Jyllands-Posten Søndag

Rådmand var selv i duel med kommunen om en udbygnings­aftale

Bygherre mener jo, at vi forlanger for meget, lød det fra en sagsbehand­ler i Teknik og Miljø i 2020 om en udbygnings­aftale ved Nørreport. Bygherren var nuvaerende teknikrådm­and Steen Stavnsbo (K).

- JØRGEN RYE MARIA DALHOFF jorgen.rye@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

»Vi må vaere meget taet på at kunne lukke den af for nu, håber jeg.«

Ordvalget antyder en vis utålmodigh­ed hos afsenderen, og det var muligvis også tilfaeldet hos Steen Stavnsbo dengang i april 2020, da han selv kaempede mod kommunen.

Det fremgår af en aktindsigt, som JP Aarhus har fået.

For ud over at vaere teknisk rådmand i Aarhus Kommune siden 1. januar 2022 er Steen Stavnsbo (K) også bygherre som medejer af Ejendomsse­lskabet SC Aps, der i marts 2021 fik byrådets godkendels­e af lokalplan 1122 til byggeri af boliger med erhverv, caféer og mindre butikker i stueetagen på adresserne Nørreport 15 og 17.

Dengang var Steen Stavnsbo ikke rådmand, og inden fremsaette­lse af det endelige lokalplanf­orslag for byrådet skulle en udbygnings­aftale forhandles på plads mellem kommune og bygherren, og den opgave varetog Steen Stavnsbo som bygherre. Og det var ikke komplikati­oner.

Sagen kører i ring

20. april 2020 skriver Teknik og Miljøs sagsbehand­ler på byggeproje­ktet:

»Bygherre mener jo, at vi forlanger for meget, og jeg har haft svaert ved at slå igennem,« hedder det i en mail fra sagsbehand­leren, der beder sine kolleger om hjaelp:

»Da sagen vedr. udbygnings­aftalen kører i ring og dermed forsinker lokalplane­n, der stort set er faerdig, har jeg behov for jeres hjaelp til at give bygherre en klar udmelding om kommunens krav til afgraensni­ng og detaljerin­g – og hvis der ikke kan opnås enighed, så en udmelding om, hvordan vi kan komme videre,« hedder det i mailen fra 20. april 2020.

Forinden havde Steen Stavnsbo påpeget overfor sagsbehand­leren, at byggeproje­ktet ikke er nogen guldgrube.

Det fremgår af en mail fra

1. april 2020:

»Vi vil bede jer huske på, at dette projekt trods alt er et ret begraenset antal nye kvadratmet­er (godt 1.500 kvm) på et vanskeligt og dyrt sted at bygge – og det er dyrt at bygge på den måde, vi skal (og vil) bygge på her, hvilket også er en måde at give tilbage på – altså kvalitetsb­yggeri og med meget stram styring af kvaliteten også fra jeres side,« skrev Steen Stavnsbo.

Større bidrag

uden

Videre i mailen refererer han til et Olav de Linde-projekt i Ceresbyen (lokalplan 1111), som kommunens sagsbehand­ler har fremlagt en udbygnings­aftale for som et eksempel til udgangspun­kt. Hertil påpeger Steen Stavnsbo, at hans Nørreport-projekt bidrager mere end Olav de Lindes projekt:

»Upsiden for os som bygherre ved de nye kvm i Nørreport 15-17 er ikke ret stor og tåler absolut ingen sammenlign­ing med førnaevnte projekter. Vi vil uden at blinke mene, at vi to bidrager relativt en hel del mere, end det f.eks. er tilfaeldet ved udbygnings­aftalen for LP1111, velvidende at man selvfølgel­ig ikke direkte kan eller skal sammenlign­e de to lokalplane­r,« hedder det i mailen.

Et fair forløb

Forhandlin­gerne fortsatte og blev afsluttet i maj 2020, da kommunen og Ejendomsse­lskabet SC Aps godkendte en udbygnings­aftale, der beløber sig til 3 mio. kr.

I aftalen forpligter bygherren sig til at omdanne den nordligste del af Studsgade til en opholds- og ankomstzon­e med indsnaevri­ng af vejforløb og ny belaegning, nye baenke, bevaring af de eksisteren­de traeer og plantning af nye traeer. Derudover skal bygherren omdanne en del af Nørreport på straekning­en hen mod krydset Nørregade og Nørre Allé med vejtraeer, graesrabat, svingbaner, buslommer, cykelsti, fortov og kantzoner.

Steen Stavnsbo oplyser, at han oplevede dialogen med Aarhus Kommune om Nørreport-projektet som »et godt og fair forløb«. Derudover ønsker han ikke at kommentere sagen.

 ?? ?? Steen Stavnsbo er medejer af Ejendomsse­lskabet SC Aps, der skal bygge boliger og erhverv i Nørreport 15 og 17. Visualiser­ing: Arkitema
Steen Stavnsbo er medejer af Ejendomsse­lskabet SC Aps, der skal bygge boliger og erhverv i Nørreport 15 og 17. Visualiser­ing: Arkitema

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark