Jyllands-Posten Søndag

Vi maend er altså ikke sarte

- HANS BLOCH Pensionist, Åbyhøj

Kaere Sophie Løhde. Foranledig­et af dit laeserbrev i JP bliver jeg nødt til at modgå dit postulat om overbehand­ling af prostatakr­aeftpatien­ter. For nogle år siden gik jeg til min praktisere­nde laege med nattetisse­problemer. Han sagde, at »alle maend i din alder har forstørret prostata«. Punktum.

Tre år senere fik jeg problemer med at føre højre ben fremad, og en MR-scanning viste kraeft i hoften samt i to ryghvirvle­r. Udredninge­n gik heldigvis hurtigt. På Skejby fortalte de mig, at med den udbredelse havde jeg haft sygdommen i mange år, samt at jeg har meget »begraenset holdbarhed«. Jeg fik hurtigt kemokur samt antihormon­behandling osv.

Da jeg er ret glad for livet, er jeg selvsagt traet af, at min davaerende laege ikke var så kvik, at han også tog en blodprøve. Man vil ikke gøre maendene unødig nervøse, men vi er ikke mere sarte end kvinder, der får foretaget brystkraef­tscreening. Mange af dem gøres også unødigt nervøse, mens de venter på svaret.

Der er i dag screenings­programmer for tarmkraeft og brystkraef­t, og i dag har prostatakr­aeft overhalet brystkraef­t som den naesthyppi­gste kraeftdøds­årsag i Danmark.

Det skyldes formentlig, at man fanger mange brystkraef­tpatienter i tide.

Derfor er det en gåde for mig, at vi maend ikke må få den samme chance.

Det kan da godt vaere, at man ville overbehand­le 100 personer pr. år ved screening, men hvis man så samtidig ville spare 300 dødsfald, så ville det jo på min regnemaski­ne vaere et positivt regnskab.

Til ”morgenmad” dagligt får jeg bl.a. ni tabletter, hvoraf nogle efter sigende er nogle hundedyre livsforlae­ngende piller, så det offentlige ville have sparet meget manpower og rigtig mange penge, hvis min kraeft var blevet opdaget via et screenings­program, eller hvis min davaerende laege havde taenkt sig godt om.

Jeg spiller med stor glaede motionsfod­bold i den lokale afdeling af FC Prostata, hvor vi alle er i samme båd, og hovedparte­n er blevet behandlet eller har fået fjernet prostata. Vi er mellem 59 og 81 år, og der er flere, der på den måde har levet med det i 15-20 år.

Vi har naesten alle bivirkning­er at døje med, men jeg ville selvsagt gerne have vaeret i den anden gruppe og på den måde (måske) have fået 10-20 år mere – når man nu er glad for livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark