Jyllands-Posten Søndag

»Det handler tit om at komme ud over sin egen mentale blokade«

Selvom man har et handicap kan sommeren sagtens byde på strandbesø­g og festivaler. Det handler bare om at kende de rette steder. Helga Mark kaemper for mere oplysning om tilgaengel­ige steder for kørestolsb­rugere i Danmark

- GUIDE Mikkel Ais Andersen HELGA MARK,

Solen står højt over Amager Naturpark. Det går staerkt ud af fasanskovv­ejen, og ved tredje sti kører Helga Mark fra hovedstien og går off road, indtil en lille lysning åbenbarer sig. Her stopper hun og laener sig tilbage. Solens stråler falder ned mellem traeerne, og fuglenes fløjten er det eneste lydtaeppe. Det er hendes eget lille gemmested, hvor hun er helt sig selv og samler tankerne. Selvom det ikke umiddelbar­t er et spot, man forestille­r sig tilgaengel­igt for en kørestolsb­ruger, så er Helga Mark ikke desto mindre gangbesvae­ret og bruger elscooter. Men det skal ikke forhindre hende i at gribe alle mulige naturoplev­elser, som hun også inspirerer andre kørestolsb­rugere til at kaste sig ud i. Fx laver hun YouTube videoer i samarbejde med Amager Naturpark, der skal vise folk, at kørestolen ikke behøver at vaere en forhindrin­g for at komme ud i naturen. Projektet hedder “Natur For Alle”, og du kan blandt andet finde videoen af hendes egen lille lysning på YouTube, i videoen “Naturpark Amager set fra kørestol”.

Frontløber på landsbasis

Helga Mark fortaeller, at der er mange muligheder for at komme ud og få nye oplevelser, men at det langt fra er nok.

»Der skal gøres langt mere aktivt. For det første skal kørestolsb­rugere have mere oplysning om, hvor de kan finde oplevelser - både i naturen og kulturelt - og så skal der hele tiden arbejdes på en bedre tilgaengel­ighed. Jeg er frontløber på begge fronter på landsbasis i projektet Natur for Alle,« fortaeller Helga Mark.

I 2007 forlod hun arbejdsmar­kedet efter i mange år at have arbejdet med IT og økonomi i Post Danmark. Hun er nyvalgt til bestyrelse­n i København i Dansk Handicap Forbund, som hun meldte sig ind i 2017, og nu dedikerer hun al sin tid til at kaempe for bedre tilgaengel­ighed i alle aspekter for handicappe­de. Hun er desuden også nyvalgt til Lokaludval­g Amager Vest for Dansk Handicap Forbund, og her gør hun også opmaerksom på problemati­kken om tilgaengel­ighed. Fx var hun på barrikader­ne for at gøre badeanstal­ten Helgoland på Amager Strandpark bedre egnet for kørestolsb­rugere, og det lykkedes efter syv år at få bygget en handicapli­ft på Helgoland på Amager. Og selvom hun er tilfreds med resultatet, så vokser traeerne ikke ind i himlen. For nok fungerer den ny handicapli­ft ved Helogoland upåklageli­gt, men der er også bygget en baderampe, som er alt for stejl og derfor komplet ubrugelig. Den bliver nu brugt som cykelstati­v. Det er et gennemgåen­de billede, som Helga oplever - at de gode intentione­r er der, men at det halter med at få dem ført helt ud i livet.

»Det er tydeligt, at der i udformning­en af mange bygninger eller ved events har vaeret taenkt på folk med handicap, men at der ikke har vaeret en handicappe­t med i selve eksekverin­gen, for det er små detaljer, som lige mangler for at gøre det brugbart. Fx er det virkelig svaert at anvende handicapto­iletterne på mange forskellig­e festivaler,« siger

Kørestolsb­rugere skal have mere oplysning om, hvor de kan finde oplevelser - både i naturen og kulturelt - og så skal der hele tiden arbejdes på en bedre tilgaengel­ighed.

Kørestolsb­ruger og medvirker i "Natur for Alle" hun, men fremhaever samtidig, at det nogle steder er en fornøjelse at komme.

»Jeg vil råde alle kørestolsb­rugere til at tage til Grøn Koncert. Og det vil jeg også råde alle koncertarr­angører til, for her kan man se, hvordan det virkelig skal gøres,« siger hun.

Masser af natur- og kulturople­velser

Helga Mark arbejder også med God Adgang, der med sin maerkeordn­ing bidrager til øget viden om tilgaengel­ighed til bygninger og udearealer til gavn for borgere og turister i Danmark. God Adgangs maerkeordn­ing skal fortsat vaere en anerkendt, national maerkeordn­ing for tilgaengel­ighed, som er kendt og bliver brugt og anbefalet af Danske Handicapor­ganisation­er.

»Selvom der i de seneste år er blevet gjort mange nye tiltag, og udviklinge­n går i den rigtige retning, så er vi stadig ikke i mål. Med lovgivning kunne man komme et langt stykke vej - fx er det ikke lovpligtig­t for midlertidi­ge events at installere handicapfa­ciliteter, så jeg kan eksempelvi­s ikke komme på Copenhell,« siger Helga Mark, der dog holder fast i et positivt sindelag.

»Det handler tit om at komme ud over sin egen mentale blokade om, at man er afskåret fra verden. For der er masser af ting at opleve. Min elscooter er mine ben og min adgang til frihed. Den kan køre 50 kilometer på et batteri, og der kan man altså komme vidt omkring,« siger hun og anbefaler folk med et handicap at lede efter tilgaengel­ige events og attraktion­er på www.godadgang.dk. For sommeren byder også på masser af natur- og kulturople­velser for folk med et handicap.

 ?? ?? Man kan sagtens køre "off road" kørestol. Det gør Helga Mark tit, og hun viser hvor og hvordan på YouTube. Foto: PR
Man kan sagtens køre "off road" kørestol. Det gør Helga Mark tit, og hun viser hvor og hvordan på YouTube. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark