Jyllands-Posten Søndag

Central politiker i sagen om Søndervang­skolen: Der er ikke nogen, der har gjort noget forkert med vilje

Socialdemo­krat var oprindelig­t mest chokeret over kommunens ageren i sagen om fejl og anklager om snyd på Søndervang­skolen.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

»Søndervang­skolen har vaeret udsat for en form for hetz, hvor den brede udlaegning har vaeret, at reglerne er blevet omgået i ond vilje. Det var forkert.«

Så klart udtrykker Eva Borchorst Mejnertz (S) sig, efter at JP Aarhus i løbet af ugen har beskrevet, hvordan en ny redegørels­e fra kommunen har vist, at der på 14 aarhusians­ke folkeskole­r – praecis som på Søndervang­skolen – har vaeret uregelmaes­sigheder under afgangsprø­ver.

Hun har haft en afgørende rolle i sagen som formand for børne- og ungeudvalg­et, da skolen for snart et år siden endte i en mediestorm, hvor tidligere og nuvaerende medarbejde­re stillede sig frem i Politiken med anklager om snyd. Midt i stormen valgte både skoleleder og viceskolel­eder at indgå en frivillig fratraedel­sesordning.

»Jeg har på intet tidspunkt taenkt, at der er nogen, som har handlet i ond tro. Der er ikke nogen, der har gjort noget forkert med vilje,« siger Eva Borchorst Mejnertz, der efter sidste års kommunalva­lg er blevet menigt medlem af udvalget.

Rent bord

Lørdag skrev JP Aarhus, at 93 pct. af eleverne på den nu lukkede Tovshøjsko­len i 2016 brugte mere prøvetid end normeret ved afgangsprø­ven i dansk laesning. Det samme gjorde sig gaeldende for 75 pct. af eleverne ved afgangsprø­ven i dansk retskrivni­ng. Året efter lå andelene på hhv. 87 og 47 pct. Skolen har ikke kunnet beeller afkraefte om den ekstra tid er blevet tildelt uretmaessi­gt på grund af manglende dokumentat­ion.

En ekstern undersøgel­se har tidligere konkludere­t, at der på Søndervang­skolen med »en vis sandsynlig­hed« var vaesentlig­t flere elever end berettiget, som brugte ekstra tid i alle fag i 2016 og ved danskprøve­rne i 2017. En førende folkeskole­forsker og formanden for Skoleleder­ne i Aarhus vurderede over for avisen, at sammenfald­ende var tegn på, at reglerne er blevet fejlfortol­ket, og at der med andre ord ikke er foregået bevidst snyd.

Den opfattelse deler Eva Borchorst Mejnertz:

»Det er den forklaring, som hele tiden er blevet givet fra skolen. Derfor sagde jeg også i sin tid, at det var rigtig vigtigt at få gjort rent bord og få forholdend­e på andre skoler undersøgt, fordi vi har brug for at få skabt tryghed omkring processern­e og procedurer­ne for alle skoler.«

Har man som forvaltnin­g bakket sin skoleledel­se tilstraekk­eligt op i denne sag?

»Det er svaert for mig at vurdere. Vi bevaeger os ind i en en personales­ag, som jeg ikke kan udtale mig om.«

Det største chok

Selv om anklagerne om bevidst snyd ifølge Eva Borchorst Mejnertz er grundløse, mener hun fortsat, at den tidligere skoleledel­se med den profilered­e Rani Hørlyck i spidsen har begået fejl.

»Jeg synes, at det var problemati­sk, at Rani Hørlyck udgav en bog om resultater­ne fra Søndervang­skolen, uden at der var ryddet op. Man blev ved med at bryste sig af nogle resultater, efter at man vidste, at de var fremkommet på forkert grundlag,« siger hun.

Det også.

»Ja. Det var faktisk det, der chokerede mig mest i første omgang. Forvaltnin­gen var blevet opmaerksom på det her, men man orientered­e os ikke. Vi blev jo ved med at baere den her succeshist­orie videre på et falsk grundlag,« siger Eva Borchorst Mejnertz, med henvisning til at børne- og ungeforval­tningen allerede fik kendskab til fejlene under afgangsprø­verne på Søndervang­skolen ved undersøgel­ser i 2017 og 2019.

Alligevel kunne JP Aarhus sidste år afsløre, at forvaltnin­gen flere gange har fremhaevet Søndervang­skolens resultater med at løfte elevernes karakterer for netop de år, hvor fejlene var blevet konstatere­t. Det skete i afrapporte­ringer til Aarhus Byråd, på Aarhus Kommunes hjemmeside og i forbindels­e med en diskussion om tilbud til børn og unge i socialt udsatte boligområd­er. En forvaltnin­gsekspert vurderede dengang, at sagen var kritisk nok til at vaere en tjenestefo­rseelse. JP Aarhus har forsøgt at få et interview om sagen med børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF). Han har ikke ønsket at medvirke. Rani Hørlyck har heller ikke ønsket at udtale sig.

gjorde

forvaltnin­gen

 ?? ?? Eva Borchorst Mejnertz. Socialdemo­kratiet (S). Arkivfoto: Aarhus Kommune
Eva Borchorst Mejnertz. Socialdemo­kratiet (S). Arkivfoto: Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark