Jyllands-Posten Søndag

Regeringen har sejlet mere på natmørkt hav end under solbeskinn­et himmel

- MENNESKER OG MAGT KOMMENTAR METTE BOCK

Tidligere hed det sig, at en ny regering kunne regne med at vaere fredet af presse og vaelgere de første 100 dage af sin regeringst­id. Men laeser man op på mediernes og skiftende opposition­ers anmeldelse­r af de seneste fire-fem regeringer af blandet farve, har de naermest vaeret enslydende: Efter 100 dage er de alle blevet anklaget for at vaere handlingsl­ammede, upopulaere og uden retning. Denne gang er anmeldelse­rne tilføjet anklagen om magtarroga­nce.

Det behøver man ikke tage så tungt som nyfødt regering. Alligevel må man sige, at SVM-regeringen nok slår rekorden i fødselsvan­skelighede­r. Den har sejlet mere på natmørkt hav end under solbeskinn­et himmel. Her på kanten af hverdagen efter de 100 dage har regeringen med stor forsinkels­e praesenter­et finanslove­n for 2023. Om blot få måneder skal en tilsvarend­e for 2024 praesenter­es. Begge vil vaere forsigtige, graensende til det stramme, trods staerke finanser.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n lagde en daemper på forventnin­gerne allerede i sidste uge, da hun på KL’s årsmøde praesenter­ede fem store, indenrigsp­olitiske udfordring­er – kald det bare enorme problemer – der skal håndteres: En aldrende befolkning, mangel på arbejdskra­ft, et voksende bureaukrat­i, en svaekket faellesska­bsfølelse samt graenseløs­e forventnin­ger til velfaerdss­amfundets generøsite­t.

Det vil ikke vaere udtryk for magtarroga­nce, men populisme af vaerste karakter, hvis regeringen ikke øjeblikkel­igt tager fat på at finde løsninger. Også løsninger, der vil møde modstand og traede på ømme taeer. Bededagsmi­seren vil til gengaeld hurtigt glide i baggrunden. Forleden var jeg til et aftenmøde, og min sidekvinde bemaerkede henkastet over kaffen, at det dér med bededag havde hun allerede vaennet sig til. Vaelgernes hukommelse er kort, og tilpasning­sevnen stor.

Hvad så med regeringsp­artiernes formkurve? Her i weekenden holder Moderatern­e årsmøde. Der har vaeret bøvl, men de vil vaere svaert tilfredse. Af de tre regeringsp­artier har Moderatern­e fået faerrest høvl i meningsmål­ingerne, og Løkke, Frandsen og Engel-Schmidt styrer internt med sikker hånd.

Frederikse­n har også fortsat greb om sit parti, trods enkelte formasteli­ges unoder. Men det er ikke nyt, at Bjarne Laustsen taler uden filter, denne gang i en forsinket bededagbøv­s, men han bankes altid på plads og ender som en lukket limfjordsø­sters.

Venstre har det vaerst. Formanden er sygemeldt, og de borgerlige logebrødre føler sig forrådt. Men Troels Lund Poulsen er ikke blot ejer af en traktor, han ER selv en traktor. Og nu har partiet allieret sig med en erfaren vaerkfører ved at traekke den dygtige naestforma­nd, Stephanie Lose, ind i regeringen for en periode.

Så mens mange finder det tunge skyts frem i kritikken af SVM-regeringen her ved det skarpe hjørne, vil jeg tillade mig at forvente meget af en handlekraf­tig flertalsre­gering med staerke og erfarne politikere som Frederikse­n og Løkke ved roret. Det er langt at foretraekk­e fremfor en regering baseret på venstre- eller højrefløje­ns reaktionae­re mandater, der altid er på autopilot.

Kan regeringsp­artierne styre egne tropper i de kommende år, er der lys forude. Det er på kanten mellem himmel og hav, at solen viser sig. Ryd op og stil krav, så vi som samfund både holder hånden under de svageste og belønner det ekstraordi­naere. Det er dét fundament, et moderne velfaerdss­amfund skal bygge på.

Kan regeringsp­artierne styre egne tropper i de kommende år, er der lys forude. Det er på kanten mellem himmel og hav, at solen viser sig.

Tidl. minister

 ?? ??
 ?? ?? Dagens tegning: I Kina spiser man ...
Efter Xi Jinpings besøg i Rusland, hvor magtforhol­dene i verden har vaeret drøftet, står en ting fast.
Dagens tegning: I Kina spiser man ... Efter Xi Jinpings besøg i Rusland, hvor magtforhol­dene i verden har vaeret drøftet, står en ting fast.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark