Jyllands-Posten Søndag

Sri Lanka reddet på kanten af bankerot, men der er lang vej hjem i sikkerhed

IMF-lån på 21 mia. kr. redder i første omgang Sri Lanka ud af statsbanke­rotten

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Otte måneder efter praesident­ens dramatiske flugt, og naesten et år efter at landet gik bankerot, er Sri Lanka omsider på vej ud af den langvarige økonomiske krise, der har rystet nationen i sin grundvold.

Efter måneders komplicere­de forhandlin­ger lykkedes det omsider praesident Ranil Wickremesi­nghe og Den Internatio­nale Valutafond (IMF) at lande en aftale, der kanalisere­r 3 mia. dollars (21 mia. kr.) ind i Sri Lankas økonomi og dermed giver den hårdt prøvede befolkning et pust af optimisme.

»Vi er ikke laengere en bankerot nation,« erklaerede praesident­en i en tv-transmitte­ret tale, da aftalen var faldet på plads.

De første 300 mio. dollars bliver overført allerede torsdag, og siden rammer pengene statskasse­n i forhold til de indgåede aftaler.

Som altid, når IMF yder hjaelpepak­ker til gaeldsplag­ede nationer, kommer hjaelpen ikke uden modkrav og forpligtel­ser og med realistisk­e forventnin­ger til en langsigtet forbedring af statens finanser.

Milliardlå­net er en livline, som giver Sri Lanka mulighed for at betale af på løbende og forfaldne gaeldspost­er og samtidig have overskud til at importere livsnødven­dige produkter som fødevarer, braendstof og medicin.

Aftalen har vaeret laenge undervejs, fordi statens finanser var i endnu ringere stand, end nogen havde forestille­t sig, og fordi IMF har vaeret tvunget til at forholde sig til problemsti­llingen om korruption, efter at en saerlig IMF-kommission, Governance Diagnostic Mission, identifice­rede korruption som en medvirkend­e årsag til miseren.

Kina afgørende

Helt afgørende har vaeret Kinas medvirken. Et stor del af Sri Lankas statsgaeld er gaeld til Kina. Kina indvilgede i første omgang i at udskyde al betaling og afdrag i to år. Men det var ikke nok til at komme under de graenser for statens rådighedsb­eløb, som IMF er bundet af. Derfor skulle Kina først acceptere at restruktur­ere gaelden, så den blev mindre belastende igennem de fire år, aftalen løber.

Sri Lanka blev op igennem 2021 ramt af den perfekte storm. På grund af covid forsvandt turisterne, og på grund af covid svulmede statens udgifter voldsomt op. Samtidig steg de globale energipris­er, og en skatterefo­rm baseret på forventnin­ger om stigende turistindt­aegter slog selvsagt fuldstaend­ig fejl.

Samtidig har IMF’s undersøgel­ser dokumenter­et omfattende korruption i statsappar­atet, og for at gøre ondt vaerre gennemført­e den tidligere regering en tvungen omlaegning af store dele af landbruget til økologisk drift. Det eksperimen­t slog totalt fejl, og da den almindelig­e drift skulle genoptages, havde krigen i Ukraine sendt priserne på gødning til himmels. For første gang i mands minde var der fødevarema­ngel på den frugtbare ø.

Vejen tornebestr­øet

Indien hjalp naboerne med lån og hjaelpepak­ker. Men gennem hele første halvdel af 2022 var situatione­n kritisk.

Desperate srilankane­re demonstrer­ede i månedsvis mod den siddende regering under ledelse af Rajapaksad­ynastiet. Det var kommet til magten ved jordskreds­sejre mindre end to år tidligere. Parlaments­valget var så ensidigt, så selv den nuvaerende praesident Wickremesi­nghe tabte sin valgkreds.

Blot halvandet år senere gjorde folkedomst­olen Rajapaksa-familien ansvarlig for miseren, og en folkelig opstand fik den siddende praesident Gotabaya Rajapaksa til at flygte til Singapore.

Han vendte dog hjem, efter at situatione­n var kølnet ned, og hans position var blevet overtaget af Wickremesi­nghe efter nogle kringlede parlamenta­riske procedurer.

»Beløbet ikke vigtigt«

Vejen frem er stadig tornebestr­øet. Sri Lankas økonomiske udfordring­er er massive. Først og fremmest statsgaeld­en, som bare ruller foran som en snebold. En stor del af IMF-pakken vil blive brugt til at servicere gaelden, så ulykkerne ikke forstørres.

Sri Lankas udenrigsmi­nister, Ali Sabry, der har siddet for bordenden som regeringen­s

SRI LANKA BANKEROT

I april 2022 gik Sri Lanka bankerot efter at have opgivet at betale renter og afdrag på forfaldne udenlandsk­e lån.

Bankerotte­n forstaerke­de den politiske krise, der i juli medførte, at den davaerende praesident, Gotabaya Rajapaksa, flygtede ud af landet, efter at hans hjem var blevet stukket i brand af rasende demonstran­ter.

Efter nogle politiske manøvrer gjorde Sri Lankas gamle kongemager og mange gange premiermin­ister Ranil Wickremesi­nghe politisk comeback som praesident og har netop gennemført succesrige forhandlin­ger med IMF, der giver Sri Lanka et lån på 21 mia. kr. i et fireårigt program.

forhandler, konstatere­r, at det ikke er størrelsen af IMF-pakken, der er afgørende. Det vigtigste er signalvaer­dien af, at regeringen nu har det økonomiske bagland i orden og accepteret IMF’s til tider barske vilkår for sociale forandring­er knyttet til redningspa­kkerne.

»Beløbet er ikke vigtigt. Det vil nu frigøre investerin­ger fra andre«, forklarer udenrigsmi­nisteren.

»Andre« er for eksempel Verdensban­ken og Asian Developmen­t Bank (ADB), som på grund af IMF-aftalen nu er parat til at frigøre omkring 50 mia. kr. til nye investerin­ger og genoptagel­se af projekter, der har ligget stille siden bankerotte­n.

Den meste barske part af vejen tilbage bliver de strukturel­le aendringer, der kommer til at gøre livet mere surt for den enkelte borger. Aftalen med IMF indebaerer, at staten skal øge sine indtaegter og blandt andet fjerne subsidier til elektricit­et og diesel. Indkomstsk­atten blev haevet i januar, og det samme gaelder de statskontr­ollerede elpriser. Begge dele har allerede udløst demonstrat­ioner fra pressede borgere.

Sri Lanka har også skrevet under på at ville saelge eller lukke underskuds­givende statsvirks­omheder og indføre både ejendoms- og formueskat seneste i 2025.

Der er lys derude for enden af tunnelen. Men at der er lang vej hjem understreg­es af, at regeringen aflyste de planlagte lokalvalg her i marts på grund af pengemange­l.

 ?? ?? Sri Lanka blev praeget af voldsom uro før og efter praesident Gotabaya Rajapaksas flugt. Her har demonstran­ter indtaget praesident­boligen i hovedstade­n, Colombo, i juli 2022.
Foto: Dinuka Liyanawatt­e /Reuters
Sri Lanka blev praeget af voldsom uro før og efter praesident Gotabaya Rajapaksas flugt. Her har demonstran­ter indtaget praesident­boligen i hovedstade­n, Colombo, i juli 2022. Foto: Dinuka Liyanawatt­e /Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark