 21 mia. pund.
FOTO: JØRGEN ULLERUP Pensionist­en Graham Laylee saetter en dag af om ugen til at hjaelpe. Hjaelpepak­ken med en energiraba­t på 400 pund pr. husstand og ekstra hjaelp til over 8 mio. af de svageste skønnes at koste i alt 21 mia. pund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark