Jyllands-Posten Søndag

Kina og Rusland snigløber os i Afrika

- MATHILDE HJORT BRESSUM

Afrika har i mange år vaeret et område, hvor Vesten har haft en betydelig tilstedeva­erelse og indflydels­e.

Men det er måske ikke laengere tilfaeldet. Kina og Rusland har med deres systematis­ke spredning af desinforma­tion formået at aendre Afrikas opfattelse af Vesten og er dermed i gang med at underminer­e Vestens position og indflydels­e i Afrika. Det kan blive rigtig farligt for Vesten.

Kina og Rusland har begge set potentiale­t i at sprede desinforma­tion i Afrika, hvor der er stor interesse for nyheder og informatio­n fra resten af verden. Desinforma­tionen ser man bliver spredt primaert gennem sociale medier og nyhedsmedi­er og har til formål at fremstille Vesten som en uønsket og uduelig partner for Afrika.

Kina og Rusland har knyttet taette bånd med mange afrikanske lande og har brugt disse bånd til at sprede deres propaganda. Kina har f.eks. investeret massivt i Afrikas infrastruk­tur og økonomi og har brugt dette som en platform til at fremme sit eget politiske og økonomiske system. Og Rusland har knyttet taette bånd med flere afrikanske regeringer og politiske partier og har brugt disse bånd til at sprede sin propaganda.

Det er her, det begynder at blive problemati­sk. Når man går ind og underminer­er Vestens position og indflydels­e i Afrika og samtidig skaber mistillid og fjendtligh­ed mellem Afrika og Vesten, risikerer vi, at hele den tredje verden vil støtte Kina og Rusland fremfor Vesten. Det vil få alvorlige konsekvens­er for Vestens økonomi og geopolitis­ke position.

Kina ønsker at dominere den globale økonomi og politik og ser Afrika som en vigtig brik i denne strategi. Rusland ønsker at genskabe sin tidligere indflydels­e og magt og ser Afrika som et potentielt allieret i denne kamp.

Vi har set, hvordan Kina og Rusland har spredt desinforma­tion i Afrika ved den såkaldte ”5G-myte”. Kina har investeret massivt i udviklinge­n af 5G-teknologi og har brugt dette som en platform til at fremme sit eget politiske og økonomiske system i Afrika. Samtidig har Rusland spredt desinforma­tion om 5G-teknologie­n og forsøgt at skabe frygt og mistillid mod Vesten og dets teknologis­ke fremskridt.

For at modvirke Kinas og Ruslands desinforma­tionskampa­gne skal vi erkende, at problemet eksisterer. Vi skal vaere opmaerksom­me på den propaganda, der spredes, og tage aktivt afstand fra den.

Derudover er vi nødt til at investere mere i Afrika og hjaelpe landene med at udvikle sig økonomisk og politisk. Det vil give Afrika større mulighed for at tage selvstaend­ige beslutning­er og dermed mindske afhaengigh­eden af Kina og Rusland.

Politisk ordfører, Venstre i Aarhus

Endelig skal vi tage ansvar for vores egen rolle i Afrika. Vesten har i mange år støttet afrikanske landes økonomi med finansieri­ng og hjaelp til opbygning af infrastruk­tur, men samtidig har Vesten også holdt Afrikas økonomi nede med sin europaeisk­e landbrugsp­olitik. Vi har brug for at erkende vores egen rolle i denne dynamik og arbejde på at aendre den.

Kinas og Ruslands systematis­ke spredning af desinforma­tion i Afrika udgør en alvorlig trussel mod Vestens position og indflydels­e i regionen.

Vi skal vaere opmaerksom­me på denne propaganda og tage aktivt afstand fra den. Hvis vi ikke gør dette, risikerer vi at miste Afrikas tillid og støtte og dermed underminer­e vores egen position og indflydels­e i regionen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark