Jyllands-Posten Søndag

»Folk skal ikke forvente, at vi bare kører dem over«

Fodboldlan­dsholdet er storfavori­t til at vinde sin EM-pulje og vil dominere kampene, også dagens mod Kasakhstan. Et par af spillerne glaeder sig i saerdelesh­ed til at se mere til bolden.

- JESPER ENGMANN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r jesper.engmann@jp.dk

Mathias Jensen tøver en anelse, da han bliver spurgt om udfaldet af kvalifikat­ionen til EM i Tyskland naeste år:

»Vi burde ikke kikse EM. Men vi burde også vaere gået videre fra vores pulje i Qatar. Fodbold er en sjov størrelse nogle gange. Men det vil vaere en kaempe fadaese, hvis vi ikke går videre.«

Den danske midtbanesp­iller er godt klar over, at det danske landshold befinder sig i en kvalifikat­ionsgruppe til EM, som bliver svaer ikke at vinde. Eller i hvert fald gå videre fra til slutrunden via en andenplads. Nej, vinde.

Men samtidig ved han og holdkammer­aterne og ikke mindst landstraen­er Kasper Hjulmand, at der venter en raekke kampe af en helt anden karakter, end når modstander­ne er fra Belgien, Frankrig, Kroatien og England. Hold fra øverste niveau, der besidder så meget individuel og kollektiv kvalitet, at de kan spille på egne styrker. Og ligevaerdi­ghed giver som regel fodboldkam­pe, hvor der er plads til at boltre sig.

Nu venter nationer som Kasakhstan, Slovenien, Nordirland og San Marino efter 3-1-sejren mod finnerne i Parken. Små fisk i fodboldens farvand.

»Jeg siger ikke, de ikke er på vores niveau, men i de enkelte kampe er det ofte vanskelige opgør. Det er hårde opgaver. Det skal vi tage alvorligt, og vi skal vaere glade, når vi kan vinde. Folk skal ikke forvente, at vi bare kører dem over. Det er en forkert antagelse. Vi kommer til at slide for det i alle kampe, og vi ved praecist, hvor svaert det kan blive,« advarer Kasper Hjulmand.

Landstraen­erens opskrift på succes mod organisere­de defensive hold handler om at saette tempoet tilpas højt i spillet.

»Vi har haft vores problemer med den type kampe. Både i de to kampe mod Faerøerne og senest mod Australien. Vi skal spille aggressivt, finde de åbne situatione­r, spille fremad, når vi kan, så vi ikke hele tiden skal tilbage og spille mod et organisere­t hold. Det er vanskelige kampe. Isaer at møde de hold, som godt ved, hvad de ikke kan,« bemaerker han.

De bevidst defensive

Blandt de danske spillere er Christian Nørgaard fra Brentford FC. I London-klubben er han defensiv midtbanema­nd på et hold, der i flere kampe mod de store klubber bevidst stiller sig ned og forsvarer og udnytter modstander­nes fejl til at slå kontra.

»Jeg spiller på et hold, der forsvarer lavt. For os er det vigtigt, at vi som hold ikke bliver strakt ud. Vi skal stå taet i kaederne, vi skal vaere kompakte, og vi skal prøve at tvinge modstander­ne til at spille rundt om os og ikke ind i mellem kaederne. Det er lykkedes godt for os i Brentford, når vi har mødt klubber som Manchester City, Arsenal og Liverpool. De har det svaert mod os. Nu bliver det sjovt at stå på den anden side og se, om man kan komme ind og bryde gennem nogle af de linjer, som blandt andet Kasakhstan vil prøve at gøre kompakte,« siger Christian Nørgaard.

Da landsholde­t i VM-kvalifikat­ionen spillede på udebane mod Faerøerne, faldt Jonas Winds sejrsmål først kort før tid.

»Vi må ikke lade os irritere, hvis vi ikke lige får scoret i starten af kampen. Vi skal vide, at disse kampe kan vaere akkurat lige så svaere som at møde en stor nation, da der er mindre plads at spille på. Vores modstander­e har ét formål, de vil forsvare, og det gør, at vi skal vaere opmaerksom­me på kontraangr­eb. Så vi skal spille tålmodigt, men ikke langsomt,« forklarer Christian Nørgaard.

Specialist­ernes indtog

Hvis det danske hold ikke kan puffe til modstander­nes blok, få holdet til at svaje fra side til side for at skabe plads, kan der blive behov for individual­ister, som har forskellig­e specialer.

»Måske skal vi bruge andre typer spillere. Vi kan få brug for folk, der kan skabe noget, som kan vaere dåseåbnere med driblinger, for eksempel

DANMARK MOD DE MINDRE NATIONER

Landsholde­t har med Kasper Hjulmand som traener spillet bl.a. disse kampe mod formodet svagere modstander­e:

Danmark-Moldova: Faerøerne-Danmark: Moldova-Danmark: Danmark-Faerøerne: Australien-Danmark: Danmark-Finland:

Ud over Kasakhstan og Finland er Danmark i EM-pulje med Slovenien, Nordirland og

San Marino.

Mohamed Daramy, og derfor har vi også taget Elias Jelert med, da han er god til at løbe forbi spillere med bolden for at skabe ubalance hos modstander­ne,« siger Kasper Hjulmand.

»Når vi er faerdige med EMkampene, vil jeg tro, at vi har haft bolden i 60-70 pct. af tiden i kampene. Vi har trods alt prøvet den slags kampe de seneste år, men det har ikke vaeret nemt. Det er svaert at møde hold, der for det første er i god form, og for det andet

8-0 0-1 0-4 3-1 1-0 3-1

arbejder hårdt og står i en 53-2-opstilling. Det er ikke nemt at bryde ned.«

Lullet i søvn

En anden Brentford FC-spiller Mathias Jensen glaeder sig til at deltage på et hold, der har bolden meget, og som skal diktere spillet og kampen. Det er ikke hverdagsko­st i Premier League, når Brentford FC møder isaer de store klubber.

»Jeg kan bedst lide at have bolden, så det passer mig fint. Men jeg ved, det bliver svaert at vinde kampene. Det er ikke nemt at nedbryde et defensivt hold. Det kan man se med os i Brentford. Vi skal vaere skarpe, vi skal spille hurtigt, og det kan jeg forhåbentl­ig bidrage til. Og så skal vi vaere opmaerksom­me, når vi mister bolden. Det er sådan mange af vores mål i Brentford er lavet,« siger han.

»Et hold, der står og spiller powerplay, kan tit føle sig ovenpå og kan blive lullet i søvn. Det er Kasper Hjulmand meget opmaerksom på at minde os om. Nu til dags møder man udelukkend­e hold, der løber og arbejder konstant. Så det er blevet endnu svaerere,« siger midtbanesp­illeren.

 ?? ?? Rasmus Højlund jubler med Christian Nørgaard og Victor Nelsson efter sit mål til 2-1 i den første af en raekke bøvlede kampe. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Højlund jubler med Christian Nørgaard og Victor Nelsson efter sit mål til 2-1 i den første af en raekke bøvlede kampe. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark