Jyllands-Posten Søndag

Få mest muligt ud af dine blåbaerbus­ke

Blåbaer er nemme at dyrke – du skal bare plante mindst to forskellig­e sorter i et surbundsbe­d, og så vil der komme mange baer efter tre år.

- LOUISE SKØTT GADEBERG

Planter du blåbaerbus­ke i din have, vil de indenfor ganske få år kunne forsyne dig med rigelige maengder af blåbaer, der er rige på A- og C-vitamin og antioxidan­ter. .Derudover pynter den smukke busk i haven. Herunder kan du få råd til, hvordan du får mest muligt ud af dine blåbaerbus­ke.

Blåbaer er en surbundspl­ante, der vokser i jord med en lav pH-vaerdi omkring 3. Den skal altså plantes i et surbundsbe­d, som er lavet af en blanding af 1/3 sand, 1/3 grov spagnum og 1/3 grannåle/bøgeblade/kompost eller andet organisk materiale.

Grav et hul, fyld det med spagnum og plant blåbaerbus­ken der. Du kan også plante blåbaer sammen med rododendro­n i surbundsbe­det – eventuelt med tyttebaer som bunddaekke sammen med blåbaerren­e. På den måde vil få planter hurtigt kunne danne et taet taeppe, der holder ukrudtet nede.

Blåbaer er fremmedbes­tøvende. Det vil sige, at de skal bestøve hinanden, for at der kommer baer. Derfor skal du plante minimum to forskellig­e sorter. Allerhelst skal du plante tre i en gruppe – og gerne tre forskellig­e sorter. Buskene skal stå i lae og helst i sol, men de tåler også halvskygge. De må ikke tørre ud, så sørg for at give dem ekstra vand i tørkeperio­der i løbet af sommeren.

Blåbaer kommer efter tre år

Blåbaerbus­ke blomstrer i april og maj med små hvide og lyserøde blomster. Fra midt juli og hen i september kan du plukke baerrene. I starten vil buskene kun have få baer, men her skal du vaere tålmodig og ikke opgive. Der går nemlig typisk tre år, før der for alvor kommer mange baer på buskene.

Der findes en raekke forskellig­e sorter af blåbaer herhjemme. Udvalget daekker blandt andet over canadiske sorter og populaere amerikansk­e sorter som "Blue Crop", "Goldtraube" og "North country". Det er er også muligt at købe danske vilde blåbaer på planteskol­erne.

Du kan fint vaelge mellem nogle af de forskellig­e sorter, der er på planteskol­en – de er alle fine. En blåbaerpla­nte koster 100-150 kroner.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Videncentr­et Bolius.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark