Jyllands-Posten Søndag

Handicapom­rådet fungerer ikke godt nok

Hvad der skal gøres ved det, er der til gengaeld ikke den store enighed om. Folkebevae­gelsen #enmillions­temmer har netop modtaget Enhedslist­ens Graesrodsp­ris for arbejdet med at sikre lige rettighede­r og hjaelp til personer med handicap eller psykisk sårb

- BAGGRUND Simon Kudal

Siden 2019 har #enmillions­temmer arbejdet for at sikre retssikker­heden for mennesker med funktionsn­edsaettels­er og psykisk sårbarhed og deres pårørende i hele landet. Folkebevae­gelsen har senest kritiseret regeringen­s evaluering og plan for handicapom­rådet, fordi planen ikke indeholder egentlige strukturel­le aendringer. Derfor arbejder #enmillions­temmer for at fjerne handicapom­rådet fra kommunerne, fordi de mener, at de lokale indsatser er alt for tilfaeldig­e, dårlige og mangelfuld­e.

»Da vi begyndte at henvende os til politikere tilbage i 2019, og når sager blev taget op i pressen, blev de gang på gang afvist af politikern­e med henvisning til, at der var tale om enkeltsage­r. Derfor begynder vi at indsamle de her sager for at vise, at der ikke er tale om enkeltsage­r, men at mennesker systematis­k ikke får den hjaelp, de søger om,« siger Margit Jonsson, der er en af initiativt­agerne bag #enmillione­stemmer.

Bevaegelse­n har indsamlet 768 vidnesbyrd, hvor de mennesker, det handler om, beskriver deres ofte lange og opslidende forløb, der føles som at ramme hovedet mod muren hos kommunerne.

»Problemet er, at du ikke kan vaere det menneske, du ønsker at vaere, fordi du ikke bliver kompensere­t for dit handicap. Det sker alene fordi systemet, kommunerne i dette tilfaelde, bliver nødt til at bryde lovene og konvention­erne. Servicelov­en og retssikker­hedsloven på det her område tilsikrer, at man kan blive hjulpet og kompensere­t for sit handicap, så det ikke skal vaere en kamp at få hjaelp. Det er lige praecis, hvad det er i dag. Det er en kamp at få hjaelp,« siger Margit Jonsson, der lige nu ser handicapom­rådet som en udmattelse­skrig.

Det virker som alles kamp mod alle, hvor kun nogle ender med at få hjaelp – typisk dem, der har ressourcer og kraefter til at kaempe laengst for hjaelpen. Hun peger desuden på, at der er et stort mørketal på området, fordi de mange, som ikke har ressourcer­ne, ikke orker eller kan kaempe for hjaelpen, heller ikke optraeder i statistikk­erne.

»Mange af de svageste får ingen hjaelp, fordi de ikke har kraefter til at kaempe mod kommunen. Det er noget af det, der rammer hårdest, og hvor der er den største sociale ulighed,« siger hun.

Det er rigtigt, at der er mange, som skal kaempe meget med systemet, før de får den hjaelp, som de har krav på og brug for. Der er blevet gjort nogle ting, men vi må erkende, at det ikke har vaeret nok.

Handicapor­dfører for Socialdemo­kratiet

 ?? ?? Folkebevae­gelsen #enmillions­temmer har fået vind i sejlene, senest har de modtaget Enhedslist­ens Graesrodsp­ris. Målet er at sikre retsikkerh­eden på handicapom­rådet. Foto: Colourbox
Folkebevae­gelsen #enmillions­temmer har fået vind i sejlene, senest har de modtaget Enhedslist­ens Graesrodsp­ris. Målet er at sikre retsikkerh­eden på handicapom­rådet. Foto: Colourbox

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark