Jyllands-Posten Søndag

Ekspert: Nordisk luftforsva­r »meget vigtigt« for Nato

Danmark vinder på det, Norden vinder på det – og saerligt Nato må juble, vurderer en forsvarsan­alytiker.

- CHRISTIAN BIGUM christian.bigum@jp.dk

Ét samlet, faelles nordisk luftforsva­r.

Det er den kollektive ambition fra fire storsmilen­de flyvevåben­chefer fra hhv. Danmark, Sverige, Norge og Finland, som fredag praesenter­ede en ny hensigtser­klaering døbt ”Nordic Air Commanders’ Intent”.

Ambitionen er ikke bare en gevinst for Danmark og vores nordiske naboer. Det er også en nøglemanøv­re for fremtidens Nato, lyder vurderinge­n fra Hans Peter Michaelsen, der er uafhaengig forsvarsan­alytiker og har 30 års erfaring som officer i det danske flyvevåben.

Indtil videre er det kun Danmark og Norge, der er medlem af Nato, men Sverige og Finland er godt på vej. Og erklaering­en om at skabe et faelles luftforsva­r på tvaers af Norden allerede nu taler sit tydelige sprog, påpeger Hans Peter Michaelsen.

Styrket samarbejde

Han påpeger, at erklaering­en varsler et nyt styrket samarbejde, der vil gå endnu laengere end det nuvaerende samarbejde, der allerede foregår mellem landene.

»Det centrale er, at man vil gøre sådan, at man kan bruge hinandens flybaser på tvaers af Norden. I en krigssitua­tion er det essentielt, at man vil kunne placere flyene korrekt, så de danske fly ikke bare flyver til og fra Skrydstrup. Men man vil kunne udveksle landenes fly mellem sig afhaengigt af behov og opgaver,« siger han.

En fordel for nato

Erklaering­ens ultimative mål er »at kunne operere problemfri­t sammen som én styrke ved at udvikle et nordisk koncept for faelles luftoperat­ioner«, som Forsvaret skriver i meddelelse­n.

Danmark og de øvrige nordiske lande samarbejde­r i forvejen i det nordiske forsvarssa­marbejde i Nordefco, hvor landene hjaelper hinanden med bl.a. faelles FN-operatione­r, uddannelse og øvelser.

Føres ambitionen om et faelles nordisk luftforsva­r ud i livet, vil det også vaere en stor gevinst for Nato-alliancen, siger forsvarsan­alytikeren.

»Et faelles nordisk luftforsva­r vil gøre en kaempe forskel for Nato’s muligheder for at patruljere, overvåge og forsvare Østersøen.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark