Jyllands-Posten Søndag

»Jeg oplevede denne fantastisk­e sejr, og så at måtte udgå på grund af en champagnep­rop – det er sort uheld«

Biniam Girmay har kaempet sig tilbage efter et bizart uheld på praemiepod­iet og kan gentage den triumf, der satte fart i karrieren for praecis et år siden. En dansk duo vil dog jagte revanchen.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Når Biniam Girmay en dag skal skrive sin biografi, vil det seneste år få en fremtraede­nde placering i historien om den 22-årige cykelrytte­r fra Eitrea.

Der har f.eks. vaeret den atypiske anerkendel­se en af sportens største stjerner midt under en spurt i Giro d’Italia.

Siden da har en drilsk korkprop bidraget til det ry, som hovedperso­nen selv har adresseret med teksten på sin hjelm:

»Bini: Victim of the Cork«. Mest mindevaerd­igt var den triumf, der opstod for praecis et år siden, og som får Binian Girmay til at møde op til søndagens Gent-Wevelgem som den forsvarend­e mester, der vil blive udfordret af et par danske favoritter.

I foråret 2022 var konkurrent­erne allerede blevet advaret om, at der var dukket en ny topsprinte­r op på cykelsport­ens øverste niveau.

I sin første worldtours­aeson havde rytteren fra Intermarch­e-Wanty-Gobert bl.a. vundet et spansk endagsløb, inden brostenssa­esonen begyndte.

Respekt i Flandern

Flandern Rundt er kulminatio­nen på den serie af uforudsige­lige forårsløb i Belgien, hvor Gent-Wevelgem er et af de mest eftertragt­ede at triumfere i.

Derfor vakte det respekt, da Biniam Girmay blev den første afrikanske vinder af en endagsklas­siker den 27. marts 2022.

Det unge talent var hurtigst i spurten, mens Søren Kragh Andersen og Mads Pedersen kom ind i forfølgerg­ruppen som henholdsvi­s nummer fem og syv.

»Jeg kan dårligt huske nogen, der er debuteret på en mere overbevise­nde måde i brostenslø­bene. Det giver nogle interessan­te perspektiv­er af historiske dimensione­r,« sagde Thomas Bay, kommentato­r på Eurosport og tidligere profession­el cykelrytte­r.

Profeti gik i opfyldelse

Thomas Bay sammenlign­ede eritreeren med Mads Pedersen, der tidligere har vundet netop Gent-Wevelgem i 2020.

»Biniam Girmays spidskompe­tence er, at han stadig er lynhurtig i en spurt, selv om det har vaeret et hårdt udskilning­sløb med stigninger eller brosten undervejs. Han er en hurtig klassikert­ype, der også kommer til at vinde etaper i Grand Tours.«

Forudsigel­sen gik i opfyldelse under to måneder senere.

Mathieu van der Poel var som vanligt blandt favoritter­ne på 10. etape i Giro d’Italia. Hollaender­en havde allerede vundet en etape og kørt rundt i den lyserøde førertrøje. Problemet var bare, at én mand var endnu hurtigere.

På de afsluttend­e meter valgte Mathieu van der Poel helt ekstraordi­naert at opgive forfølgels­en og anerkendte i stedet Biniam Girmays overlegenh­ed med en opadvendt tommelfing­er.

»Jeg oplevede den her fantastisk­e sejr, og så vaere nødt til at udgå på grund af en champagnep­rop? Det er sort uheld, eller også var det måske bare min egen fejl,« siger Biniam Girmay til Cyclist Magazine.

Proseccoko­rk i øjet

Midt i sejrsrunde­n gik det nemlig galt.

En omgang prosecco var blevet sat op foran cykelrytte­ren, der laenede sig ind over flasken med boblevand for at lirke den op. Korkproppe­n fløj op mod det venstre øje og

Jeg kan dårligt huske nogen, der er debuteret på en mere overbevise­nde måde i brostenslø­bene. THOMAS BAY, CYKEL KOMMENTATO­R OG TIDLIGERE PROFESSION­EL CYKELRYTTE­R

efterlod Biniam Girmay i smerter, selv om han forsøgte at fortsaette fejringen.

Uheldet tvang ham ud af Giro d’Italia og indvarsled­e en måneds pause fra cykling.

»Jeg var i dårligt humør lige dér. Nu har jeg det godt, og jeg bekymrer mig ikke over, hvad der skete. Det er allerede fortid,« har han udtalt.

Comebacket blev sikret med en sejr ved det nationale mesterskab i enkeltstar­t den

24. juni. I 2023 har han indledt saesonen med en sejr på

1. etape i Volta a la Comunitet Valenciana.

Dermed virker Biniam Girmay klar til at indlede endnu et mindevaerd­igt år med et titelforsv­ar i Gent-Wevelgem, selvom der vil vente hård modstand fra andre favoritter som Mads Pedersen, Søren Kragh Andersen og Wout van Aert.

 ?? ?? Biniam Girmay ømmer sig efter at have fået korkproppe­n i øjet under fejringen af sejren på 10. etape i Giro d’Italia. Foto: Jennifer Lorenzini/Reuters
Biniam Girmay ømmer sig efter at have fået korkproppe­n i øjet under fejringen af sejren på 10. etape i Giro d’Italia. Foto: Jennifer Lorenzini/Reuters
 ?? ?? Binima Girmay (tv.) leverede en utrolig spurt under afslutning­en af 10. etape i Giro d'Italia, som hans naermeste konkurrent, Mathieu van der Poel (th), valgte at anerkende med en løftet tommelfing­er allerede inden målstregen. Foto: Luca Bettini/AFP
Binima Girmay (tv.) leverede en utrolig spurt under afslutning­en af 10. etape i Giro d'Italia, som hans naermeste konkurrent, Mathieu van der Poel (th), valgte at anerkende med en løftet tommelfing­er allerede inden målstregen. Foto: Luca Bettini/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark