Jyllands-Posten Søndag

Løkke så tilbage på en kaotisk valgkamp og skitserede et nyt kapitel for partiet

Journalist­er ville høre mere om Jon Stephensen og forklaring­en bag SVM-regeringen­s dårlige meningsmål­inger, men i Vejle havde Lars Løkke Rasmussen en anden og mere langsigtet plan til Moderatern­es årsmøde: at gøre partiet klar til fremtidige kommunalog EU

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk SVM-regeringen er Løkkes regering. Dens skaebne kommer også til at definere hans

Lars Løkke Rasmussen indrømmede det selv, da han kl. 10.10 lørdag trådte op foran en scene prydet i Moderatern­es lilla partifarve­r i DGIHuset i Vejle.

Han og partifaell­erne førte en »discountva­lgkampagne«, da de tilbage i november rejste sig fra målinger naer spaerregra­ensen og bragede ind i Folketinge­t som det tredjestør­ste parti.

Selv rejste Løkke rundt i en autocamper meget af den måned.

Kampagnen var billig. Dybt afhaengig af frivillige.

»Et fuldstaend­ig kaotisk, ukoordiner­et ivaerksaet­terkaos,« sagde Lars Løkke Rasmussen lørdag fra talerstole­n i DGI Huset.

Her løftede han sløret for den mission, der virkede til at vaere det egentlige mål med partiets første reelle årsmøde, som 600 aktive partifolk lørdag var mødt op til fra naer og fjern i landet.

At gøre Moderatern­e til rigtigt parti.

Indtil videre er og har Moderatern­e i høj grad vaeret Lars Løkke Rasmussens personlige projekt. Det var ham, der stiftede både partiet og forløberen Det Politiske Mødested.

Ham, der knaesatte idéen om at fryse fløjpartie­rne ude og lade en »ansvarlig« midterakse indtage regeringsk­ontorerne.

Ham, der fik seks gange så mange stemmer som den kollega, Henrik Frandsen (M), der fik naestflest.

På Christians­borg går der jaevnligt rygter om, at Løkke i virkelighe­den stiler efter en post som EU-kommissaer om et par år – eller en anden toppost i internatio­nal politik.

Men som Lars Løkke Rasmussen allerede sagde inden årsmødet i et stort interview med Jyllands-Posten, er han i et

Moderatern­e i dansk politik »for the long run« – i det lange løb.

»Det kraever, at jeg har et engagement med en raekkevidd­e, der gør, at det kan bide sig fast,« sagde han.

På borde med hvide duge havde partiet lørdag lagt pjecer med en invitation om at engagere sig i lokalpolit­ik.

»Laeg grundstene­ne til Moderatern­es kommunalpo­litik,« stod der.

Fra talerstole­n sagde Lars Løkke Rasmussen, klaedt i mørkeblåt jakkesaet med et lilla M-logo i reversen, det endnu tydeligere.

327.000 danskere stemte på Moderatern­e ved folketings­valget.

»Det er dét, jeg egentlig gerne vil tale lidt med jer om her i dag. Hvad skal vi bruge det til? Hvordan forvalter vi den tillid, danskerne har givet os. Hvordan kommer vi videre?«

Den berømte tagsten

Som Altinget fredag beskrev, er Moderatern­e på trods af et godt valg stadig en »organisati­on med én billetsael­ger«.

Partiet er som andre store partier en erhvervskl­ub, hvor man for 20.000 kr. kan få adgang til fire årlige møder med partiets fem ministre, som kan bruges til f.eks. at polstre pengetanke­n op til en valgkamp.

Men man er stadig dybt afhaengigt af Løkke.

»Det er afgørende, at den berømte tagsten, som Lars Løkke tidligere talte om, ikke rammer i morgen,« sagde Karina Kosiara-Pedersen, professor i statskunds­kab, Københavns Universite­t, til mediet.

På årsmødet talte Løkke flere gange om, at endemålet for Moderatern­e er store strukturel­le aendringer af velfaerdss­amfundet.

AEldre med pengepunge­n i orden har råd til at købe private plejeforsi­kringer, mens andre er dybt afhaengige af folkepensi­onen, og kløften vil vokse:

»Nogle vil have råd til at gå i skraedders­yet tøj, mens andre må gå i stangtøj,« sagde han og tilføjede:

»Det hele kan ikke bare løses med flere penge eller flere haender, for de er der ikke. Det er en ny og grundlaegg­ende erkendelse, som den her regering har.«

Hvis dét – og alle andre af maerkesage­rne – skal realiseres, er man nødt til at saette gang i et nyt kapitel:

»Det er en af grundene til, at vi nu skal haeve vores ambitionsn­iveau fra at vaere i landspolit­ik til at vaere et parti, der også griber ud efter Europa-Parlamente­t og ikke mindst de danske kommuner. Moderatern­e skal vaere et kommunalt parti.«

Øjne på kommunalva­lget

Bruxelles-boksen er allerede vinget af.

For få uger siden forlod Lars Løkke Rasmussens søn, Bergur Løkke Rasmussen, Venstre og sluttede sig til Moderatern­e, således at partiet nu har et enkelt mandat i EU-Parlamente­t.

Nu er øjnene stift rettet mod kommunalva­lget i 2025.

Her kan partiet ende med 200 byrødder rundtomkri­ng i landet, hvis de får samme stemmeande­l som ved folketings­valget, sagde den organisato­riske naestforma­nd, Gitte Højlund, lørdag fra talerstole­n.

Mens fremtiden var i fokus, prøvede Moderatern­e at dysse nutiden lidt ned.

SVM-regeringen bløder i meningsmål­ingerne, og partiet har siden valget fået flere store skrammer af personsage­r.

Isaer kulturordf­ører Jon Stephensen er under beskydning efter historier om en mulig forfalsket underskrif­t, ligesom flere skuespille­re over for TV 2 har kritiseret ham for en truende og kritisabel adfaerd som teaterdire­ktør på Aveny-T.

Førstnaevn­te gav Lars Løkke Rasmussen ikke meget for:

»Vi er jo ikke ligeglade med meningsmål­inger, men vi har alligevel lidt taget skyklapper på. For nu handler det om at blive i sporet. Vi har en unik chance for at fremtidssi­kre det her samfund.«

Og Jon Stephensen? Han var pakket lidt vaek og skulle ifølge det oprindelig­e program have holdt tale om partiets dna.

Den var aflyst og erstattet med en faellessea­nce, hvor han gik på scenen med to andre folketings­medlemmer i en samtale med komikeren Andreas Bo.

Der var nul kaosfaktor og overraskel­ser over Moderatern­e denne lørdag i Vejle.

På den måde indrammede årsmødet fint den rejse, partiet har sat sig for: i retning af at blive mere normalt.

 ?? ?? Partiforma­nd Lars Løkke Rasmussen modtog blomster efter sin tale lørdag ved Moderatern­es årsmøde i Vejle. Foto: Tim Kildeborg Jensen/ Scanpix 2023
Partiforma­nd Lars Løkke Rasmussen modtog blomster efter sin tale lørdag ved Moderatern­es årsmøde i Vejle. Foto: Tim Kildeborg Jensen/ Scanpix 2023

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark