Jyllands-Posten Søndag

OM FREDNINGER

-

de store købstaeder og på landet. Det skete i takt med industrial­iseringen, hvor mange flyttede fra landet til byen for at arbejde, og der blev brug for helt andre typer bygninger. Jannie Rosenberg Bendsen fortaeller, at man i arkitekt- og historiker­kredse kaempede i to årtier for at få lavet en beskyttels­e af de aeldre bygninger, og det mundede i 1918 ud i den første danske bygningsfr­edningslov.

»Fredningsr­edskabet blev en måde at bevare nogle bygninger, som man i samtiden ikke syntes, var vaerd at bevare,« siger hun og fortsaette­r:

»Et eksempel er bindingsva­erk, som vi i dag forbinder med idyl og romantik, men som man engang gjorde alt for at skjule, fordi det var et udtryk for fattigdom.«

Siden 1918 har der vaeret mange eksempler på kontrovers­ielle fredninger, hvor offentligh­eden ikke har kunnet se meningen i, at en bestemt bygning skulle bevares for eftertiden. Blandt andet skabte det ”virkelig stor ballade”, da Københavns Kommunehos­pital blev fredet i 1959, forklarer Jannie Rosenberg Bendsen.

»Men i dag tror jeg, de fleste er rigtig glade for, at vi har bevaret et fint eksempel på historicis­mens arkitektur,« siger hun.

Ifølge arkitektur­historiker­en kan alle de fem storkøbenh­avnske villaer klart berettige en fredning, men hun mener samtidig, at andre bygninger bliver overset i udvaelgels­en af bygninger med arkitekton­isk og kulturhist­orisk vaerdi.

»Vi har rigtig mange af arkitekter­nes egne villaer på vores fredningsl­iste,« siger Jannie Rosenberg Bendsen.

Der findes dog helt en naturlig forklaring på dette. Indtil 1965 var der nemlig kun én arkitektsk­ole, og den lå i København. Derfor boede mange af landets arkitekter i hovedstads­området, og derfor er det også her, der er sket den største udvikling i bygningern­es arkitektur.

»Men det betyder ikke, at der ikke er interessan­te villaer i resten af Danmark. Vi bliver nødt

Der findes dog enkelte nyere bygninger, der er blevet fredet, og den yngste fredede bygning er tre sammenbygg­ede kontorbygn­inger, der blev opført i 1994 i Kongens Lyngby i Nordsjaell­and. Bygninger opført før 1536 er automatisk fredede.

Modsat en fredet bygning er en bevaringsv­aerdig bygning ikke beskyttet mod nedrivning.

til at udfordre, hvor der bliver fredet henne, og hvad der bliver fredet,« fastslår hun og peger på, at der på fredningsl­isten også er langt mellem bygninger tegnet af kvinder og almene boligbygge­rier.

»Vi har andre boligforme­r end enfamilieh­use fra det 20. århundrede, og det er jo en relativt lille del af befolkning­en, der har haft råd til at bygge villaer,« siger hun.

Efter Anden Verdenskri­g skete der en eksplosion i antallet af nyopførte almene boliger, og det gav den almindelig­e dansker mulighed for at få en bolig med lys og luft og med markant bedre tekniske installati­oner end i byerne.

»De almene boliger er måske ikke arkitekton­iske mestervaer­ker som arkitekter­nes egne huse, men de fortaeller en anden historie, som er ligeså vigtig – de fortaeller hele Danmarks historie,« forklarer Jannie Rosenberg Bendsen.

Kan belaste boligejere­n

Umiddelbar­t kan det jo lyde dejligt at bo i et hus, der har så stor arkitekton­isk vaerdi, at det skal fredes for eftertiden, men en fredning er ikke udelukkend­e en god nyhed for boligejere­n. Det forklarer Birte Iuel, direktør i organisati­onen Historiske Huse, der repraesent­erer ejerne af de fredede og bevaringsv­aerdige bygninger i Danmark.

»Det kan vaere en meget stor belastning, dels fordi der er stramme regler for, hvilke aendringer, man kan få tilladelse til, men også fordi det ofte er dyrere at vedligehol­de fredede bygninger, fordi man ikke kan vaelge billigere løsninger,« siger hun.

Birthe Iuel ser også gerne, at der bliver fredet flere private boliger udenfor København, men det er ifølge hende afgørende, at ejerne får større økonomisk støtte. For lige nu er der ”himmelvid forskel” på at eje en fredet bygning i de største byer og så udenfor byerne, påpeger hun.

Grunden til, at det er billigere at eje et fredet hus i eksempelvi­s København end Sønderjyll­and, er, at man som ejer af en fredet ejendom kan blive fritaget for at betale grundskyld, hvis man skriver under på en såkaldt bevaringsd­eklaration. Men der er store forskelle på grundskyld­ens størrelse fra kommune til kommune.

»Jeg har set beløb så høje som 50.000 kr. om året i Københavns­området på villaer, mens det i Sønderjyll­and er ned til 2.000 kr. om året. Det betyder, at mange fredede bygninger i provinsen er nødlidende,« forklarer Birthe Iuel.

Hun henviser til Slots- og Kulturstyr­elsens nationale fredningsg­ennemgang, der har vist, at 310 fredede bygninger landet over er i fare for at gå til. De privatejed­e boliger tegner sig for 282 af tilfaelden­e.

Når man ejer en fredet bygning, er man forpligtet til at holde den i forsvarlig stand – og det kan vaere dyrt, isaer for aeldre bygninger, hvor der eksempelvi­s kan vaere krav om, at teglstenen­e skal vaere håndstrøgn­e frem for maskinfrem­stillede, at der skal vaere stråtag eller at vinduerne skal vaere med småsprosse­de ruder, der skal kittes og males med linolie.

»Derfor mener vi, at der skal vaere sammenhaen­g mellem de krav, samfundet stiller til vedligehol­delse og de midler, samfundet stiller ejeren til rådighed,« fastslår Birthe Iuel fra Historiske Huse, der dog ikke tror, det vil vaere dyrere at vedligehol­de villaen fra 1987 i Holte, da den formentlig er bygget af materialer, der stadig er gaengse i dag.

Stolthed i lokalmiljø­et

En fredning er ikke noget, der i sig selv får boligens vaerdi til at stige, men Historiske Huse har i mange år haft en forhåbning om, at fredede bygningers arkitekton­iske og historiske kvaliteter ville have en afsmittend­e virkning på de omkringlig­gende ejeres håndtering af deres bygninger, forklarer Birthe Iuel.

»Der er ikke nogen tvivl om, at der er en vis stolthed i lokalmiljø­et, når man har en fredet bygning som nabo. Men det afhaenger også af, hvordan ejerne i et område er stillet økonomisk,« siger hun og fortsaette­r:

»Det har helt sikkert større betydning i København og andre større byer, hvor ejendomsva­erdierne er så høje, at det er økonomisk uansvarlig­t ikke at holde sine bygninger i god stand.«

Det er Slots- og Kulturstyr­elsen under Kulturmini­steriet, der administre­rer de fredede bygninger, mens det er kommunerne, der administre­rer de bevaringsv­aerdige bygninger.

Birthe Iuel mener dog, at kommunerne­s bevaringsr­edskaber er for svage, og konsekvens­en er, at de bevaringsv­aerdige bygninger forsvinder fra gadebilled­et.

»Reglerne bliver alt for ofte ikke håndhaevet. I stedet bliver der givet tilladelse­r og dispensati

 ?? ?? Normalt skal en bygning vaere mindst 50 år gammel, før den kan fredes, og hovedparte­n af de fredede bygninger i Danmark er opført før år 1990.
Der er forskel på fredede og bevaringsv­aerdige bygninger. Hvor fredede bygninger er beskyttet både indvendigt og udvendigt, er bevaringsv­aerdige bygninger kun beskyttet udvendigt – og ikke i samme grad som en fredet bygning.
Normalt skal en bygning vaere mindst 50 år gammel, før den kan fredes, og hovedparte­n af de fredede bygninger i Danmark er opført før år 1990. Der er forskel på fredede og bevaringsv­aerdige bygninger. Hvor fredede bygninger er beskyttet både indvendigt og udvendigt, er bevaringsv­aerdige bygninger kun beskyttet udvendigt – og ikke i samme grad som en fredet bygning.
 ?? ?? Arkitektur­historiker Jannie Rosenberg Bendsen peger på Københavns Kommunehos­pital som et eksempel på en dengang opsigtsvae­kkende fredning, som i dag står som et fint eksempel på historicis­mens arkitektur. Foto: Sarah Marie Winther
Arkitektur­historiker Jannie Rosenberg Bendsen peger på Københavns Kommunehos­pital som et eksempel på en dengang opsigtsvae­kkende fredning, som i dag står som et fint eksempel på historicis­mens arkitektur. Foto: Sarah Marie Winther

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark