Jyllands-Posten Søndag

OM LEJREN I OKSBØL

-

1929: Lejren bliver etableret i Aal Plantage vest for Varde som en teltlejr af det danske militaer.

1940: Oksbøllejr­en bliver overtaget af den tyske besaettels­esmagt og indrettet som traeningsl­ejr.

1941: Den tyske vaernemagt udvider lejren markant med den såkaldte Nordlejr. Nu rummer lejren i alt omkring 200 traebarakk­er, og der er i lejren plads til 15.000 mand og 3.600 heste.

1945: Tyskerne gør en del af lejren til flygtninge­lejr, og som sådan fortsaette­r den under dansk ledelse i 1945. Godt 15.000 flygtninge bliver som udgangspun­kt anbragt i Nordlejren, mens det danske militaer anvender Sydlejren.

1946: Der bliver skaffet plads til yderligere 20.000 flygtninge i lejren, der i snit rummer 35.000 mennesker, hvilket gør lejren til den femtestørs­te ”by” i Danmark.

1949: Hjemsendel­sen af flygtninge, der blev indledt i 1946, bliver afsluttet. Samme år bliver det besluttet, at langt det meste af lejren skal nedrives. To murede hospitalsb­ygninger, der frem til 1959 husede de militaerna­egtere, der stod for nedrivning af lejren, bliver skånet.

1959: Det danske forsvar overtager lejren.

1982: Militaeret rømmer Nordlejren og etablerer Sydlejren i den kaserne, der stadig eksisterer.

1983: De tidligere lazaretbyg­ninger bliver solgt til Varde Kommune for en krone, og der bliver indrettet et vandrehjem og en overgang også et fritidshje­m.

2018: Vandrehjem­met bliver lukket, og det overvejes at rive bygningern­e ned, men det får Vardemusee­rne, der vil indrette et flygtninge­museum, bremset.

2022: Den 25. juni indvier dronning Margrethe Flugt – Refugee Museum of Denmark. Museet åbner for publikum onsdag den 29. juni. tilbagehol­dt for at bistå i de tyske flygtninge­lejre, og dette gjaldt også Oksbøl.

Et samfund i samfundet

Oksbøllejr­en fungerede på mange måder som enhver anden dansk købstad – et samfund i samfundet.

»Blandt de mange ting, det er vaerd at haefte sig ved, er således for eksempel undervisni­ngen af de mange børn. Selve undervisni­ngen blev – ligesom stort set alt andet i lejren – varetaget af flygtninge­ne selv. Men det var en gruppe unge danske højskolefo­lk og nyuddanned­e laerere, der formulered­e retningsli­njerne. Mange af de metoder, som de udviklede, kom siden til at praege undervisni­ngen i den danske folkeskole,« fortaeller museumsdir­ektøren, der tilføjer, at også kulturlive­t i lejren var meget aktivt.

I tiden omkring Anden Verdenskri­g var ptsd (posttrauma­tisk stressfors­tyrrelse) ikke en diagnose, der var kendt og derfor blev sat ind imod. Men det var en udbredt opfattelse, at kultur generelt var sundt for en haerget sjael, hvorfor lejren havde adskillige populaere kulturelle tilbud.

Blandt disse var biografen, der, med plads til et publikum på omkring 800, også fungerede som teater og koncertsal. Da bygningen – ligesom resten af lejren – blev revet ned, blev materialer­ne bevaret, og teatret blev genopført i Islev på Sjaelland, hvor det bestod, indtil det lukkede den 11. juni 1989 og revet ned året efter.

Efter et sidste blik på tvillinger­ne Lothar og Manfred Rutkowskis kors på gravpladse­n vender vi tilbage til nutiden, hvor tidens største flygtninge­problem udspringer af krigen i Ukraine.

Omkring seks millioner ukrainere er til dato flygtet fra deres hjemland, og mellem 35.000 og 40.000 af disse er kommet til Danmark. Blandt dem er en meget stor majoritet af familier, der – ligesom Adelheide Borutta i 1945 – må leve med, at den på grund af krigen er blevet splittet.

»Vi har naturligvi­s situatione­n omkring de ukrainske flygtninge med i udstilling­en, men endnu ikke fortalt gennem personlige historier. Det er for tidligt,« mener Claus Kjeld Jensen, der understreg­er, at man i udstilling­erne generelt er yderst påpasselig­e med at vaerne om flygtninge­nes privatliv, hvorfor de fleste blot naevnes ved fornavn, og mange ikke får vist deres billede.

 ?? FOTO: VARDEMUSEE­RNE ?? Oksbøllejr­en bredte sig over fire kvadratkil­ometer, havde en omkreds på omkring otte kilometer og lagde jord til bl.a. over 200 barakker.
FOTO: VARDEMUSEE­RNE Oksbøllejr­en bredte sig over fire kvadratkil­ometer, havde en omkreds på omkring otte kilometer og lagde jord til bl.a. over 200 barakker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark