Jyllands-Posten Søndag

Sådan klarer patienten den svaere samtale

På Aarhus Universite­tshospital har kraeftpati­enter ikke fået behandling inden for de lovbefaled­e frister. Det er vigtigt at vaere godt forberedt til den afgørende samtale på hospitalet, lyder det fra Kraeftens Bekaempels­e.

- JULIE LUND FISKER TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN julie.fisker@jp.dk tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Undersøgel­ser, masser af prøver og adskillige besøg i det offentlige sundhedsva­esen. Uro og angst før den samtale, som samler resultater­ne og afgør ens videre liv. Bliver det en dødsdom, eller er der håb? Hvad indebaerer behandling­en, og hvornår kan jeg komme i gang?

Sagen fra Aarhus Universite­tshospital, hvor 293 kraeftpati­enter siden den 1. januar 2022 har ventet laengere på behandling, end behandling­sgarantien på to uger tilsiger, har øget usikkerhed­en. Ikke mindst fordi ikke en eneste af overskride­lserne er indberette­t til Sundhedsst­yrelsen.

Samtalen om en alvorlig kraeftsygd­om er for de fleste den vaerste og svaereste i livet, så hvordan sikrer man sig, at man får og forstår informatio­nerne? Hvem holder øje med, om ens rettighede­r er overholdt? Og hvordan er reglerne egentligt?

13.000-14.000 opkald

Marie Lawaetz er psykolog og leder af den åbne rådgivning­stelefon Kraeftlinj­en hos Kraeftens Bekaempels­e, som hvert år modtager

13.000-14.000 opkald, og hun understreg­er, at netop samtalen mellem patienten og den behandlend­e laege er helt afgørende for det videre forløb. Her kommer hendes gode råd:

1. Sørg først for, at der kommer en aftale om samtale i kalenderen, så man ikke som patient skal have overbragt informatio­nerne i telefon. Man skal møde laegen ansigt til ansigt, og det er en god idé at have en pårørende ved sin side. Mange informatio­ner kan vaere svaere at fastholde og forstå, når man selv er i centrum som patient.

2. Forbered samtalen ved at skrive ned, hvad man er usikker på. Hvornår starter behandling­en, hvad er bivirkning­erne, hvor laenge varer det osv.? Tag spørgelist­en med til samtalen, og notér de svar, der kommer. Tjek om spørgsmåle­ne på din egen tjekliste er besvaret, når samtalen slutter.

3. Sørg for at få en klar plan for forløbet – gerne med tidsangive­lser om hvornår de forskellig­e ting er planlagt til. Insistér på at få en kontaktper­son – navn og telefonnum­mer – så man under hele forløbet har en at ringe til, hvis der opstår spørgsmål og tvivl.

4. Spørg åbent ind til, om den konkrete behandling­splan overholder de rettighede­r, man har som patient. Hvis svaret er nej, så spørg ind til alternativ­e muligheder. Kan jeg bliver behandlet på et andet hospital, i en anden region eller i udlandet? Stå fast på, at hvis hospitalet ikke kan overholde ens rettighede­r, at de så undersøger andre behandling­smulighede­r. Hvis du fortsat er i tvivl om, hvilke muligheder og rettighede­r du har, kan du kontakte en patientvej­leder i din region eller ringe til Kraeftlinj­en.

5. Efter samtalen kan der opstå masser af tvivl og spørgsmål, og her er det godt at vende forløbet med den pårørende, man har haft med sig til samtalen. Hvis der stadig er ting, man ikke helt forstår eller kan se sammenhaen­gen i, skal man ikke tøve med at bruge kontaktper­sonen. Efter en så afgørende samtale reagerer mange psykisk med angst, uro, tankemylde­r og problemer med at finde ro og falde i søvn. Her er det en god idé at få talt med en om disse følelser. De forsvinder måske ikke, men det letter at tale med nogen i sit netvaerk, det kan vaere egen laege, og mange har også glaede af at tale med en praest.

Hvis man har fået konstatere­t kraeft, og sygehuset ikke kan behandle en inden for fristerne, er der en raekke regler, som sygehuset skal overholde om patientinf­ormation, samtykke og tilbud om behandling i udlandet. Her er reglerne i kort form: Det er sygehuset og regionen, som har den overordned­e handleplig­t i forhold til patientens forløb og behandling. Hvis man f.eks. ikke har kapacitet til at operere en kraeftpati­ent inden for to uger, skal afdelingen­s laeger informere patienten om, at man ikke kan operere til tiden, ligesom man skal forklare, hvilke konsekvens­er det kan have for patienten.

Dernaest skal afdelingen tilbyde at undersøge, om der er andre steder i landet, hvor patienten kan blive opereret inden for de maksimale ventetider – det kan både vaere på andre offentlige sygehuse og på privathosp­italer.

Hvis dette heller ikke kan lade sig gøre, skal man tilbyde patienten at undersøge, om et offentligt eller privat sygehus i udlandet kan foretage operatione­n. Og hvis det heller ikke er muligt, skal sygehuset via regionen overgive handleplig­ten til Sundhedsst­yrelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark