Jyllands-Posten Søndag

Det liberale demokrati er blevet til karneval

Med ideologier­nes forsvinden gik vi fra aske til ild, fra ideologi til imagologi.

- FRONTALT KOMMENTAR MIKAEL JALVING historiker, forfatter, blogger

Det forlyder, at den svenske klimaaktiv­ist Greta Thunberg er blevet beaeret med titlen som aeresdokto­r ved det teologiske fakultet på Helsinkis universite­t, muligvis i erkendelse af, at klimarelig­ionen er blevet vor tids kristendom. Det er anden gang, det sker. Første gang blev aerestitle­n tildelt hende af universite­tet i Mons i Belgien. Ikke nok med, at verden vil bedrages, som man siger. Nae, verden bedrager også dig – i hvert fald hvis man med verden hentyder til de kloge, betroede og toneangive­nde. Dem kan du nemlig ikke laengere regne med.

For disse betydnings­fulde, omend utilregnel­ige typer er historien mere slut end nogensinde: Den er stendød. De ”store sandheder” synes for de rettroende så højt haevet over såvel videnskabe­lig som politisk diskussion, at de idioter, der endnu ikke har set lyset, tydeligvis er populistis­ke tabere med en fobi for alt, hvad der er nyt, progressiv­t og globalt nødvendigt.

Over for de store sandheder står de små mennesker, dvs. sådan nogle som du og jeg. Vi står i vejen for fremskridt­et og det, der må gøres. Lige nu. For ellers.

Det kan synes overrasken­de, at europaeisk­e universite­ter går med på denne form for afpresning. Universite­tet

blev trods alt opfundet i Europa og var i århundrede­r knyttet til kirken, teologien og uddannelse­n af praester og klerikale embedsmaen­d. Det var også på universite­terne, at nye fakulteter blev grundlagt efterfulgt af nye fag, discipline­r og metoder, hvilket medførte en kreativ kamp på idéer og deres indflydels­e i det civile samfund. Immanuel Kant døbte striden »fakulteter­nes kamp«, og den var ikke for børn. Men vi har meget at takke den for, idet den gjorde dissens til en naturlig del af det offentlige liv.

I princippet var universite­tet en fri institutio­n, som ikke skulle underlaegg­es ét perspektiv eller hensyn. Den slags luksus er forbi. Af drevne bureaukrat­er og politikere er vore universite­ter blevet omdannet til organisati­oner. Sidstnaevn­te adskiller sig fra institutio­ner, derved at de tjener bestemte interesser og formål, dvs. at de er instrument­elle, bøjelige og underlagt styring, ofte helt ned i detaljen. Institutio­ners mål er mere abstrakte og kan således ikke måles og vejes på samme måde som organisati­oner.

De frie institutio­ner blev langsomt gjort til statens tandhjul. Tag en snak med en lektor efter et par øl, så får du sandheden at vide, men ikke før. Takket vaere en lang og kroget udvikling har mange af Europas haederkron­ede universite­ter udspillet deres rolle som autonome og intellektu­elle republikke­r, aedt op af politisk korrekthed og profession­elt medløberi. Der er absolut ingen grund til at tage dem alvorligt som andet end en karriereve­j med dertil knyttede pensionsor­dninger.

I nyere tid skulle universite­terne med 68’ernes march gennem institutio­nerne afsløre den borgerlige ideologi og bane vejen for det klasseløse samfund. Det floppede totalt. Da kommunisme­n forsvandt som dug for solen for 30 år siden, sadlede rektorer, dekaner og styrelser om for at blive symbolprod­ucenter og laegge postmodern­e afstand til virkelighe­den og omfavne den nye politiske korrekthed. Hvis alt alligevel er konstrukti­oner, må videnskabe­n hjaelpe med til at konstruere en bedre verden. Universite­terne blev politikern­es arme og ben. Velkommen til FN’s 17 verdensmål og imagologi.

Udtrykket kommer fra den tjekkisk-franske forfatter Milan Kundera, som var stor engang. I romanen ”Udødelighe­den” fra 1992, som er en blanding mellem fiktion og essayistik, skuede han ganske profetisk, hvad der var på vej i de sejrssikre liberale demokratie­r: pludselige billeder, stemninger og følelser, ej sammenhaen­gende ideologier.

Mens ideologier kan sammenlign­es med vaeldige hjul og gear, der saetter krige, revolution­er eller reformer i bevaegelse og praeger en hel epoke med sin tidsånd, minder imagologi om skiftende tøjmode eller forskydnin­ger. Små skridt på stedet, først den ene vej, så den anden. Når en mening eller analyse opfattes som kontrovers­iel, skyldes det sjaeldent, at den er skør eller forkert, men at den i et øjeblik er blevet et »ulykkestal, et antiideal, på den imagologis­ke roulette«, der påvirker vores opførsel, politiske synspunkte­r og aestetik »lige så vaeldigt, som ideologier­nes systemer i sin tid formåede at beherske os«.

Mens ideologier kan sammenlign­es med vaeldige hjul og gear, der saetter krige, revolution­er eller reformer i bevaegelse og praeger en hel epoke med sin tidsånd, minder imagologi om skiftende tøjmode eller forskydnin­ger.

Imagologi tjener isaer imagologer­nes private karrierer og placering i det sociale hierarki. Imagologi laver ikke om på hierarkiet. Kundera opsummerer forskellen således: »Ideologien tilhører historien, mens imagologie­ns herredømme begynder, hvor historien ender.«

Det er derfor ikke tilfaeldig­t, at imagologie­ns fremkomst falder sammen med kommunisme­ns forsvinden. Det liberale demokrati stod til at indfri det hele, men blev i stedet til karneval hver dag.

Vi gik fra aske til ild. Fra ideologi til imagologi.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark