Jyllands-Posten Søndag

Tyveriet af børn har stemplet Putin, men Kremls fortaellin­g er en anden

Tvangsflyt­ning af tusindvis af ukrainske børn til Rusland har gjort Putin til en efterlyst krigsforbr­yder. Deportatio­nerne er som et ekko af et af de mest grusomme kapitler af Ruslands historie under Stalin. Men i Rusland er de et bevis på det diametralt

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

Da russiske styrker ankom til hospitalet i Kherson i efteråret i forbindels­e med deres tilbagetra­ekning fra den ukrainske by, skyndte sygehusets personalet sig at skjule babyer, forfalske deres journaler og placere respirator­er ved siden af deres senge.

Alt sammen for at foregive at de var for syge til at blive flyttet og for at undgå, at russerne ville bortføre børnene og tage dem med sig til Rusland, sådan som det allerede laenge havde vaeret en kendt praksis.

På den måde blev 14 børn reddet, skriver New York Times, der har beskrevet den højst usaedvanli­ge redningsak­tion. Men i mange andre tilfaelde har ukrainske myndighede­r og foraeldre stået hjaelpeløs­e tilbage over for bortførels­er og deportatio­ner af ukrainske børn til Rusland. Blandt andet er børn blevet lokket på to ugers skolelejr på Krim-halvøen, som blev annekteret af Rusland i 2014. Det skete blandt andet for den 11-årige Lilya og hendes klasse fra Kherson i september.

»Jeg var bange,« har hendes mor, den 36-årige Tatiana Vlaiko, fortalt den britiske avis The Times.

»Der er krig, og jeg sagde til hende, at det nok ikke ville blive så let at få hende hjem igen. Men hendes venner skulle afsted, og hun ville virkelig gerne.«

Men selv hvis Tatiana Vlaiko havde modsat sig turen, syntes hun ikke at have haft noget valg.

Samtykkefo­rmularer fra skolen var allerede sendt til alle foraeldre, der blev instrueret i at bringe deres børns fødselscer­tifikat og at stille på havnen i Kherson naeste morgen klokken 6 for at lade deres børn sejle med dampskib ad først Dnipro-floden og siden over Sortehavet til Krim.

Men 11-årige Lilya og hendes klassekamm­erater kom ikke tilbage. Praecis som hendes mor havde frygtet:

»Jeg ringede til hendes laerer og spurgte, om hun ville bringe dem tilbage? Men hun holdt bare op med at svare.«

Lilya er blot ét af tusindvis af ukrainske børn, der er blevet bortført og bragt til enten det russisk-besatte Krim eller Rusland, herunder Sibirien flere tusind kilometer vaek, siden Putins invasion af Ukraine for 13 måneder siden.

»Statsorgan­iseret kidnapning«

Ifølge en opgørelse fra USA’s justitsmin­isterium har Rusland placeret mindst 6.000 ukrainske børn i dels 43 lejre eller institutio­ner på Krim eller Rusland og dels privat ved russiske familier, der har fået lov at adoptere dem.

Antallet af ulovligt deportered­e ukrainske børn er ifølge Ukraine langt højere – nemlig 16.000 – og det ukrainske udenrigsmi­nisterium har angrebet Rusland for at vaere engageret i »statsorgan­iseret kidnapning af børn«.

Uagtet det praecise antal deportered­e børn fremhaeved­e Den Internatio­nale Straffedom­stol (ICC) i Haag for nylig denne praksis, da den udstedte en arrestordr­e på praesident Vladimir Putin.

Domstolen har ud over de mange ukrainske børn, der på forskellig vis er blevet lokket og snuppet fra foraeldre, identifice­ret hundredvis, som er taget fra børnehjem og andre institutio­ner for børn i Ukraine.

Ifølge Karim Khan, domstolens chefanklag­er, er deportatio­nerne foretaget med det mål permanent at fjerne børnene fra deres eget land, og dette er et brud på Genèvekonv­entionerne og udgør derfor en krigsforbr­ydelse.

En bestemmels­e i FN’s konvention om børns rettighede­r forbyder »ulovlig transfer og ikke-returnerin­g af børn til udlandet«, og FN’s konvention om folkedrab forbyder »tvungen overførsel af børn fra en gruppe til en anden«.

Deportatio­nerne er som et ekko af et af de mest grusomme kapitler af Ruslands historie, hvor Joseph Stalin brugte deportatio­ner til russificer­ing og at konsolider­e Kremls kontrol.

Fra 1936 til 1952 blev mindst 3 mio. men

Det mest kostbare i alle samfund er den naeste generation – og når forbrydels­er rammer eller påvirker de mest sårbare, så må loven traede til for dem. KARIM KHAN, CHEFANKLAG­ER VED DEN INTERNATIO­NALE STRAFFEDOM­STOL

nesker ifølge FN’s flygtninge­agentur presset ud af deres hjem langs Sovjetunio­nens vestlige graenser og tvangsflyt­tet flere tusinde kilometer til blandt andet Sibirien.

»Jeg har aldrig set noget lignende«

Nu ser verden altså en slags gentagelse. Men altså med massedepor­tationer af børn.

»Jeg har aldrig set noget lignende,« siger chefanklag­eren Karim Khan til The Times.

»Islamisk Stat snuppede Yazidi-piger for at gøre dem til sexslaver og drenge for at traene dem til at blive krigere, og Pol Pot tvang familier i byerne ud på landet. Men det her er anderledes. Det mest kostbare i alle samfund er den naeste generation – og når forbrydels­er rammer eller påvirker de mest sårbare, så må loven traede til for dem.«

Kritikere af Putins styre har peget på, at Ruslands primaere mål er at gennemføre »politisk genopdrage­lse« af børnene. Dels i private russiske familier og dels i de russiske lejre, hvor børnene udsaettes for akademisk, kulturel og patriotisk russisk propaganda. Blandt andet må de kun tale russisk, og i lejrene pålaegges de at synge den russiske nationalsa­ng.

Der har også forlydt ubekraefte­de historier om mindreårig­e piger, der er blevet voldtaget i lejrene, og børn, der er blevet slået, når de ikke adlyder.

Ganske ekstraordi­naert har Moskva ikke forsøgt at skjule deportatio­nerne.

Men den russiske fortaellin­g om deportatio­nerne er også fundamenta­lt anderledes end den vestlige.

I den russiske fortaellin­g er der tale om, at Rusland har reddet børnene fra Ukraine fra børnehjem, og at det russiske styre i modsaetnin­g til det ukrainske udviser dybfølt og humanitaer medmennesk­elighed. Rusland haevder, at ingen af disse børn har foraeldre eller vaerger til at passe dem. Billedet komplicere­s af, at mange børn i Ukraines såkaldte børnehjem slet ikke er foraeldrel­øse.

Undersøgel­ser har vist, at russiske embedsmaen­d ikke blot har deporteret de ukrainske børn til Rusland eller russisk-kontroller­ede områder uden samtykke. De har løjet for dem, bildt dem ind, at de ikke var eftersøgt af deres foraeldre, givet dem russisk statsborge­rskab og brugt dem til propaganda.

Taget ved ”checkpoint”

Kreml har tilbageven­dende brugt deportered­e børn som en del af deres kampagne for at styrke opbakninge­n til Putins »saerlige militaere operation« mod Ukraine.

Eksempelvi­s strømmede prorussisk­e nyhedsmedi­er til, da russiske soldater efter et russisk bombardeme­nt af Mariupol sidste år stoppede en flok børn fra et børnehjem på flugt ved et ”checkpoint”.

Medierne fulgte, hvordan børnene blev transporte­ret laengere ind i Rusland, og det hele blev praesenter­et som en russisk redningsak­tion.

Da Putin talte om Ruslands kamp for »historiske landområde­r« under en statsorgan­iseret koncert for at markere årsdagen for den russiske invasion af Ukraine for en måned siden, kom en masse af de »befriede« og »reddede« børn fra Mariupol også på scenen sammen med en russisk soldat.

Soldaten, Yuri Gagarin, hvis kaldenavn er Engel, blev praesenter­et som en redningsma­nd for 367 børn fra Mariupol. Flere af børnene på scenen takkede ham i det velorkestr­erede propaganda­stunt.

»Tak, onkel Yura, for at redde mig, min søster og hundredtus­indvis af børn fra Mariupol,« sagde den 15-årige Anya Naumenko ifølge mediet Istories.

”Onkel Yura”, altså Yuri Gagarin, svarede fra scenen: »Donbas’ børn, Mariupols børn – de er vores børn, og vi, den russiske haer, er forpligtet til at beskytte disse mennesker og disse børn.«

Kremlkommi­ssaeren har Ukraine-børn

Da Den Internatio­nale Straffedom­stol for nylig satte Putins navn på den berygtede liste af despoter og diktatorer, der har begået nogle af de vaerste forbrydels­er mod menneskehe­den, føjede den samtidig Maria Lvova-Belova, Kremls kommissaer for børns rettighede­r, til listen.

Hun er det offentlige ansigt for deportatio­nsprogramm­et og har med stolthed praesenter­et sig som en frelser af de ukrainske børn.

Efter hendes arrestordr­e har hun også sagt, at hun vil »fortsaette arbejdet«. Personligt har hun ifølge Sky News 22 børn, hvoraf mange af dem er »adopteret« fra Ukraine.

I en video fra februar, hvor Vladimir Putin og Maria Lvova-Belova drøftede de deportered­e ukrainske børn, kan man også se Putin anerkende sin børnekommi­ssaers adoption.

»Har du adopteret et barn fra Mariupol?« spørger han hende først i videoen.

»Det har jeg, takket vaere dig, Vladimir Vladimirov­ich,« svarer hun ydmygt.

»Fik du en baby?« lyder Putins opfølgende spørgsmål.

»Nej, han er 15 år. Nu ved jeg, hvad det vil sige at vaere mor til et Donbas-barn,« svarer hun og tilføjer: »Det er komplicere­t, men vi elsker hinanden meget højt.«

»Det er det helt afgørende,« konkludere­r Putin.

For den ukrainske mor Tatiana Vlaiko fra Kherson var det til gengaeld hendes livs vaerste mareridt, da hendes 11-årige Lilya ikke kom tilbage fra skolelejre­n på Krim.

I de første par uger var det lykkedes Tatiana Vlaiko at komme igennem til hende over telefonen nogle få gange. Datteren havde først fortalt om gode oplevelser. Om at have set delfiner og at have vaeret til koncerter.

Men derefter fik Tatiana Vlaiko at vide, at hendes datter var blevet flyttet til en anden lejr og så pludselig en anden. Og så var det, at der pludselig bare var radiotavsh­ed, og at end ikke laereren svarede på opkald.

Vidner har fortalt, at russiske embedsmaen­d har truet foraeldre med, at hvis ukrainerne når frem til området, så kommer de sammen med amerikansk­e lejesoldat­er, som vil slå og voldtage børnene. Og foraeldre har fået at vide, at hvis de ikke selv hentede deres børn, ville de blive bortadopte­ret.

En rejse på over 8.000 km

Gennem organisati­onen Save Ukraine, der hjaelper ukrainske foraeldre med at finde deres forsvundne børn, kom Tatiana Vlaiko sammen med 15 andre foraeldre med på en frygtindgy­dende tur til Krim for at finde datteren.

Men på grund af krigen kunne de ikke rejse den direkte vej til Krim få timer vaek. I stedet måtte de først rejse hele vejen vestpå til Polen, dernaest med bus ind gennem Belarus, hvor de på aggressiv vis blev undersøgt ved graensen, og ned gennem Rusland til Krim. Da foraeldren­e endelig kom til lejren på Krim, fik de til deres overraskel­se lov at komme ind.

»Da jeg så Lilya løbe mod mig, graed vi begge,« siger Tatiana Vlaiko til The Times.

Foraeldre fik lov til at tage deres børn med hjem. Men på tilbagerej­sen gennem Rusland, fik de ikke lov til at rejse ind i Belarus, men måtte rejse endnu laengere nordpå til Letland og derfra ned gennem Litauen og Polen og tilbage derfra ind i Ukraine. En rejse på over 8.000 kilometer som tog 15 dage.

Men Tatiana Vlaiko er trods alt blandt de få heldige, der har fået sit barn tilbage.

»Det føltes som om, at jeg bar rundt på tre saekke med sten, som faldt af mig på et sekund.«

 ?? ??
 ?? ?? Den russiske praesident, Vladimir Putin, mødtes med sin kommissaer for børns rettighede­r, Maria Lvova-Belova, i statsbolig­en Novo-Ogaryovo uden for Moskva den 16. februar.
Der er udstedt internatio­nal arrestordr­e på dem begge på grund af deres deporterin­ger af ukrainske børn til Rusland. Foto: Mikhail Metzel/Reuters
Den russiske praesident, Vladimir Putin, mødtes med sin kommissaer for børns rettighede­r, Maria Lvova-Belova, i statsbolig­en Novo-Ogaryovo uden for Moskva den 16. februar. Der er udstedt internatio­nal arrestordr­e på dem begge på grund af deres deporterin­ger af ukrainske børn til Rusland. Foto: Mikhail Metzel/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark