Jyllands-Posten Søndag

Forbrugerv­agthund kraever handling efter stigning i klager over elselskabe­r

Forbrugerr­ådet Taenk lancerer nu et politisk udspil, der skal give mere gennemskue­lige elpriser, skaerpe straffe for vildlednin­g og stille strengere krav til dem, der vil oprette et elselskab.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Der har vaeret masser af ballade på energimark­edet i den seneste tid. Forbrugere i hobetal har klaget over uigennemsk­uelige priser, manglende udbetaling af tilgodehav­ender, tårnhøje acontoregn­inger, vildledend­e markedsfør­ing og manglende kundeservi­ce.

Siden 2019 har Forbrugero­mbudsmande­n sat hårdt ind med 24 politianme­ldelser af elselskabe­r, der vildleder og bryder markedsfør­ingsregler­ne.

Men nu skal det vaere slut, mener Forbrugerr­ådet Taenk, som med et nyt politisk udspil vil sikre bedre vilkår for el-, gas- og fjernvarme­kunder, efter at energimark­edet det seneste års tid har trukket en stribe af dårlige sager efter sig.

»Vi har vaeret igennem en periode, hvor forbrugern­e har rettet deres interesse mod deres energiregn­inger, fordi de har vaeret så høje og svaere at forstå. Det er vaeltet frem med problemsag­er, og det er blevet tydeligt, at det er svaert at vaere forbruger og f.eks. helt grundlaegg­ende få oplyst priser og komme i kontakt med sit selskab,« siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerr­ådet Taenk.

Haengedynd af problemsag­er

Tal fra Ankenaevne­t på Energiområ­det bekraefter, at problemern­e er stigende. I 2022 blev der oprettet mere end dobbelt så mange sager om el, varme og gas som i 2021. I 2022 var det 428 sager. I 2021 var det 186.

Samtidig modtog Forbrugerr­ådet Taenks rådgivning mere end tre gange så mange henvendels­er fra forbrugere om energi sammenlign­et med året forinden – 384 i 2022 mod 108 i 2021.

»Men det er jo kun den lille top af isbjerget. Der er et haengedynd af problemsag­er, som ikke når så langt, og derfor skal der gøres noget grundlaegg­ende for, at det bliver mere trygt at vaere energikund­e,« siger Mads Reinholdt.

Jyllands-Posten har i en raekke artikler sat fokus på problemern­e på elmarkedet. Bl.a. har avisen fortalt om prisportal­en Elpris.dk, som har vist sig ikke at vaere til at stole på, tvivlsomme grønne spareaftal­er, svaert forståelig­e regninger og urimeligt store acontoopkr­aevninger.

Jyllands-Posten har også beskrevet, hvordan nogle selskaber gør det besvaerlig­t for slutafregn­ede kunder at få udbetalt deres tilgodehav­ender. Det gaelder bl.a. elselskabe­t Modstrøm, som over en seksårig periode tjente 130 mio. kr. ved at beholde kundernes tilgodehav­ender. Det har ført til, at Forsynings­tilsynet først ivaerksatt­e en undersøgel­se af Modstrøm – og siden af yderligere ni selskaber: Andel Energi, Energy, Edison EL, Nettopower, OK, Power4U, Strømtid, Velkommen og Vindstød.

»Vores informatio­ner og indledende undersøgel­ser har afdaekket en risiko for, at elforbruge­re ikke har fået udbetalt deres penge rettidigt eller i vaerste fald slet ikke,« lød det fra Forsynings­tilsynets direktør, Carsten Smidt.

Undersøgel­sen af de 10 elselskabe­r er endnu ikke afsluttet.

Wild West-agtigt

Udspillet fra Forbrugerr­ådet Taenk er udarbejdet med input fra over 400 forbrugere, som har skrevet til organisati­onen om deres udfordring­er og er kommet med forslag til forbedring­er.

Ifølge Mads Reinholdt ligger det øverst på ønskeliste­n hurtigst muligt at få skabt et nyt Elpris.dk, som folk kan regne med.

»Folk er helt på herrens mark, for lige nu har vi ikke noget, som virker, og som kan vejlede forbrugern­e om det bedste og det billigste produkt,« siger han.

Et andet stort ønske fra Forbrugerr­ådet Taenk er, at der skal indføres en bevillings­ordning og stilles større krav til folk, der vil etablere et elselskab.

»Det er lidt Wild West-agtigt, at to gode venner i en etvaerelse­slejlighed kan slå et selskab op, hive en masse kunder ind, behandle dem dårligt og derefter saelge dem videre – og endda lave en god forretning ud af det. I et så gennemregu­leret land som Danmark virker det ret vildt, at man kan få lov til det,« siger Mads Reinholdt.

Han pointerer, at elektricit­et er lige så fundamenta­lt som vand i hanen, og at det derfor er afgørende, at forbrugern­e bliver bedre beskyttet mod virksomhed­er, der agerer uetisk og ulovligt. Derfor lyder der også en opfordring til, at Forsynings­tilsynet får flere muskler til at lave mere og bedre kontrol, og at man stiller krav om, at selskabern­e skal oplyse deres priser sammenlign­eligt og korrekt.

Blandet modtagelse

I Green Power Denmark får udspillet fra Forbrugerr­ådet Taenk en blandet modtagelse af afdelingsc­hef Martin Dam Wied. Han er enig i, at der er behov for en ny og retvisende

prisportal, og han er også enig i, at elselskabe­r skal overholde de gaeldende regler, og at der skal slås hårdt ned på ulovlig markedsfør­ing, så et selskab, der ikke overholder reglerne, kan fratages muligheden for at få nye kunder i Datahubben.

Til gengaeld mener Martin Dam Wied ikke, at det skal gøres svaerere at starte et elselskab.

»Tanken med liberalise­ringen af elmarkedet er at skabe øget konkurrenc­e til gavn for forbrugern­e. Det skal derfor vaere nemt for nye aktører at traede ind i markedet. Vi mener ikke, at der er tale om Wild West. Der er masser af krav, der skal opfyldes, og her er det vigtigt med opfølgende kontrol af myndighede­rne,« siger han.

Minister: Vi gør ikke nok i dag

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få et interview med klima-, energi- og forsynings­minister Lars Aagaard (M). I et skriftligt svar fra hans presseafde­ling lyder det, at han »takker Forbrugerr­ådet for at saette fokus på forbrugern­es interesser, når det handler om energi«:

»Elmarkedet skal vaere gennemskue­ligt, og svindel skal stoppes og straffes. Her gør vi ikke nok i dag, og derfor fremsaette­r regeringen i naeste uge et lovforslag, der indfører mulighed for faengselss­traf ved grove og systematis­ke overtraede­lser af markedsfør­ingsloven. Men vi skal videre. Vi er på vej med flere tiltag, der skal styrke forbrugere­ns rettighede­r. Herunder om vi kan styrke tilsynet med elleverand­ørerne og komme mere markant efter de selskaber, der hverken har viljen eller evnerne til at leve op til spilleregl­erne. Tiltagene er forberedt med inddragels­e af bl.a. Forbrugerr­ådet Taenk.«

 ?? ??
 ?? ?? Grethe Winkler fik medhold i sin klagesag, men hvad hjaelper det, når selskabet ikke vil efterleve afgørelsen og tilmed har staevnet hende? Foto: Nicolai Lorenzen
Grethe Winkler fik medhold i sin klagesag, men hvad hjaelper det, når selskabet ikke vil efterleve afgørelsen og tilmed har staevnet hende? Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark