Jyllands-Posten Søndag

Sådan plejer og passer du dine baerbuske

Baerbuske som ribs, solbaer, stikkelsba­er, hindbaer og brombaer er dejlige at have i haven, men det er vigtigt at beskaere dem, og så skal du undgå, at de får sygdomme. Få de bedste råd til baerbuske herunder.

- JULIE TROLLE BODING

Har du baerbuske i haven, kan de forsyne dig med store maengder af laekre baer henover sommeren, som kan bruges i madretter, desserter og til at lave saft og marmelade. For at trives skal baerbusken­e dog passes og holdes fri af sygdomme.

Baerbuske kan plantes i foråret og efteråret, uanset om de er købt i potter eller ej. Sørg for at vaelge nogle resistente og sunde planter, så er der mindre risiko for, at du skal bruge energi på at bekaempe skadevolde­re.

Du kan for eksempel vaelge disse baersorter: Jonkheer van Tetz (ribs), Titania (solbaer), Hinnomäki (stikkelsba­er med gule baer), Armenisk eller Thornfree (brombaer uden torne), Glen Prosen og Autumn Bliss (hindbaer – den sidste giver baer i perioden august-november).

Alle baerbuske elsker fuld sol, men ribs, solbaer, stikkelsba­er og brombaer tåler også lettere skygge. Sørg for at vande buskene i tørkeperio­der – isaer på det tidspunkt, hvor baerrene vokser og skal modne. Hvis buskene ikke får vand, bliver baerrene meget små.

Du kan beskaere baerbuske som hindbaer, brombaer, ribs, solbaer og stikkelsba­er to gange om året. I det tidlige forår kan du lave en foryngelse­sbeskaerin­g, hvor du tynder ud i grenene. I sensommere­n eller efteråret kan du lave en tilbagebes­kaering efter plukning.

Sørg for at beskaere baerbusken­e godt, så der kommer lys og luft mellem grenene. På den måde undgår du problemer med svampesygd­omme – isaer, hvis du samtidig køber resistente sorter.

Skaer skuddene helt ned på hindbaer- og brombaerbu­ske. Ved ribs, solbaer og stikkelsba­er fjernes de aeldste skud i forbindels­e med plukningen. På denne måde bliver der udtyndet, og der kommer lys og luft imellem skuddene.

Baerbuske bruger meget af jordens gødningsst­offer. Derfor er det en god idé at give buskene en grundgødni­ng med cirka 20 gram NPK-gødning per plante i april og juni, eller drysse et tykt lag kompost omkring de enkelte planter.

Du kan også købe opstammede solbaer-, ribsog stikkelsba­erbuske. Det er nemmere at plukke baerrene på opstammede baerbuske, men ulempen ved dem er, at de normalt ikke giver lige så mange baer som traditione­lle buske.

Alle baerrene kan plukkes og spises direkte fra de forskellig­e buske. Baerrene er saerdeles velegnede til at lave frugtsaft og marmelade af, og de kan også fryses og gemmes til vinter.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Videncentr­et Bolius

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark