Jyllands-Posten Søndag

Joducus og soluret

J.J. Prüms vine – og ikke mindst dem fra marken Wehlener Sonnenuhr – kan sagtens kaldes majestaeti­ske.

-

Wehlener Sonnenuhr er faktisk et ur. Et rigtigt solur.

Det var Joducus Prüm, der i 1842 lod det opføre, så arbejderne på de stejle terrasser kunne se, hvad klokken var. Det er ikke utaenkelig­t, at de indimellem har skaevet utålmodigt til uret, for uanset hvordan deres arbejdsbet­ingelser i øvrigt har vaeret, så var og er det hårdt arbejde at høste på den ikoniske mark, der den dag i dag står som indbegrebe­t af huset J.J. Prüm, der hører til Mosels absolutte elite. Kølige, kalkede vine, altid ranke, praecise med en flot syre.

Prüm ejer stadig fem hektar på marken, der sine steder har en haeldning på 70 procent, men er optimalt eksponeret mod solen og Mosel-floden og skaber nogle af Tysklands bedste vine – hvad der vil sige ikke så lidt. Ordet majestaeti­sk er muligvis latterligt at bruge om en vin, men det forekommer i den grad passende her.

Prüm producerer også Graacher Himmelreic­h fra en mark, der ligger direkte syd for Wehlener Sonnenuhr. De er taet på i kvalitet, om end som regel en lille streg bagefter. De kan nydes yngre, men aerlig talt, disse vine skal have lov at aeldes, det er i den forstand gammeldags vin.

Familien har vaeret til stede i området i mere end 400 år, men selve domainet J.J. Prüm blev grundlagt i 1911, da vinhuset S.A. Prüm blev splittet. Huset S.A. Prüm eksisterer stadig i dag og laver vin i en noget lettere stil end J.J.

Prüm-familien nyder dem aldrig selv, før de har 10-12 år på bagen, og det kan man sagtes følge dem i. Som helt unge forekommer vinen mere delt i sine elementer, og først med tid og modenhed finder den for alvor sammen i en harmonisk helhed.

To staerke fra Wehlener Sonnenuhr:

J. J. PRÜM

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark