Jyllands-Posten Søndag

»De seneste fire år har jeg mistet 35 pct. af mine kunder«

Slagter Stjernholm kaster håndklaede­t i ringen. Kundegrund­laget i City Vest er blevet for tyndt, mener slagtermes­teren.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Den går bare ikke laengere.«

Efter naesten 50 år i City Vest kaster ejeren af centrets aeldste butik, slagtermes­ter Allan Stjernholm, håndklaede­t i ringen og flytter.

Butiksdøde­n i centret har fået ham til at tage den drastiske beslutning.

»Jeg kan ikke drive forretning laengere i City Vest, som det ser ud nu. De seneste fire år har jeg mistet 35 pct. af mine kunder, og i 2022 kom jeg ud med et gevaldigt underskud,« fortaeller han.

Allan Stjernholm, 43 år, er tredje generation i den gamle slagterfor­retning, som blev etableret af hans farfar kort efter centrets indvielse i 1972. I 1977 overtog Allan Stjernholm­s far forretning­en, og i 2007 kom han selv til at stå bag disken.

Oprindelig var der 60-65 butikker i centret, og den nu 43-årige slagter husker, hvordan det vrimlede med folk, da han som barn havde sin daglige gang i et af landets første butikscent­re.

»Det var et fantastisk center, men det er naivt at forestille sig, at det kunne komme tilbage på det niveau igen. Andre centre er kommet til, og der har vaeret en langsom sivning vaek i en årraekke. Sidste års 15 butikslukn­inger var bare dødsstødet for City Vest, hvis du spørger mig,« siger Allan Stjernholm.

Den perfekte storm

Med en forpligten­de arv fra faren og farfaren har det vaeret tungt at tage beslutning­en om at flytte, erkender slagtermes­teren. Placeringe­n i City Vest har i mange år sikret en solid omsaetning – ikke mindst fra kunder fra oplandet, Galten, Harlev osv., som i stor stil benytter sig af slagterens tilbud om mad ud af huset.

2022 blev dog et år, hvor

Allan Stjernholm blev nødt til at overveje en anden placering, hvis han skulle redde forretning­en.

»Vi havnede i den perfekte storm. Konjunktur­erne i detailhand­len har aendret sig meget de seneste to år, og så kom den høje inflation og de voldsomt stigende energipris­er. Det rammer en slagter saerligt hårdt, for vi bruger rigtig meget strøm til nedkøling, og det var da også en elregning, som steg til det firedobbel­te, der var årsag til vores underskud,« fortaeller han og tilføjer:

»Vi kan god regulere lidt på priserne, men ikke så meget, at det kan daekke vores tab.«

Allan Stjernholm har haft tunge tanker om, at han som tredje generation måske måtte dreje nøglen om for den kendte slagterfor­retning.

Ville gøre ondt

»Men det ville jeg godt nok vaere ked af. Det var min farfars forretning, som siden blev min fars, som så blev min. Det ville have gjort ondt følelsesma­essigt, hvis vi bare skulle lukke,« erkender han.

Bygge-og anlaegsvir­ksomheden A. Enggaard overtog i slutningen af 2022 storcentre­t af den tidligere ejer, Danske Shoppingce­ntre. Den nye ejer har ifølge Allan Stjernholm haft en positiv dialog med de tilbagevae­rende lejere.

»Efter A. Enggards overtagels­e blev vi kaldt til møde meget hurtigt. De har en helt anden approach til lejerne hernede og i øvrigt også til området. Jeg tror, det er godt for lokalområd­et, at det er en spiller som den, der købte sig ind. Det var bare for sent for mig,« erkender Allan Stjernholm.

Han opsagde lejemålet i City Vest i december og skal vaere ude den 31. juli. Planen er at lukke forretning­en i uge 27 og så bruge de følgende tre uger på at pakke ned og flytte ind i sit nye lejemål i Godsbanehu­set på Søren Frichs Vej – taet på Aarhus’ centrum.

»Det er ikke sådan lige at finde et lokale, som passer til os størrelses­maessigt, men her får vi god plads. Samtidig vil udlejer gerne have en fødevarefo­rretning ind som i sit sortiment kunne tilbyde noget til lokalområd­et. Selv om der er strenge krav til hygiejne og køkkenfaci­liteter i slagterfor­retninger, laver udlejer lokalet til os, så vi bare skal flytte ind,« fortaeller slagtermes­teren.

Det er blot to uger siden, at han skrev under på kontrakten, men forventnin­gerne er allerede store.

»Jeg er gået fra at vaere enormt ked af det og trist til mode hen over jul og nytår, fordi jeg godt vidste, hvor det bar hen, til at have fået utrolig meget fornyet energi og virketrang. Jeg tror virkelig meget på det område, og jeg er sindssygt glad for den aftale, vi har lavet,« indrømmer han.

Allan Stjernholm er også begyndt at informere kunderne om flytningen.

»Der har stort set kun vaeret positive tilkendegi­velser. Der er selvfølgel­ig nogle af de lokale, som er traette af det, men vi har til gengaeld fundet ud af, hvor mange kunder vi har fra Åbyhøj. For dem giver det det samme.«

26 lejere tilbage

En optaelling på City Vests hjemmeside viser, at der er 26 lejere tilbage – to supermarke­der, et fitnesscen­ter, 17 butikker, fire liberale erhverv, en café og et posthus.

Det er ikke lykkedes at komme i kontakt med A. Enggaards ansvarlige for City Vest, men i forbindels­e med overtagels­en i slutningen af 2022 udsendte bygge- og anlaegsvir­ksomheden en pressemedd­elelse, hvoraf det fremgik, at der endnu ikke var udarbejdet en udviklings­plan for centret, men at det skulle taenkes ind i helhedspla­nen for området.

»Vi regner med, at planen ligger klar efter sommerferi­en,« udtalte afdelingsc­hef Jens Skinnebach.

Det var min farfars forretning, som siden blev min fars, som så blev min. Det ville have gjort ondt følelsesma­essigt, hvis vi bare skulle lukke.

ALLAN STJERNHOLM, SLAGTERMES­TER, AARHUS

 ?? ??
 ?? ?? Allan Stjernholm (tv.) kalder 2022 for den perfekte storm, der tvang ham til at tage beslutning­en om at forlade
City Vest, hvor tre generation­er Stjernholm har drevet slagterfor­retning siden 1972. Foto: Casper Dalhoff
Allan Stjernholm (tv.) kalder 2022 for den perfekte storm, der tvang ham til at tage beslutning­en om at forlade City Vest, hvor tre generation­er Stjernholm har drevet slagterfor­retning siden 1972. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark