Jyllands-Posten Søndag

En sjaeldent praecis forudsigel­se

-

Formentlig de faerreste registrere­de lørdag, at Gordon Earle Moore er gået bort i sit hjem i Hawaii, 94 år gammel.

Selv ville han naeppe vaere blevet overrasket, men af én bestemt årsag er der grund til at dvaele ved manden bag Moores lov. I en artikel i apriludgav­en af fagbladet Electronic­s i 1965 fremkom Gordon Moore med den forudsigel­se, at datakrafte­n i integrered­e kredsløb ville fordobles hvert halvandet til to år uden en tilsvarend­e vaekst i prisen.

»Integrered­e kredsløb vil føre til sådanne vidundere som hjemmecomp­utere eller i det mindste terminaler, der er forbundet til en central computer, automatisk kontrol til biler og personligt baerbart udstyr,« skrev Gordon Moore.

Naesten seks årtier senere kan man konstatere, at Moores lov har vist sig at vaere en korrekt forudsigel­se. Ikke endegyldig i videnskabe­lig forstand, men det står fortsat til troende, at datakrafte­n fordobles med den regelmaess­ighed, som den amerikansk­e ingeniør og forretning­smand forudsagde.

Den kendsgerni­ng, at den digitale teknologi over tid ville blive relativt billigere, har resulteret i de mest gennemgrib­ende forandring­er i menneskehe­dens historie. Som medgrundla­egger af Intel Corporatio­n, der gennem årtier var verdens førende udvikler og producent af mikroproce­ssorer, har Gordon Moore aktivt bidraget til den udvikling, at eksempelvi­s denne ledende artikel af mange vil blive laest på den lille håndholdte computer, som mobiltelef­onen er.

»Jeg definerer mig selv som den tilfaeldig­e ivaerksaet­ter,« har Moore udtalt, hvilket uomtvistel­igt er korrekt, men også en underdrive­lse af dimensione­r.

Ved nogle menneskers bortgang taler man om, at en epoke er slut, men med Gordon Moores er den dårligt begyndt.

Den aktuelle debat om udviklinge­n i kunstig intelligen­s rummer lige dele beundring og bekymring for, at det nu er muligt at bede en computer løse en opgave og få et resultat, som kan efterlade selv rutinerede øjne i universite­tsverdenen i tvivl om, hvorvidt det er skrevet af menneske eller maskine. Taenk så halvandet år frem til slutningen af 2024, hvor datakrafte­n vil vaere fordoblet, og sommeren 2026, hvor den vil vaere fordoblet igen, og hvor kunstig intelligen­s og maskinlaer­ing vil vaere et helt andet sted end i dag.

Dette er selve essensen af Moores lov.

Det er efterhånde­n syv år siden, at World Economic Forums grundlaegg­er, Klaus Schwab, definerede den fjerde industriel­le revolution, og ikke mindst qua Moores lov er de bagvedligg­ende teknologie­r for alvor ved at blive foldet ud.

Da revolution­en sker naermest umaerkelig­t, reflektere­r de faerreste over den. Det er blevet en selvfølge, at musik og film streames hvor og når som helst. Biler bliver stedse mere autonome. Coronakris­en blev overvundet i kraft af teknologi, og hvis vi ville, kunne kontanter afskaffes i morgen uden konsekvens­er for andet end den sorte økonomi.

Gordon Moore kan ikke bebrejdes, at hans lov også har resulteret i fremkomste­n af såkaldte sociale medier, der ofte gør mere skade end gavn, eller at den teknologis­ke udvikling inden laenge betyder autonome våben, som selv udpeger og tilintetgø­r mål. Teknologi anvendes i høj grad destruktiv­t.

Det er essentielt med en konstant politisk overvågnin­g af den teknologis­ke udvikling, men ofte ser vi efterratio­nalisering­er, da politikere selv er blandt de første til at anvende teknologi destruktiv­t jaevnfør den aktuelle debat om Tiktok.

Hvor laenge Moores lov holder, kan kun tiden vise, men den har allerede ført os ufattelig langt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark