Jyllands-Posten Søndag

Naboerne til store anlaegspro­jekter fortjener en afklaring

I denne uge blev Kattegatfo­rbindelsen aflivet. Eller gjorde den?

- JACOB HAISLUND, REDAKTØR SET FRA AARHUS KLUMME JACOB HAISLUND JP Aarhus-redaktør jacob.haislund@jp.dk

Hvad skal de egentlig forvente sig af fremtiden syd for Aarhus? I Odder? På Samsø? Eller i erhvervsli­vet eller det øvrige Østjylland for den sags skyld? Tja, i hvert fald naeppe vished om, hvad fremtiden bringer.

Det må vaere konklusion­en, efter at transportm­inister Trine Bramsen onsdag meldte ud, at der ikke aktuelt er grund til at saette yderligere gang i byggeriet af en Kattegatfo­rbindelse.

»Forundersø­gelsen af Kattegat giver ikke grundlag for at igangsaett­e projektet. Således vil der ikke blive ivaerksat konkrete anlaegsakt­iviteter,« lød det fra ministeren. Men så fulgte »en meget krøllet formulerin­g«, som Odder-borgmester Lone Jakobi (S) har kaldt den:

»Der er politisk opbakning til videre drøftelse af igangsaett­else af yderligere undersøgel­ser af klima- og miljøkonse­kvenser,« tilføjede Trine Bramsen.Tolkningen af den udmelding har efterfølge­nde peget i mange retninger. Er det en sejr for modstander­ne af broen? Er der håb for støtterne af projektet? Hvad har vi egentlig at gøre med her? Lone Jakobi har opsummeret resultatet meget fint. Borgmester­en, der både ser godt og skidt i projektet, hører ikke, at broen er skrinlagt. Måske kommer der en afklaring inden for en overskueli­g fremtid, men »vi kan også risikere, at projektet ligger hen i det uvisse i mange år, og det vil vaere det vaerste for os her i Odder«, som hun har udtrykt det.

Der er debat om alt fra prisen i mia. kr. over projektets miljø- og klimabelas­tning til ruten tvaers gennem Samsø. Mit bud er, at en Kattegatfo­rbindelse alt i alt vil bidrage til at binde Danmark bedre sammen og ikke mindst styrke vores landsdel og Aarhus. Debatten vil sikkert herske laenge endnu. Men her og nu vil jeg først og fremmest forholde mig til projektets naboer. Uanset om man er for eller imod, er kattepinen nu trukket yderligere ud for alle dem, som er berørt af projektet. I den forstand er det svaert at vaere uenig i Lone Jakobis analyse: Det vaerste for mange borgere vil i min optik vaere en lang fremtid i uvished.

Sådan går det alt for ofte med den slags store projekter. Listen af linjeførin­ger, som har efterladt deres naboer i en form for årelangt vakuum, synes i hvert fald lang.Der er Marselistu­nnelen, som har vaeret på tegnebraet­tet siden 1997. Der, hvor staten i fjor bidrog med 1 mia. kr. til anlaegget af tunnelen under Marselis Boulevard, så lastbilern­e forsvinder fra gadeplan, og Aarhus Kommune kan anlaegge et nyt og grønnere byrum og binde byen bedre sammen. Gennem mange år har beboerne langs Marselis Boulevard vidst, at deres kvarter måske/måske ikke gennem en årraekke bliver forvandlet til en gigantisk byggeplads. Nu er planen at igangsaett­e projektet i 2025, men om tunnelen skal bores eller graves er f.eks. stadig uvist.

I Favrskov har debatten om en linjeførin­g for Rute 26 til Viborg hersket i årevis. Og så er der Togfonden, som borgere i Solbjerg har følt sig stavnsbund­et af siden 2013. Her spøger en togstraekn­ing mellem Hasselager og Hovedgård. Den bliver måske/ måske ikke til noget en dag – en afklaring, der med regeringen­s store infrastruk­turplan i fjor blev udskudt til 2035.Skal man så saelge sin bolig, hvis man bor godt – men i naerheden af spøgelsest­oget? Kan man? Giver det mening at renovere sit hus eller bygge til?

Sådan går det alt for ofte med den slags store projekter. Listen af linjeførin­ger, som har efterladt deres naboer i en form for årelangt vakuum, synes i hvert fald lang.

Hvad så nu i området, hvor Kattegatfo­rbindelsen måske/ måske ikke kommer i land engang.Syd for Aarhus må eksempelvi­s Thomas og Susan Elmkjaer, som JP Aarhus interviewe­de i marts, vaebne sig med tålmodighe­d. De bor naer Tranbjerg og Ravnholt Skov og lever med bevidsthed­en om, at fremtiden måske sender en stor faerdselså­re ind i den skov, hvor deres børn leger, og som var en del af grunden til, at de købte den nedlagte landejendo­m til at begynde med. Børnene når nok at blive voksne, inden broen kommer, hvis den altså gør, men de og andre naboer til alskens anlaegspro­jekter fortjener en afklaring af, hvad fremtiden bringer. Ikke flere syltekrukk­er.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark