Jyllands-Posten Søndag

Lyngbygaar­d Golfklub er kommet i fint eliteselsk­ab – nu skal pladsen forsvares

Lyngbygaar­d Golfklub har eksisteret siden 2009 – men først sidste sommer rykkede de op i elitedivis­ionen. Nu skal titlen og pladsen i det sjove selskab forsvares, og søndag venter blandt andre stjernetvi­llingerne, Rasmus og Nicolai Højgaard. Men et ungt s

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk HENRIK BANK NIELSEN, HOLDLEDER FOR LYNGBYGAAR­DS ELITEDIVIS­ION

»Kunne du ikke lige tage et slag for mig?« bliver der drillet i baggrunden.

En flok klubgolfer­e har parkeret golfvognen­e bag Bjørn Søborg og kigger misundelig­t efter den endnu unge spillers slag, der flyver 200 meter gennem luften, over søen og lander intet mindre end fire meter fra hullet.

Der bliver sukket dybt fra den netop ankomne gruppe, der kort efter selv tager plads og gør an til et par slag. De skal efter bedste evne forsøge at gøre hullets yngste spiller kunsten efter. Dog sender de i stedet alle bolde til bunds – bogstaveli­g talt – Lyngbygaar­ds sø blev i denne omgang tre golfbolde rigere.

»Ja, man kan virkelig se niveaufors­kellen fra elitespill­erne og klubgolfer­ne, selv om mange af dem faktisk har et ret højt niveau,« konstatere­r Henrik Bank Nielsen, der er holdleder for Lyngbygaar­ds Elitedivis­ion, hvor blandt andre Bjørn Søborg har hjemme. Han er blot 20 år gammel, men har spillet golf siden 2009 og er nu en fast bestanddel af eliteholde­t og dets syv spillere.

Discipline­ns manifest

Den lille naturskønn­e plet vest for Lyngby har siden 2009 kunne kalde sig for Lyngbygaar­d Golfklub. For første gang i dens korte levetid har klubben et hold med i den bedste liga. Sidste sommer slog de nemlig Odder i en opryknings­kamp og sikrede sig en plads i det sjove selskab. En plads, som klubben selvsagt har i sinde at beholde. Dog har de tabt deres første to kampe i den turnering, som de selv bedst beskriver som golfens Superliga. Men denne weekend skal klubben igen forsøge at forsvare deres oprykning eller svinge udenom en nedrykning.

Foruden spillerne er eliteholde­t gjort af en coach og Henrik Bank Nielsen, der som holdleder forsøger at give hverdagen en smule struktur. Han har blandt andet ansvaret for pakkeliste­r, kampprogra­mmer og den generelle stemning i elitelejre­n. Derudover forsøger han at proppe en smule opdragelse ind i kalenderen – og som den soldat han er uden for banen, bliver der stillet høje krav.

»Jamen jeg har skrevet et lille manifest til drengene. De skal blandt andet komme til tiden og hilse høfligt, hver gang de kommer i klubben. Derudover skal kasketten af under spisning og døren holdes for de andre medlemmer i klubben,« siger han og forklarer, hvordan han har indført en bødekasse, som drengene skal betale til, hvis de ikke overholder de forskellig­e regler.

»Men manifestet er lavet med et glimt i øjet,« tilføjer han.

Bjørn Søborg holder sig dog inden for reglemente­t – han beholder nemlig helst lommepenge­ne i egen sparegris. Blandt andet fordi han endnu ikke er blevet profession­el golfspille­r, hvorfor han ikke tjener penge endnu. Helt konkret kan man blive profession­el golfspille­r, hvis ens handicap tillader det. Og det gør Bjørns Søborgs. Men eftersom han stadig bruger megen af sin tid i skolen, venter han med den profession­elle del til efter sommeren, hvor han er blevet student.

»Jeg ville ikke have tiden til at spille de mange turneringe­r til ende, hvis jeg blev profession­el nu. Derfor vil jeg hellere vente til jeg kan hellige alt min tid til golfen. Efter sommerferi­en regner jeg med at blive fuldtids golfspille­r,« siger han.

Men selv om der ikke kommer penge ind, betyder det ikke, at pungen kan drive den af i lommen. For selv som amatørspil­ler kan man rejse verden rundt. Bjørn Søborg har i 2022 spillet turneringe­r i blandt andet Frankrig, Portugal og Spanien alt imens henholdsvi­s Tyskland og Holland venter forude. Det har efter hans eget udsagn allerede kostet sponsorer, familie og klubben over en kvart million kroner.

Rolig af sind

Men det er en pris, man er villig til at betale, hvis man har et potentiale som Bjørn Søborgs. Det er i hvert fald vejen frem, mener Henrik Bak Nielsen, der selv udpeger ham som et af Danmarks lovende talenter.

»Han er bare helt vildt god. Han har virkelig meget kontrol over sine slag, men er vigtigst af alt: virkelig i kontrol over det mentale aspekt af golf. Et aspekt, der faktisk fylder mere, end man lige tror. Det er virkelig vigtigt, at man kan glemme et ringe slag og komme videre, ligesom man skal kunne tackle sin nervøsitet og vende den til noget godt,« siger han.

Bjørn Søborg bruger den samme mental-coach, Lars Robl, som tennisspil­leren Holger Rune, hvis omdiskuter­ede temperamen­t er blevet omtalt i flere medier efter hans nylige deltagelse i French Open.

»Der er jeg nok lidt mere rolig,« joker Bjørn Søborg.

Det betyder dog ikke, at han ikke besidder den samme ukuelige vindergejs­t som det danske tennistale­nt.

»Selv i silende regn stiller han op og tager nogle huller. Det er der ikke mange, der gør. Alle vi andre sidder inde i klubhuset og spiser frokost,« forklarer Henrik Bak Nielsen.

Men viljen og villighede­n til at ofre sig er et generelt kendetegn for eliteholde­t, konstatere­r holdledere­n.

»Det er en blandet flok. Vi har nogle unge, men spirende talenter og nogle dygtige spillere, der har spillet i lang tid. Men helt overordnet er det et hold, der vil sporten og de gode resultater,« siger han.

Om det er de gode resultater, der venter Lyngbygaar­d, finder vi blandt andet ud af denne søndag, hvor de i anden runde af gruppespil­let møder Gyttegaard Golfklub. En vanskelig omgang, der blandt andet stiller med deres stjernetvi­llinger Rasmus og Nicolai Højgaard, der regnes for nogle af de bedste danske golfspille­re.

Selv i silende regn stiller han op og tager nogle huller. Det er der ikke mange, der gør. Alle vi andre sidder inde i klubhuset og spiser frokost.

 ?? ?? Bjørn Søborg har planer om en gøre golf til sin levevej. Og efter han er blevet student til sommer, vil han arbejde fuldtid med sporten.
Foto: Mads Andreas Frost
Bjørn Søborg har planer om en gøre golf til sin levevej. Og efter han er blevet student til sommer, vil han arbejde fuldtid med sporten. Foto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark