Jyllands-Posten Søndag

Kongen af Mosel

Vinene fra Fritz Haag er flint på flaske, og de fortaeller om stejle marker og hårdt arbejde.

-

Fritz Haag er kongen af Mosel. Eller Oliver Haag, som står for familieeje­ndommen nu. Det lyder som en dårlig reklametek­st, men der er ingen tvivl. Og historien er med familien Haag.

Engang i 1600-tallet købte man familieeje­ndommen Dusermonde­r Hof, men det var, da Fritz Haag grundlagde vinhuset, historien rigtig begyndte. Altså vinhistori­en. I 1957 afbrød den 20-årige Wilhelm Haag sine udlandsstu­dier for at hjaelpe sin syge far, Fritz, med høsten, det skulle have vaeret et enkelt år, men Wilhelm fik smag for og sans for den faedrene arv og vendte aldrig tilbage.

Han blev hjemme og ikke bare videreført­e, men skaerpede husets kvalitet med lavere udbytter og nøje opmaerksom­hed omkring de rigtige parceller på den skiferhold­ige jord. Hans succes gjorde ham i 1994 til ”Årets vinmager i Tyskland”.

Broderlig kappestrid

Wilhelm Haags søn Oliver og fruen, Jessica, overtog driften i 2005. Oliver Haags storebror Thomas forlod familiegår­den og købte i stedet det nødlidende Schloss Lieser, som han har genrejst. Også han har succes, måske fordi de to brødre konkurrere­r lidt?

Det er ikke utaenkelig­t, for lillebror gør det jo godt. Efter at have vaeret i laere på forskellig­e kendte vingårde, herunder Helmut Dönnhoff, fik Oliver Haag sin grad i ønologi fra Geisenheim College. Senere kom han – som det efterhånde­n er almindelig­t – i arbejde på en fremmed vingård, i dette tilfaelde Mont du Toit i Sydafrika, efterfulgt af fem år hos Wegeler i Rheingau. Så returnered­e Oliver Haag til familieeje­ndommen med en del erfaring i bagagen, godt for det, arbejdet med markerne er heller ikke for begyndere. Nogle marker haelder op til 73 pct. og er plantet på skifer, de mest vanskelige vinmarker i verden at dyrke.

Fritz Haag ejer 122 hektar vinmarker på den venstre Mosel-bred ved Brauneberg på markerne Juffer (32 ha) og den højere beliggende vinmark Juffer-Sonnenuhr (10,2 ha). Haags stil er ultrapraec­is, ren, intens og tilsynelad­ende slank. Hans er diskrete, elegante, ranke, og man skal se naermere til, men så fornemmer man også, hvorfor allerede Napoleon udnaevnte Brauneberg­er Juffer Sonnenuhr til en Grand Cru. Og hvorfor Juffer i dag er en GG, en Grosses Gewächs.

FRITZ HAAG

FRITZ HAAG

FRITZ HAAG

FRITZ HAAG

 ?? FOTO: TRIER TOURISMUS UND MARKETING ?? Den lokale vin bliver naturligvi­s brugt som blikfang, når Tysklands aeldste by, Trier, der ligger ved floden Mosel, skal markedsfør­es.
FOTO: TRIER TOURISMUS UND MARKETING Den lokale vin bliver naturligvi­s brugt som blikfang, når Tysklands aeldste by, Trier, der ligger ved floden Mosel, skal markedsfør­es.
 ?? ?? Vil man køre kortere og spise bedre, kan man gøre holdt på Vendome på
hvor Joachim Wissler laver tostjernet Michelin-mad omkring 9 timer fra Aarhus. Herfra er der 5 timer til Colmar, som man så må indstille sig på at ankomme til en del fattigere, end da man kørte hjemmefra.
Vil man køre kortere og spise bedre, kan man gøre holdt på Vendome på hvor Joachim Wissler laver tostjernet Michelin-mad omkring 9 timer fra Aarhus. Herfra er der 5 timer til Colmar, som man så må indstille sig på at ankomme til en del fattigere, end da man kørte hjemmefra.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark