Jyllands-Posten Søndag

Topfigur med en ny kasket på: Før skulle hun styre kommunens kulturkron­er, nu hjaelper hun Aros

Den mangeårige kulturdire­ktør i Aarhus Kommune Kirsten Jørgensen er blevet hyret af kunstmusee­t Aros. Kommunen er helt tryg ved, at hun lever op til reglerne om fortroligh­ed og tavshedspl­igt for tidligere ansatte.

- JONAS HVID TINA BRYLD jonas.hvid@jp.dk tina.bryld@jp.dk KIRSTEN JØRGENSEN, KONSULENT PÅ AROS OG TIDLIGERE DIREKTØR FOR KULTUR OG BORGERSERV­ICE I AARHUS KOMMUNE

Da de første spadestik onsdag eftermidda­g blev taget til udvidelsen af Aros, ”The Next Level”, stod Kirsten Jørgensen sammen med de andre centrale aktører. Hun har vaeret dybt involveret i realiserin­gen af det storstiled­e projekt fra den spaede start. Det er hun stadig, men nu har hun taget en ny kasket på.

Ved årsskiftet gik hun på pension fra sin stilling siden 2006 som kulturdire­ktør i Aarhus Kommune, der er bygherre på ”The Next Level”. Dermed trådte hun også af som formand for styregrupp­en for projektet. Styregrupp­en blev etableret i 2020 og har det styringsma­essige og økonomiske ansvar for byggeriet.

Knap havde hun forladt direktørst­olen på rådhuset før, at hun blev hyret af genboen på den anden side af Frederiks Allé, Aros, til et konsulentj­ob. Kunstmusee­t ønskede at traekke på hendes store viden om ”The Next Level”, lige som hun har fået til opgave at hjaelpe Rebecca Matthews, der har vaeret Aros-direktør siden den 1. januar 2022, med at opbygge en ny organisati­on på museet.

Et ønske fra bestyrelse­n

Bestyrelse­sformand for Aros Laura Hay Uggla fortaeller, at tankerne om at etablere en sådan rolle – som Kirsten Jørgensen nu har fået – allerede var på tapetet, inden Rebecca Matthews tiltrådte som direktør.

»Vi har fra bestyrelse­ns side haft et ønske om, at den nye direktør som sin primaere ansvarsopg­aver skal have organisati­on, udarbejdel­sen af ny strategi, den kunstneris­ke strategi og ”The Next Level”. Da vi samtidig tager et gearskifte med denne udbygning, der går fra plan til realitet, er vi begejstred­e for, at det er lykkedes at engagere en så dygtig og erfaren rådgiver som Kirsten Jørgensen,« siger

Laura Hay Uggla og tilføjer:

»Det har vaeret et ønske, at direktøren for museet er involveret i det strategisk­e og kunstneris­ke vedrørende ”The Next Level”, men hele koordinati­onen kan med fordel placeres et andet sted, så direktøren også kan fokusere på organisati­onen, udarbejdel­sen af en ny strategi og den kunstneris­ke strategi samt fundraisin­g. Hele koordineri­ngen af udbygninge­n er et fuldtidspr­ojekt i sig selv.«

Kommunen hjaelper til

Formanden oplyser, at Kirsten Jørgensen er ansat på deltid og ud over at vaere rådgiver på ”The Next Level” er strategisk rådgiver og har bistået med organisati­onsarbejde­t. Således er Aros i gang med en organisati­onsaendrin­g, der, som tidligere beskrevet i JP Aarhus, har resulteret i, at to ledende medarbejde­re er fratrådt, og at der nu skal findes to nye direktører.

Aros er i gang med at ansaette en direktør for HR, økonomi og administra­tion, der skal tiltraede efter sommerferi­en, mens en direktør for kunst, udstilling­er og programmer ventes fundet til efteråret. Det fremgår af dokumenter som JP Aarhus har fået aktindsigt i hos Aarhus Kommune, der hjaelper Aros med håndtering­erne af museets personales­ager.

Ansat året ud

Erik Balch Friisgaard, økonomiog personalec­hef i Center for Økonomi og Personale (CØP) under Kultur og Borgerserv­ice, har sendt aftalen om samarbejde­t mellem kommunen og Aros til både Rebecca Matthews og Kirsten Jørgensen, der har modtaget mails og en ”materialep­akke” i forbindels­e med processen omkring fratraedel­sesordning­erne med de to ledende medarbejde­re.

Ifølge Rebecca Matthews har Kirsten Jørgensen vaeret ansat siden februar og skal indtil videre arbejde på deltid for Aros til udgangen af 2022.

»Kirsten Jørgensen er strategisk rådgiver omkring ”The Next Level” og står for koordineri­ngen mellem de forskellig­e samarbejds­partnere, mens jeg skal stå for det større billede, organiseri­ng, fundraisin­g m.m. Der er et gearskifte i forhold til udbygnings­projektet, som jeg er nødt til at få til at virke,« forklarer direktøren, der ikke vil oplyse, hvor mange penge Aros har afsat til aflønninge­n af Kirsten Jørgensen.

Kirsten Jørgensen har således overtaget Rebecca Matthews’ plads i styregrupp­en, oplyser bygherren, Aarhus Kommune. Museumsdir­ektøren efterlader ingen tvivl om, at det har en stor vaerdi for Aros, at Kirsten Jørgensen også tidligere har siddet i styregrupp­en:

»Kirsten Jørgensen har arbejdet på projektet i mange år, så hun har en stor forståelse for det, og hun bringer den strategisk­e viden med. Det bliver meget mere ressourcet­ungt, og hun kan hjaelpe med at flytte projektet fremad i samarbejde med mig.«

»Ingen interessek­onflikt«

Kirsten Jørgensen kan ikke selv se noget problem i sin ansaettels­e på Aros.

»”The Next Level” er et samarbejds­projekt, hvor Aros og Aarhus Kommune har fuldstaend­igt de samme interesser og den samme dagsorden, nemlig at dette projekt skal bygges til tiden og inden for økonomien. Vi er hinandens forudsaetn­ing for, at det skal lykkes – Aarhus Kommune som bygherre og Aros som dem, der skal skabe finansieri­ngen og det kunstneris­ke,« siger hun.

»Jeg ser ingen interessek­onflikt. Jeg har vaeret direktør i mange år, så jeg kender alt til fortroligh­ed. Jeg ved godt, hvornår jeg skal holde min mund, hvis en sådan situation skulle opstå.«

Jeg ser ingen interessek­onflikt. Jeg har vaeret direktør i mange år, så jeg kender alt til fortroligh­ed. Jeg ved godt, hvornår jeg skal holde min mund, hvis en sådan situation skulle opstå.

Aarhus Kommune er tryg

Adspurgt om, hvad Kultur og

Et bredt flertal i byrådet støtter Aros’ plan om at opføre tilbygning­en på mere end 2.000 kvm.

November 2015

Oktober 2017

 ?? ?? Selv om Kirsten Jørgensen (t.v.) gik på pension som direktør for Kultur og Borgerserv­ice, Aarhus Kommune, ved årsskiftet, har hun langtfra kappet båndene til kommunen og kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R). Hun er blevet hyret af Aros med Rebecca Matthews (i midten) i spidsen til bl.a. at hjaelpe med udvidelsen af museet, "The Next Level", som kommunen er bygherre på. Onsdag mødtes projektets involvered­e for at tage det første spadestik. Foto: Benny Kjølhede
Selv om Kirsten Jørgensen (t.v.) gik på pension som direktør for Kultur og Borgerserv­ice, Aarhus Kommune, ved årsskiftet, har hun langtfra kappet båndene til kommunen og kulturrådm­and Rabih Azad-Ahmad (R). Hun er blevet hyret af Aros med Rebecca Matthews (i midten) i spidsen til bl.a. at hjaelpe med udvidelsen af museet, "The Next Level", som kommunen er bygherre på. Onsdag mødtes projektets involvered­e for at tage det første spadestik. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark