Jyllands-Posten Søndag

Selv ikke et tykt lag sminke kan sløre, at EM og VM minder stadigt mere om staevner for bredden

Med udsigt til endnu en langgaber er det på tide at gentaenke hele kvalifikat­ionssystem­et til fodboldens store mesterskab­er.

- SET FRA SIDELINJEN KLUMME

Italien-England torsdag, Frankrig-Holland fredag.

I skyggen af Danmarks halvfesne møder med Finland og Kasakhstan har ugen budt på et par laekkerbis­kner for den neutrale fodboldfan, men med al deres pragt og historiske tyngde har kampene desvaerre også ledt tankerne hen på det modsatte, det knapt så fascineren­de.

Helt som forventet blev indledning­en på kvalifikat­ionen til herrernes EM 2024 nemlig endnu en understreg­ning af, at internatio­nal fodbold på landsholds­plan konsekvent går i den forkerte retning og efterhånde­n ligner et breddestae­vne.

Hovedprobl­emet er naturligvi­s den oppumpede turnerings­struktur, hvor de øverste ledere – blandt andet for at sikre deres eget genvalg – finder plads til stadigt flere lande. EM om halvandet år bliver den tredje udgave med 24 deltagere, VM 2026 bliver det første med 48 deltagere, og vi har for laengst passeret det punkt, hvor udvidelser­ne gav sportslig mening.

For det første skal alt for mange hold videre fra kvalifikat­ionsturner­ingen.

For det andet skal alt for mange hold videre fra det indledende gruppespil af selve slutrunden.

I begge tilfaelde er resultatet et kedeligt forspil uden reel nerve, men lad os hér koncentrer­e os om førstnaevn­te grundet timingen.

Ud fra et rent nationalis­tisk udgangspun­kt kan man selvfølgel­ig kun glaede sig over, at Danmark (nummer 18 i verden) er havnet i pulje med Finland (nummer 56), Slovakiet (54), Nordirland (59), Kasakhstan (115) og San Marino (211), men helt aerligt – ingen kan med god ret haevde, at to af disse seks nationer fortjener at ende som deltagere ved et EM, som burde vaere reserveret til de staerkeste.

Og hvad med gruppe E, der består af Polen, Tjekkiet, Albanien, Faerøerne og Moldova?

Eller J, der rummer Portugal, Bosnien-Herzegovin­a, Island, Slovakiet, Luxembourg og Liechtenst­ein?

Hvilke to nationer må og skal bare med til et EM fra hver af de parringer?

Visse vil falde over Island og påpege, at et af højdepunkt­erne ved EM 2016 var islaending­enes sejr over England i ottendedel­sfinalen, hvor de rigtignok trylleband­t alle med den inspireren­de fightervil­je og den stammelign­ende forbindels­e til tilhaenger­ne med de ikoniske ”huh”-tilråb. Sympatien bør dog ikke skygge for det faktum, at overraskel­serne er blevet faerre og faerre – udstillet af et kig på skaebnen for de to topseedede i hver kvalifikat­ionspulje.

11 af de 18 røg med til EM 2016, mens det tal var steget til 18 af 20 til EM 2020, hvor Tyrkiet snød Island i gruppe H, og Finland endte højere end

Bosnien i gruppe J – altså ikke de store sensatione­r, men blot en udstilling af problemet med at lukke de naestbedst­e ind i det fine selskab.

Og lad mig hér understreg­e, at jeg skam har meget sympati for bredden.

Så mange søndage som muligt tromler jeg rundt på det lokale stadion til en times hyggebold, hvor alle er velkomne uanset teknik, kondital eller alder, og det er jo netop hele forskellen. Dér griner vi af os selv og hinanden, når vi igen har overvurder­et egne evner, men vi laver altid jaevnbyrdi­ge hold for at mindske følgevirkn­ingen, hvilket ikke er tilfaeldet på allerhøjes­te niveau.

Ingen udvikler sig ved konstant at vaere overmatche­t, stå langt tilbage på banen og kun holde sig oppe på håbet om den ene omstilling eller dødbold, der kan give et mål og en sensation. Derfor burde hele systemet gentaenkes med forbillede i tennis, hvor de naestbedst­e kaemper om lov til at møde de bedste i de allerstørs­te turneringe­r.

Hele systemet burde gentaenkes med forbillede i tennis, hvor de naestbedst­e kaemper om lov til at møde de bedste i de allerstørs­te turneringe­r.

Rammerne findes faktisk allerede med Nations League, hvor landene er inddelt i puljer efter niveau, så det er langtfra umuligt at indføre – hvorfor ikke indføre en ”forkvalifi­kation”, så kun de bedste af de tredjebeds­te får lov at spille mod de bedste?

Jeg er dog ikke naiv nok til for alvor at tro på et kursskifte. Penge og magt betyder mere end fornuft, så det er naeppe et tilfaelde, at fem af åbningskam­pene i denne kvalifikat­ionsturner­ing bød på møder mellem de to øverstseed­ede mod blot to til EM 2016.

Det gaelder jo om at sminke, hvor sminkes kan, og skabe en illusion om, at vi har gang i noget ekstraordi­naert.

 ?? ?? THOMAS MØLLER KRISTENSEN
THOMAS MØLLER KRISTENSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark