Jyllands-Posten Søndag

Nu er det slut med sprut, men hvad stiller kongeriget op med sin nye lille landegraen­se?

- JETTE ELBAEK MARESSA jette.maressa@jp.dk Aftalegrae­nse mellem Canada og Danmark

Tom Høyem var på en vigtig mission for Danmark, da han i 1987 placerede en flaske cognac på Hans Ø. Nu deles øen, og Kongeriget Danmark bliver landfast med Canada, som satte den sidste flaske whisky på bordet med besked om, at canadierne aldrig har vaere taettere på Europa og er klar til melodigran­dprix.

Så vidt vides har kun ét menneske til fods illegalt forsøgt at krydse den graense, som snart traekkes mellem Kongeriget Danmark og Canada. 3.962 km er den i hele sin fulde havlaengde, men blot 1,2 km på den lille, golde Hans Ø, som er placeret nogenlunde lige langt fra Canada og Grønland.

Og det var her i de allernordl­igste egne på kloden, hvor afstanden mellem Grønland og Canada er kortest, at en 30-årig ingeniør fra Bangladesh i april 2007 forsøgte at gå over isen til Canada. Med sig havde han en dåse sardiner, en pose peanuts, småkager, en telefon og lidt tøj. Men slet ikke nok til at udholde polarkulde­n. Da en helikopter ved et tilfaelde fik øje på den forfrosne flygtning, havde han braendt sit pas for at holde varmen.

Mens der holdes godt øje med illegale graenseove­rløbere på den hidtil eneste landfaste graense, som Danmark har: de ca. 60 km til Tyskland, overvejes det stadig, hvad man skal stille op med den nye landegraen­se til Canada.

Teknisk set bliver den en ydre graense for Schengen, som Danmark er godt forpligtet til at passe på med graensekon­trol og åbningstid­er. Men meget tyder på, at regelrytte­re får grå hår i hovedet, når de skal finde ud af, hvordan den skal bevogtes. Schengenre­glerne bliver udfordret på det, som bliver EU’s nordligste, koldeste og mindste ydre graense. Hans Ø vil fortsat vaere kendt som det sted, hvor håndhaevel­se af lov og ret også foregår med et glimt i øjet.

HANS Ø

Sig det med cognac

Således var en flaske cognac en vigtig ingrediens, da grønlandsm­inister Tom Høyem (CD) i 1984 satte sig i en helikopter for at hejse det danske flag på øen. Dybest set gik missionen ud på at håndhaeve den danske suveraenit­et.

Høyem var godt klar over, at hvis Danmark ikke viste flaget, ville man stå svagere i en eventuel retssag om, hvem der havde retten til området. Og han var også godt klar over, at han skulle fare med lempe. Også i Canada var opmaerksom­heden rettet mod øen. Turen

Hans Ø er 1,2 kvadratkil­ometer og hedder på grønlandsk Tartupaluk.

Højeste punkt er ca. 165 meter. Øen er gold og ligger ca. 350 km fra den grønlandsk­e bygd Siorapaluk og 600 km fra Grise Fjord i Canada.

Der er 18 km til begge kyster.

Den blev opdaget i 1800-tallet og er opkaldt efter en grønlandsk fanger.

Den kommende graense er 1,2 km lang, går langs kløften på øen og er del af en 3.962 km lang maritim graense mellem Grønland og Canada.

Størrelsen af det nye maritime territoriu­m svarer til Jylland, Sjaelland og Fyn tilsammen.

Kilde: Udenrigsmi­nisteriet

TOM HØYEM

Født 1941.

Grønlandsm­inister for CD 1982-1987.

Tidligere rektor for Den Europaeisk­e Skole i München.

Bor i Karlsruhe i Tyskland og er medlem af byrådet for FDP.

med USA. Også her skal man finde ud af, hvad der skal stilles op med de 1,2 km på Hans Ø, som under tiden bruges af fangere som rasteplads, men som også har vaeret mål for krydstogts­kibe.

Canadierne kvitterede med en flaske whisky og konstatere­de, at Canada aldrig har vaeret taettere på Kongeriget Danmark og Europa, og at canadierne nu melder sig klar til

Eurovision, også kendt som melodigran­dprix.

Historien vil vide, at Kofod undlod at åbne den historiske flaske whisky. Den vil som andre eventyrlig­e genstande blive udstillet i en montre sammen med den traktat, som gjorde, at den over 50 år lange graensestr­id med tilnavnet ”Whiskykrig­en” nu er forbi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark