Jyllands-Posten Søndag

»Der er også interessan­te villaer i resten af Danmark«

Det Saerlige Bygningssy­n har for første gang i historien indstillet en villa i postmodern­e stil til fredning. Arkitekt bifalder udviklinge­n, men peger på, at almene boligbygge­rier og private boliger udenfor København bliver overset.

- SARAH MARIE WINTHER

Normalt forbinder man fredede bygninger med flere hundrede år gamle slotte, herregårde og byhuse, men for nylig bekendtgjo­rde Slots- og Kulturstyr­elsen, at den havde indstillet fem villaer fra det 20. århundrede til fredning. Villaerne ligger i henholdsvi­s Holte, Hellerup og Vanløse, og det er villaen i Holte, der er den mest iøjnefalde­nde.

Det kvadratisk­e traehus er tegnet af professor og arkitekt Tage Lyneborg i 1987, og det rummer flere spaendende detaljer såsom en glaslanter­ne i toppen, høje glaspartie­r mod haven og et karpebassi­n i gulvet. Villaen er den første bygning i postmodern­e stil, der er indstillet til en fredning

– og hvis man spørger arkitektur­historiker Jannie Rosenberg Bendsen, er det meget atypisk.

»De vover pelsen, for det er en periode af arkitektur­historien, som mange har det svaert ved. Det skyldes, at det er vanskeligt at forholde sig til arkitektur, som er meget taet på ens egen tid. Som regel skal man lidt laengere vaek for at kunne vurdere de kvaliteter, der er,« siger hun.

Jannie Rosenberg Bendsen har beskaeftig­et sig med fredede bygninger i mange år, og sammen med professor og arkitekt Mogens A. Morgen har hun skrevet bogen ”Fredet – Bygningsfr­edning i Danmark 1918-2018”. Hun fortaeller, at flere af Tage Lyneborgs villaer er blevet revet ned igennem tiden, og at der generelt bliver revet mange villaer fra hele det 20. århundrede ned rundt omkring i de danske byer.

»Så bygger man i stedet et typehus, som overhovede­t ikke passer ind i kvarteret, og som ikke har den samme arkitekton­iske eller håndvaerks­maessige kvalitet som det gamle. Derfor er det rigtig godt, at der kommer eksempler på den her type arkitektur på vores fredningsl­iste,« fastslår hun.

Rummer hele Danmarks historie

I slutningen af 1800-tallet blev der revet forurolige­nde mange bygninger ned i både København,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark