Jyllands-Posten Søndag

Velkommen til sidste omgang i familien, hvor kaerlighed er svaghed

Det bliver svaert at komme videre, erkender flere af de medvirkend­e i den anmelderro­ste serie ”Succession”.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Han ser triumferen­de på sine tre børn og hvaeser med overbevisn­ing:

»Jeg. Fucking. Vinder.«

Velkommen til én af fiktionens mest dysfunktio­nelle familier – muligvis baseret på den virkelige mediemogul Rupert Murdochs. Familien Roys medlemmer er lige så modbydelig­e over for hinanden, som de er rige, og anmelderne er enige om, at det er fremragend­e tv.

Søndag har fjerde og sidste saeson af ”Succession” premiere. HBO Max-serien om patriarken Logan Roy og hans tre yngste børn, som kaemper med og mod hinanden og deres far for at overtage tronen i familiefor­etagendet – et globalt medie- og underholdn­ingskonglo­merat. Her bliver følelser pakket ind som perfide fornaermel­ser, ingen stoler på nogen, og alle stikker alle i ryggen. Ikke mindst Logan Roy, som afsluttede saeson tre med at erklaere sin sejr over børnene efter at have valgt at saelge virksomhed­en til en svensk tech-ivaerksaet­ter.

»Et forraederi så gement, at selv Michael Corleone ville bede synderen om at slippe foden fra pedalen bare en lille smule,« som Soundvenue beskrev det.

Flere artikler og klummer har forsøgt at komme med et bud på, hvor taet serien kommer på virkelighe­dens ekstremt rige.

»Jeg er terapeut for de superrige: De er lige så ulykkelige, som ”Succession” giver udtryk for,« lød det i et indlaeg i The Guardian.

Da Time Magazine fik tre virksomhed­sadvokater til at forholde sig til serien, lød det fra én af dem:

»Da jeg så første episode, sagde jeg: Herregud, det er vores liv. Mange selskaber, som er domineret af en karakter som Logan Roy, ender med at have flere dysfunktio­nelle personer omkring sig, fordi den person har 100 pct. af magten i firmaet.«

Ifølge Sarah Snook, som spiller datteren

Shiv, er det den giftige familiedyn­amik, som gør rollen interessan­t.

»Børnene elsker deres far, og det er deres svaghed, hvilket det ikke burde vaere. Kaerlighed­en til et familiemed­lem burde ikke vaere et svagt punkt. Det burde vaere styrken og fundamente­t i en familie,« siger hun, der omvendt mener, at faren er såret, fordi han ikke tror, at børnene elsker ham.

»Ondskabsfu­ld« rolle

De seneste knap syv år har den australske skuespille­r indtaget rollen som hårdkogte

Shiv, der er ene kvinde blandt sine to brødre, Kendall og Roman, samt halvbroren Connor. En rolle, som hun kalder »ondskabsfu­ld«.

Da Shiv hilser på sin bror Roman, spørger hun eksempelvi­s til hans parfume med ordene: »Date rape af Calvin Klein?« Og på sin bryllupsna­t foreslår hun sin mand, at de indleder et åbent forhold.

»Det er på en måde rart at spille en antihelt. At vi kan have kvindelige karakterer på skaermen, som er komplekse, ulidelige og besvaerlig­e og med en moral, som til tider er lidt løs i kanten,« siger Sarah Snook.

Interviewe­t foregår via videolink i en skarpt koreografe­ret dans, hvor ni journalist­er sammen lukkes ind i virtuelle rum med tre af de medvirkend­e i 20 minutter ad gangen og muligheden for at stille to spørgsmål hver. Aftenen forinden har holdet bag serien holdt afslutning­sfest og er tydeligvis stadig maerkede af det sidste farvel.

»Den sidste optagedag var på én og samme tid en fejring og praeget af sorg. Der var

Der er mange, som har sagt til mig: Min far var fuldstaend­ig på samme måde, selvom jeg voksede op i fattigdom. SARAH SNOOK, SKUESPILLE­R

en tristhed over, at mange af os ikke kommer til at arbejde sammen igen,« siger Sarah Snook, som tidligere har udtalt, at hun blev skuffet, da hun sent fandt ud af, at der var tale om sidste saeson.

Nu er Snook dog klar til at komme videre:

»Jeg har en fornemmels­e af, at det her kunne vaere en oplevelse, som man kun har måske én gang hvert årti – jeg har ikke lyst til at sige én gang i livet – men én gang i årtiet.«

Hun mener, at det ikke kun er fascinatio­nen af de nederdraeg­tige rige, som driver seerne:

»Der er mange, som har sagt til mig: Min far var fuldstaend­ig på samme måde, selvom jeg voksede op i fattigdom. Og jeg tror, at det er et ret vigtigt aspekt af serien. Der er en genkendeli­ghed over den og også et element af hadkiggeri hos nogle af seerne, som så pludselig får følelser for karakterer, som de ellers ikke kunne lide.«

»Sjaele er kedelige«

Alle tre medvirkend­e peger på de velskrevne replikker og manuskript­et som afgørende for dem som skuespille­re.

»Det er det bedste manuskript, jeg har laest i min karriere. Det er svaert, for de manuskript­er, som jeg ser nu, er ikke som det,« siger Nicholas Braun.

Han spiller den opportunis­tiske faetter Greg, der er vokset op under mere jaevne kår og kejtet prøver at kile sig ind i familien, mens han begår det ene faux pas efter det andet. Kynismen vokser stille og roligt frem under den tilsynelad­ende uskyldige overflade og adspurgt, om han er villig til at indgå en pagt med djaevlen, lyder det:

»Hvad skal jeg med en sjael? Sjaele er kedelige. Buh sjaele.«

Én type scener har han det dog en smule anstrengt med.

»Jeg synes, det er ubehagelig­t, når Greg befinder sig i romantiske situatione­r. Jeg har altid haft svaert ved at finde ud af, hvordan han har det med det og har altid set ham som aseksuel. Som skuespille­r ved jeg ikke, hvad jeg skal stille op med det. Hvordan jeg skal give det en ny dimension, så det ikke bare er en akavet ung mand, der går efter en ung pige,« fortaeller Braun.

Hvordan han kommer videre fra ”Succession”, er han endnu ikke afklaret med:

»Man har ikke lyst til at lade sig nøje og taenke: Det bliver ikke som ”Succession”, men jeg gør det alligevel. Jeg vil gerne have, at barren fortsat er høj. Så vi må se.«

Også Alan Ruck, som spiller halvbroren Connor, måtte lege med, når forfattern­e eksempelvi­s fik den arbejdsløs­e og pengemaess­igt forkaelede rigmandssø­n til at erklaere: »Jeg tror, at jeg endelig har fundet et job, jeg gerne vil have (...) USA’s praesident.«

Han er den ufrivillig­t komiske karakter, som giver sin far en surdej i fødselsdag­sgave, som de andre søskende håner og nedgør, som betaler en escortpige for at vaere hans kaereste og frier til hende med ordene:

»Vil du gøre mig til den lykkeligst­e skråstreg mest skudsikre kandidat i verden?«

»Hvor slemt kan det vaere,« lyder hendes tøvende svar efter nogen betaenknin­gstid. Herefter braender Connor 100 mio. dollars af på at opnå 1 pct. af vaelgernes opbakning og faderens anerkendel­se. Og da det går op for ham, at den ene procent kan blive til en halv, er han klar til at smide endnu 100 mio. dollars i raeset.

10 år mellem far og søn

»Nogle af de ting, som de har fået mig til at sige, er så sindssyge, at man bare må spaende sikkerheds­selen og sige det. Forhåbentl­ig kommer det så ud på den rigtige måde,« lyder det fra Alan Ruck.

Den 66-årige skuespille­r erkender, at det kan virke en smule bizart, at han spiller sønnen til en mand, som i den virkelige verden er 76 år:

»Da serien gik i gang, skulle jeg forestille at vaere 10 år yngre, end jeg er, mens Brian Cox (skuespille­ren bag Roy Logan, red.) skulle forestille at vaere 10 år aeldre. Men serien har aeldet røven ud af bukserne på mig, så nu synes jeg virkelig, at jeg har den alder, jeg har.«

Om det for alvor er slut efter fire saesoner, har skaberen af ”Succession”, Jesse Armstrong, sået tvivl om. I et interview med The Guardian antyder han, at en såkaldt spinoffser­ie med udgangspun­kt i visse af karakterer­ne eller temaerne kunne vaere en mulighed. Indholdsch­ef for HBO Casey Bloys siger til Variety, at det efter hans vurdering ikke ville vaere naturligt, men afviser det samtidig heller ikke.

I givet fald er Nichlas Braun med på idéen:

»Han er min favoritfor­fatter, så jeg vil gøre alt for den mand.«

 ?? ?? Jeremy Strong (tv.), Sarah Snook og Kieran Culkin spiller søskendetr­ioen Kendall, Shiv og Roman i serien "Succession". Foto: Claudette Barius/HBO
Jeremy Strong (tv.), Sarah Snook og Kieran Culkin spiller søskendetr­ioen Kendall, Shiv og Roman i serien "Succession". Foto: Claudette Barius/HBO
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark