Jyllands-Posten Søndag

Grethe Winkler vandt klagesag, men så gik selskabet til modangreb

En 67-årig pensionere­t tandlaege har netop fået medhold i en klagesag over et elselskab. Men selskabet vil ikke efterleve afgørelsen og har nu taget et skridt, hun ikke havde forestille­t sig.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Grethe Winklers kraefter er ved at slippe op. Efter måneders kamp mod et elselskab klagede hun til Ankenaevne­t på Energiområ­det, og her har hun for nylig vundet sin sag.

Men selskabet vil ikke efterleve afgørelsen og er nu gået til modangreb og har staevnet hende.

»Jeg er lige ved at kaste håndklaede­t i ringen, men sagen er principiel og vigtig for mig. Nogen må stå op mod de elselskabe­r og deres metoder,« siger hun.

Sagen handler om et tilgodehav­ende på 4.191 kr. hos elselskabe­t Modstrøm, som den 67-årige Grethe Winkler blev kunde hos efter en telefonsam­tale den 10. januar 2022. Kernen i sagen er netop det opkald, som hun fik fra en saelger, der overbevist­e hende om, at det var en god idé at skifte selskab, hvilket hun gjorde den 1. marts 2022.

For hvor havde saelgeren hendes telefonnum­mer fra? Og havde han overhovede­t lov til at ringe til hende?

Samtykke eller ej

Ifølge Grethe Winkler blev hun ringet op, uden at hun havde givet samtykke til det. Hun fortaeller, at hun havde vaeret på prissammen­ligningssi­den Elpris.dk, som drives af Forsynings­tilsynet. Hun blev senere ringet op af en saelger fra Modstrøm, som kom med et godt tilbud. Men da regningern­e dukkede op, var prisen en helt anden.

Det fremgår af sagen, at hun reklamered­e til selskabet den 30. maj 2022 og opsagde aftalen den 25. juni. Hun skiftede elleverand­ør den 1. august.

Direktør Anders Millgaard, Modstrøm, mener, at Grethe Winkler har vaeret på tilbudssam­menligning­sportalen Tjenesteto­rvet.dk, og at hun her har afgivet sine oplysninge­r og »givet samtykke til at blive kontaktet af virksomhed­er med henblik på opnåelse af tilbud på strømprodu­kter«.

Det afviser Grethe Winkler:

»Jeg kender slet ikke Tjenesteto­rvet, og jeg ved, at jeg var inde på Elpris.dk.«

Modstrøm er tidligere blevet politianme­ldt af Forbrugero­mbudsmande­n for at kontakte forbrugere uden gyldigt samtykke.

»Aggressiv adfaerd«

Direktør Anders Millgaard, Modstrøm, oplyser i et skriftligt svar, at Modstrøm normalt altid efterlever ankenaevne­ts afgørelser, men at denne sag er en undtagelse:

»Sagen drejer sig om gyldighede­n af en kundeoplys­ning, der er leveret fra en sammenlign­ingsplatfo­rm, som formidler tilbud mellem forbrugere og virksomhed­er. Platformen anvendes af en raekke af de større elselskabe­r, herunder Modstrøm. Vi udfordrer i dette ene tilfaelde ankenaevne­ts afgørelse, da den er truffet på et forkert grundlag.«

I Forbrugerr­ådet Taenk kalder direktør Mads Reinholdt det »intimidere­nde og aggressiv adfaerd«, at Modstrøm har staevnet Grethe Winkler:

»Vi må have indrettet et system, så myndighede­rne har beføjelser til at køre sådan en sag, og det ikke bli

DET SIGER LOVEN

§ 4, stk. 1, og § 5 i forbrugera­ftaleloven:

§ 4. Erhvervsdr­ivende må ikke uden forudgåend­e anmodning herom rette telefonisk henvendels­e til en forbruger eller personlig henvendels­e til en forbruger på dennes bopael, arbejdspla­ds eller andet sted, hvortil der ikke er almindelig adgang, med henblik på straks eller senere at opnå tilbud eller accept af tilbud om indgåelse af aftale.

§ 5. Et løfte afgivet af forbrugere­n ved en erhvervsdr­ivendes henvendels­e i strid med § 4 er ikke bindende.

ver et individ, der skal alene i retten mod en mastodont, der handler uetisk.«

Grethe Winkler, der er pensionere­t tandlaege, er frustreret over sagen. Hun har, som hun selv siger, mange andre og bedre ting at gå op i, bl.a. familien, frivilligt arbejde og den idraet, som hun flittigt dyrker om formiddage­n, hvor hun spiller bordtennis og floorball med andre pensionist­er i den gamle Valby-hal.

For princippet­s skyld

Hun fik forleden en staevning, der indebaerer, at hun skal møde op i retten på Frederiksb­erg. Men hun er usikker på, om hun orker at gå i retten mod Modstrøm. Hun har forsøgt få hjaelp fra Naevnenes Hus, men ikke fået svar endnu.

»Jeg er ved at kaste op over denne sag. Det handler om 4.191 kr., så det er jo ikke for pengenes skyld, men det er princippet. Det er for meget, at et selskab kan vaere ligeglad med en afgørelse fra et ankenaevn. Men jeg tror ikke, at jeg kommer til at stå i retten alene mod Modstrøm og deres advokater. Det er livet for kort til.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark