Jyllands-Posten Søndag

Skolerefor­m blev skabt af politikere, der ikke ville lytte

- EYVIND HOGSTAD

Henrik Jensens betragtnin­ger over den forfejlede ligheds- og inklusions­politik 21/3 i JP rammer plet – som så ofte før. Såvel begrebet undervisni­ngsdiffere­ntiering inden for klassens rammer, den udelte folkeskole og ikke mindst inklusions­bestraebel­serne bygger på nogle, der er fuldstaend­ig ude af trit med virkelighe­den.

Et krast eksempel på, hvor galt det kan gå, viste DR1 i efteråret 2021 fra en 6. kl. på Høng Skole. Her havde klasselaer­eren besluttet at vise, hvordan hans timer i klassen forløb, hvilket var dristigt gjort. Alt var kaos og opløsning. Eleverne opførte sig fuldstaend­ig uhaemmet, løb rundt og råbte op, brugte ukvemsord mod laereren, en enkelt forsøgte at sove på gulvet. En pige forsøgte at fremlaegge sin opgave for klassen, men måtte opgive på grund af larm og spektakel. Ledelsen hørte man intet til. Udsendelse­n hed med rette ”Smertensbø­rn”.

I denne sammenhaen­g må man sige, at der var tale om svigt hele vejen igennem: Fra politisk hold – jf. den seneste, fatale skolerefor­m – fra kommunalt hold, fra skolens side og fra foraeldren­es side. Det er vel ikke svaert at forestille sig den enkelte laerers vilkår og vanskeligh­eder i en klasse med 28 elever med vidt forskellig­e evner, heraf måske tre med psykiske problemer og fem fremmedspr­ogede indvandrer­e.

Tanken om at undervise alle børn samlet uanset deres forudsaetn­inger er fuldstaend­ig hen i vejret. Som Henrik Jensen påpeger, troede man i mange år, at svage elever nok blev dygtigere og staerkere ved at gå sammen med elever, der havde disse egenskaber. Det var selvsagt noget vås. Det samme må siges om en vidtgående inklusion af børn med forskellig­artede vanskeligh­eder.

Det har vist sig, at der hverken er tilstraekk­elig tid , laererress­ourcer eller -uddannelse til at klare denne opgave. Det er synd for alle parter.

Et trylleord har vaeret ”undervisni­ngsdiffere­ntiering”, men en sådan er umulig at praktisere i tilstraekk­eligt omfang inden for klassens rammer.

ved denne

Hvad skal man gøre elendighed ?

Under min seneste ansaettels­e som skoleinspe­ktør ved Ulvkaersko­len i Hirtshals gjorde en dygtig og entusiasti­sk laerergrup­pe et forsøg. Det er nok 25 år siden. Det gik ud på at ophaeve årgangsbeg­rebet og klasseindd­elingen allerede fra børnehavek­lassen.

De første tre årgange dannede et hold på 60-70 elever, der alle mødtes til morgensaml­ing dagligt, men derefter opdeltes i hold alt efter deres evner og forudsaetn­inger.

Det betød, at der kunne sidde 24 elever på et hold og fem på et andet, der skulle laere at laese eller regne. Til andre tider kunne alle måske vaere sammen, og man sluttede hver dag med en faellessam­ling. Alt i nøje samklang med foraeldren­e.

Der var således tale om en undervisni­ngsdiffere­ntiering, der virkede i praksis, og en deling af eleverne, der ikke virkede deklassere­nde som gamle dages deling i ”bogligt og praktisk begavede” (hvilket dybest set også var noget sludder).

Tanken var, at differenti­eringen skulle fortsaette op i de højere klasser, men ressourcem­angel satte en stopper for denne udvikling, der kostede ekstra laerertime­r og byggede på idealistis­ke laererkrae­fter.

Jeg tror desvaerre, at netop idealismen er på retur i vore dage, godt hjulpet af politikere, der ikke lyttede tilstraekk­eligt til skolens folk, men gennemført­e en reform, der forstaerke­de skolens vanskeligh­eder, tog megen arbejdsgla­ede fra mange laerere samtidig med en arbejdstid­saftale, der var uden forståelse for laererarbe­jdets saerlige vilkår.

Tidl. laerer, skoleinspe­ktør, forvaltnin­gschef, Hjørring

En anden vanskeligh­ed i dagens skole er mange foraeldres forestilli­ng om, at deres barn er unikt også i skolen og bør behandles derefter. Det er en misforståe­lse. I skolen skal det enkelte barn laere at kunne indgå i et faellesska­b og følgelig vaere et nummer i raekken. Det kraever dets respekt for både små og store medmennesk­er, hvilket ikke alle foraeldre har opdaget.

 ?? ?? Politikern­e - med Christine Antorini i spidsen – der stod for skolerefor­men, lyttede ikke til skolen. Og resultatet blev derfor noget naer en katastrofe. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer.
Politikern­e - med Christine Antorini i spidsen – der stod for skolerefor­men, lyttede ikke til skolen. Og resultatet blev derfor noget naer en katastrofe. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark