Jyllands-Posten Søndag

SVM-regeringen er Løkkes regering. Dens skaebne kommer også til at definere hans

Lars Løkke Rasmussen har i løbet af det seneste år opnået alt det, han ønskede. Alligevel er fremtiden for Moderatern­e fyldt med risici.

- Niels.th.dahl@jp.dk

Det har tydeligvis irriteret Lars Løkke Rasmussen voldsomt.

Han har vrisset af pressens konstante fokus på de seneste ugers problemer med hans kulturordf­ører, Jon Stephensen. De evindelige spørgsmål om regeringen­s elendige meningsmål­inger.

Ekstra irriterend­e, at det hele kommer lige nu, netop som Moderatern­e i denne weekend i Vejle kan fejre sit første egentlige årsmøde, og hvor det jo ville vaere noget sjovere, hvis der var fokus på de politiske sejre det seneste års tid.

Nu ligger det jo i politiske journalist­ers natur ofte at interesser­e sig for alt det, der er gået galt, eller alt det, der måske kan gå galt. Og bare rolig: Det skal vi nok vende tilbage til. Men lad os for én gangs skyld begynde det samme sted som Løkke selv: Nemlig med alt det, der umiskendel­igt er gået godt for ham:

For det er for én gangs skyld ikke en overdrivel­se at kalde det politisk danmarkshi­storie, at en detroniser­et statsminis­ter og partiforma­nd, presset ud af sit eget gamle parti, plaget i årevis af bilagsskan­daler og flosset personlig trovaerdig­hed, har genfødt sig selv i dansk politik.

Ikke nok med at Moderatern­e ved det første folketings­valg blev Danmarks tredjestør­ste parti. Det blev også regeringsp­arti i lige praecis den brede regering ind over midten, som Løkke har talt for i de sidste fire år.

Selv om SVM-regeringen har Mette Frederikse­n (S) som statsminis­ter, og Løkke selv kun er udenrigsmi­nister, er den i virkelighe­den faktisk mest af alt en Løkkereger­ing. Det afsløres ikke kun af sammensaet­ningen, men også af dens politiske dagsorden: Dens udtalte sult efter økonomiske reformer, mere arbejdsudb­ud og teknokrati­ske omstruktur­eringer af velfaerdss­amfundet. Temaer, som har drevet Løkke gennem de sidste mange år.

Så vidt, så godt. Indtil videre vil Løkke formentlig nikke bifaldende til det meste af analysen, hvis han altså laeser med.

To røde lamper

Men i politik vokser traeerne naturligvi­s aldrig ind i himlen, og Løkke og Moderatern­e står over for to store udfordring­er på lidt laengere sigt.

Den første handler helt banalt om regeringen­s overlevels­e. Danskerne har taget exceptione­lt dårligt imod den nye regering – samlet set er de tre regeringsp­artier gået hurtigere tilbage i målingerne end nogen anden regering i mands minde. Helt op mod 12,5 pct.point på godt tre måneder.

Nok varmer man sig internt hos Moderatern­e ved, at det ikke er dem, der leverer det største tab. Blødningen sker primaert fra Socialdemo­kratiet og Venstre.

Men det er farligt for Moderatern­e at negligere regeringen­s popularite­tskrise. Regeringen­s og Moderatern­es skaebner er taet knyttet sammen. Det er den brede regering, der har gjort Løkke og hans parti interessan­t og relevant og sendt Løkke ind i det magtcentru­m, hvor han har det bedst.

Moderatern­e er ikke båret af ideologi, men af praksis: af at kunne reformere, skrue, dreje og fikse, og derfor kan Løkkes parti hurtigt blive irrelevant, den dag der dannes anden regering, der ikke er afhaengig af ham.

Løkke saetter sin lid til, at danskerne med tiden vil tage bedre imod regeringen­s reformer. I et interview med Jyllands-Posten fredag fortalte han, at han ved naeste valg vil måles på at have skabt velfaerdsr­eformer af »samme storhed som faelleserk­laeringen fra 1987«, som indførte arbejdsmar­kedspensio­nerne i Danmark. Ambitiøst, jovist, men også teknisk, svaert at forstå og formentlig med et ton af upopulaere beslutning­er ved siden af.

Alternativ­t legede Løkke i interviewe­t med tanken om, at regeringen jo kunne udvides med nye partier, hvis den mister sit flertal ved naeste valg. De Radikale, De Konservati­ve, SF eller LA? Jo, måske – men det kan på den anden side nok blive svaert at lokke dem ind i et projekt, hvis det netop har fået kniven af vaelgerne ved et folketings­valg.

Moderatern­e er ikke båret af ideologi, men af praksis: af at kunne reformere, skrue, dreje og fikse.

Hvad sker der med Løkke?

Den anden langsigted­e udfordring for Moderatern­e handler om Løkke selv. Partiet arbejder hårdt for at blive et ”rigtigt” parti med en egentlig partiorgan­isation, lokal forankring i kommunerne, et ungdomspar­ti osv. – men indtil videre er Moderatern­e først og fremmest synonymt med Lars Løkke Rasmussen. Forsvandt han i morgen, ville det samme med stor sandsynlig­hed ske med partiet.

I JP-interviewe­t slog Løkke fast, at han har taenkt sig at »bide sig fast« i dansk politik, og at han er i det

»for the long run«. I TV 2programme­t Besserwiss­erne fredag afviste han ligeså spekulatio­nerne om, at han ønsker at lade sig udnaevne til EU-kommissaer i 2024.

Det er formentlig da også udtryk for Løkkes planer – lige nu. Men han er samtidig også en politiker, der ikke er bleg for at skifte kurs, hvis omstaendig­hederne kraever det, og historien har allerede bevist flere gange, at det har sikret hans politiske overlevels­e. Langt mere alvorligt er det, hvad det kan betyde for partiet Moderatern­e.

Det er akavet at sidde der og hele tiden holde sig klar, forklarer den 18-årige Kamala. »Men der er ikke rigtig nogen, der sådan snakker til én, man sidder bare og er sådan lidt ... venter på, at de snakker til én, men det gør de jo ikke.«

Kamala er en af de danske unge, der er blevet interviewe­t i den kortlaegni­ng af nutidens unges faellesska­ber, som forskere fra Center for Ungdomsfor­skning har lavet, og som er blevet til bogen ”Faellesska­ber i ungdomsliv­et”. Her er konklusion­en, at faellesska­ber ikke kun er løsningen for danske unge, der ikke trives.

Noemi Katznelson, leder af Center for Ungdomsfor­skning, peger på, at vi i dag ofte henviser til faellesska­bet »som det, der skal vaere med til at hjaelpe de stadig flere unge, som mistrives«. Men hun og kollegerne Maria Bruselius-Jensen og Niels Ulrik Sørensen fandt i undersøgel­sen, hvor de bl.a. har interviewe­t unge mellem 14 og 19 år, at det kun var en del af sandheden.

Faellesska­ber giver unge glaede, tryghed og oplevelser af at høre til. De viser hinanden, hvem de er, og hvad de kan blive, og når faellesska­ber er bedst, er de med til at styrke deres sociale trivsel.

»Men idealerne for at passe ind kan vaere meget snaevre, og for nogle unge bliver det en kamp at passe ind. For dem kan faellesska­ber på sigt føre til social mistrivsel, hvis ikke der gribes ind,« siger Noemi Katznelson.

Hun understreg­er, at det ikke er nyt, at det kan vaere svaert at indgå i faellesska­ber, men det saerlige i dag er, at maengden af faellesska­ber, som unge skal forholde sig til, er vokset, og alle de faellesska­ber skal »passe og plejes« – og pga. digitale medier er der adgang til faellesska­ber døgnet rundt.

Dertil kommer, at mange af de faellesska­ber, som unge møder i dag, ikke er givne. Det er faellesska­ber, som det kraever noget af dem at blive en del af.

En af konklusion­erne i undersøgel­sen er, at det billede, der i dag tegnes af en individual­iseret ungdom, som har sine egne livsprojek­ter, ikke er hele sandheden. I forskernes kortlaegni­ng traeder »et radikalt anderledes billede af unge frem«, hvor faellesska­ber betyder meget – men netop både på godt og ondt.

»Der er mange unge, som betaler en meget høj pris for at vaere en del af et faellesska­b, og for andre bliver det en kamp at passe ind. Faellesska­ber er også med til at skabe ulighed blandt unge,« siger Noemi Katznelson.

Opsparing af faellesska­b

Det, som forskerne har fundet, er nemlig, at unge baerer deres egen historie med sig. Deres erfaringer med faellesska­ber kommer over tid til at blive afgørende for, hvordan de fungerer i det naeste faellesska­b, de møder. Og omvendt: Hvis du har gode erfaringer med faellesska­ber, er de med til at bygge dig op:

»Har du venner tilbage fra børnehaven, venner fra badminton og fra efterskole osv., får du opbygget en bank af relationer, som du saetter ind på kontoen, og som du kan traekke på, når der er lavvande. Når du starter et nyt sted, har du en opsparing og et staerkt afsaet for at bevaege dig videre gennem ungdomsliv­et.«

En af de unge, som er blevet interviewe­t i undersøgel­sen, Oliver på 17 år, siger det på denne måde:

»Det vil sige, da jeg starter her, har jeg et kaempe faellesska­b, altså med ... hundreder af mennesker fra alle skolerne. Så der blev

Når vi propper de unge med de idealisere­de fortaellin­ger, kan det vaere svaert, hvis man som ung faktisk ikke lykkes og har det middelsvae­rt. NOEMI KATZNELSON, LEDER, CENTER FOR UNGDOMSFOR­SKNING

det ret naturligt, at jeg startede med også at kende en masse.«

For andre unge bliver faellesska­berne nedbrydend­e.

»De slår sig gang på gang i de faellesska­ber, de har vaeret en del af, og når de starter på noget nyt, har de ikke en gruppe eller bare en ven, de kan laene dig op ad. De har netop ikke en erfaring med, at det nok skal gå godt, at de nok skal få nye venner, eller hvis de dukker op til en fest, som de egentlig ikke er inviteret til, er deres erfaring, at det ikke går godt« siger Noemi Katznelson.

Forskerne kortlaegge­r forskellig­e former for faellesska­ber: Der er de løse faellesska­ber, f.eks. omkring en festkultur. Der er grupper, f.eks. forskellig­e grupper i en skoleklass­e. Der er naere venskaber mellem to eller tre. Og der er samfundsfa­ellesskabe­r omkring f.eks. etnicitet, køn eller geografi, hvor unge i undersøgel­sen giver udtryk for, at de kun får afgang til bestemte faellesska­ber, fordi de har anden etnisk baggrund end dansk eller kommer fra et bestemt kvarter i byen.

Faelles for dem er, at de unges trivsel afhaenger af deres position i faellesska­bet. Det handler ikke kun om at vaere udenfor eller indenfor – begge dele kan vaere svaert: Man kan f.eks. vaere ”dørvogter”, altså den der er med til at bestemme, hvem af de andre, der kan vaere med – og som kan udløse svaere moralske dilemmaer for de unge.

Men du kan også vaere i ”en dyrekøbt position”, hvor du skal gøre noget, som du egentlig ikke har lyst til, og som overskride­r dine egne graenser for at få lov til vaere med i faellesska­bet. F.eks. at behandle andre dårligt, at drikke alkohol eller at »lade sig blive taget på af drenge«.

Du kan have ”en utryg position”, hvor du fra kanten af faellesska­bet hele tiden bruger energi på at finde ud af, hvad du skal gøre for at få lov til at blive i faellesska­bet og have en rolle. Og så er der ”den usynlige position”, som ofte er forbundet med mistrivsel,

 ?? ?? NIELS TH. DAHL
NIELS TH. DAHL
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark