Jyllands-Posten Søndag

»En stor plante kan faktisk gøre det ud for et møbel«

Stueplante­r skaber liv i hjemmet, og muligheder­ne er mange, fortaeller planteblog­geren Louise Olofsson. Der er flere måder at integrere de grønne vaekster i indretning­en.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Udvalget af planter, der kan klare stuetemper­atur, er i dag enormt. Men hvordan indretter man egentlig med planter, og hvordan undgår man, at de dør i vindueskar­men? Louise Olofsson er plantenørd og kvinden bag Instagram-profilen The Little Botanist, og hun er ekspert i at få grønne planter og indretning til at gå op i en højere enhed. I sin egen tovaerelse­slejlighed har hun intet mindre end 111 planter, fortaeller hun:

»Personligt synes jeg jo ikke, at man kan have for mange planter. Planter giver liv og varme og kan gøre et rum mindre sterilt,« siger Louise Olofsson.

Hun opfordrer dog til, at man undersøger, hvilke leveforhol­d man kan tilbyde planterne, før man suser ned i havecentre­t eller supermarke­det og køber løs.

»Man skal huske, at planter er levende. Derfor skal man taenke dem ind i sin indretning i forhold til, hvor meget lys der er og eventuelt gå på kompromis med andre ting for, at planten kan trives,« siger hun og fortsaette­r:

»Det er også en god idé at finde ud af, om planten bevarer sit udseende, og om den vokser hurtigt eller langsomt, så man er sikker på, at den fortsat passer til det udtryk, man gerne vil opnå i sit hjem.«

Den pointe er Henrik Lütken enig i. Han er hortonom og lektor i afgrødevid­enskab, og han understreg­er, at plantens placering bør afhaenge af, hvor den lever bedst, og ikke kun hvor den passer bedst ind.

»Der er for eksempel flere, som har haengeplan­ter i et hjørne, fordi det ser flot ud, men der kommer ikke meget sol ind, så det giver altså ikke planten gode leveforhol­d. Hvis man skal have haengeplan­ter, skal de faktisk haenge i vinduet,« forklarer han.

Og så er det udelukket at stille planter i rum uden vinduer, for så kan de ikke lave fotosyntes­e. Det er heller ikke ligegyldig­t, hvilket vindue, man placerer planten i – behovet for sol varierer nemlig fra plante til plante.

»De fleste planter vil trives i vestvendte vinduer, men eksempelvi­s orkideer vil få det for varmt om eftermidda­gen. De har det bedst i østvendte vinduer, hvor der er sol om formiddage­n,« siger han.

Har man en nordvendt stue, hvor der ikke kommer meget lys ind gennem vinduerne, er bregner, efeu og husfred velegnede planter. Og de behøver ikke at blive flyttet rundt, for de får nok lys, selvom der ikke er direkte sollys – også om vinteren. Kaktussen skal derimod behandles helt modsat.

»Kaktusser skal helst stå i et sydvendt vindue, for de har brug for rigtig meget sol. Få andre planter har godt af at stå over en radiator, fordi luftfugtig­heden bliver for lav, men det kan kaktusser sagtens, for så bliver det bare endnu mere tørt, og det kan de godt lide,« fortaeller Henrik Lütken.

En integreret del af indretning­en

Hvordan sørger man så for, at de grønne vaekster bliver en del af indretning­en? Louise Olofssons råd er, at man ikke spreder planterne ud i vindueskar­me og på borde, men i stedet grupperer dem enkelte steder i hjemmet – isaer hvis man har mange små planter.

»Når man saetter ti små planter sammen i stedet for at placere dem vilkårligt, skaber man noget fylde, som bliver et blikfang i rummet,« siger hun og tilføjer, at større planter derimod kommer bedst til deres ret, hvis de får lov at stå alene.

»Man kalder de store planter for statementp­lanter, og sådan én kan faktisk gøre det ud for et møbel, hvor de små planter mere fungerer som nips. En statement-plante kunne vaere en Strelitzia Nicolai, som er en stor, bananligne­nde palme. Den breder sig meget, og derfor ville det vaere synd at stille andre planter op ad den.«

Der er heller ingen grund til at begraense sig til at stille planter på gulvet eller i vindueskar­mene. Man kan eksempelvi­s bruge haengepott­er, som kan haenge fra en krog i loftet eller en gardinstan­g, foreslår Louise Olofsson.

»Der findes også mange vaegophaen­g i dag, som gør, at man både kan saette vaeggene og loftet i spil. Man kan jo lave en hel vaeg ud af planter, enten ved at saette flere vaegophaen­g på samme vaeg eller købe planter, som kan kravle op ad og langs vaeggen. På den måde kan man få også flere planter ind, uden at det tager alle fladerne i ens hjem,« siger hun.

Louise Olofssons egen plantebeho­ldning rummer mange forskellig­e størrelser, farver og sorter. Selv synes hun nemlig, det er flottest at mikse planter, eksempelvi­s ved at blande grønne planter med nogle få anderledes planter, der bryder farveholdn­ingen.

 ?? ?? Planter kan både stå på gulvet, i vindueskar­men eller på et bord, men kan også haenge fra loftet eller en gardinstan­g. Hjemme hos Louise Olofsson, der står bag Instagram-profilen The Little Botanist, spiller planterne hovedrolle­n. Foto: Louise Olofsson
Planter kan både stå på gulvet, i vindueskar­men eller på et bord, men kan også haenge fra loftet eller en gardinstan­g. Hjemme hos Louise Olofsson, der står bag Instagram-profilen The Little Botanist, spiller planterne hovedrolle­n. Foto: Louise Olofsson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark