Jyllands-Posten Søndag

De gode historier var ikke kun indenfor. Udenfor opførte blå blok også lidt af et teater

Vaek er de dage, hvor de fleste blå partier vaernede om det danske frisind. I dag har de overtaget tankesaett­et fra de mest radikale dele af den amerikansk­e antiwokebe­vaegelse.

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD cand.ling.merc. og stud.theol.

Frederiksb­erg Bibliotek har holdt et børnearran­gement. To maend optrådte som Disney-prinsesser, pustede saebeboble­r og sang børnesange.

Arrangemen­tets udgangspun­kt var børnebøger af René Toft Simonsen om fire foraeldrel­øse børn, der finder omsorg hos Miss Nelly, en mand i dametøj på Frederiksb­erg, men må frygte, at “kommunetro­lden” kommer og tager dem. Bøgerne laegger sig op ad bøger som ”Pippi” og ”Mary Poppins”.

Er der en woke dagsorden bag Simonsens valg af netop en mand i dametøj? Måske. Bogen tematisere­r dog ikke sex, seksualite­t eller kønsskifte. Børnene på biblioteke­t kunne se et drag-show »i børnehøjde«, blive sminket »fint, skørt eller farligt« og synge sange. Der var inviteret til at »fejre mangfoldig­heden«, til at børnene kunne gå på opdagelse i Miss Nellys klaedeskab og tegne deres »(selvvalgte) familie«. Var arrangemen­tet politisk, fordi det ville fejre “mangfoldig­hed”? Måske.

Men det i sig selv gør det det ikke mere politisk end hundredvis af andre arrangemen­ter om mangfoldig­hed, der er blevet afholdt af offentlige institutio­ner.

Mette Thiesen, DF, samler imidlertid den kritik, der er kommet fra DF, Nye Borgerlige og Liberal Alliance i et interview med KøbenhavnL­IV.

Hun indikerer, at arrangemen­tet fører direkte til kønsdysfor­i og seksualise­ring af børn: Biblioteke­t har »en woke dagsorden«, »man spaender børnene for en politisk vogn«, og »flere og flere voksne mener, at de skal presse en dagsorden om kønsforvir­ring ned over hovedet på børn«. »Såkaldt ansvarlige voksne dyrker og fremmer en usikkerhed hos børnene. Børn i dag konfronter­es med, at der er mange køn, selvom der kun er to – og nogle mener, at børn skal kunne skifte køn,« siger Thiesen. Arrangemen­tet gik også ud på, at børn »seksualise­res ved at blive klaedt udfordrend­e og have makeup på«, ifølge Thiesen.

Men børnene skulle ikke klaedes ud som drags, og som udgangspun­kt handler dragshows ikke om hverken porno, sex, transkønne­thed eller nøgenhed. De ligner teater og kabaret. Sådan var det også før woke- og antiwokebe­vaegelsen.

I podcasten ”Den Blå Time” hos mediet Kontrast laegger Henrik Dahl fra LA endnu et betydnings­lag til arrangemen­tet. Han mener, at der er tale om politisk aktivisme og en formentlig »skjult dagsorden, som ligger i forlaengel­se af Normstorme­rne«.

Derfor må man »ud fra et forsigtigh­edsprincip« sige, at arrangemen­tet »ligner grooming« – den proces, hvor en kraenker opbygger en relation til et barn for at få barnet til at indgå i aktivitete­r, der skal tilfredsst­ille kraenkeren.

Til gengaeld underbygge­r Dahl sin påstand med, at der findes et faenomen, der hedder rapid onset gender dysphoria (ROGD) – et pludseligt udbrud af kønsforvir­ring, som fører til et ønske om kønsskifte, og som gør, at der i dag findes »mange klinikker, der uddeler stop-hormoner og laver forandrend­e kirurgi«.

Et eksempel på sådan en klinik er Tavistock, siger Dahl, og henviser til en, ganske rigtigt, voldsom skandale i det britiske sundhedsva­esen, som gik hårdt ud over børn.

I Danmark har vi dog kun én sådan klinik, og den er ikke at sammenlign­e med Tavistock.

Det er Sexologisk Klinik på Rigshospit­alet, som er underlagt Sundhedsst­yrelsens vejledning, og som har en ganske samvittigh­edsfuld overlaege og ditto praksis, i hvilken man vedkender sig, at vi mangler forskning og erfaringer på området, ligesom landene omkring os. Man gør det bedste, man kan, med det, man har. At unge mennesker bliver påvirket af andre og af sociale medier, kan der naeppe herske tvivl om. Men ROGD er en anden snak.

Det er en tese fremsat af forsker Lisa Littman i en undersøgel­se, hvis metoder er blevet staerkt kritisered­e.

Littman mente, at den stigning, man så i antallet af børn, der søgte behandling for kønsdysfor­i, kunne skyldes “social smitte” fra transperso­ner, typisk gennem sociale medier. De største sundhedsor­ganisation­er i USA har undsagt ROGD, og større studier med bedre metoder og empiri har set på, om de kunne bekraefte hendes tese uden held.

Sidst, men ikke mindst mener Dahl, at der i den danske biblioteks­verden er biblioteka­rer, som arbejder i »lidt hemmelige« udvalg »sådan lidt under radaren«, og at man ikke rigtigt vil »sige, hvad det drejer sig om«. Det viser, »at de her aktivister« – altså biblioteka­rer – »har noget at skjule«.

Det er imidlertid så som så med hemmelighe­dskraemmer­iet. Dahl henviser til nylige artikler fra landsdaekk­ende dagblade, som beskriver, at der ganske rigtigt er tre kurser for biblioteka­rer, som henter tankegods fra de radikale dele af amerikansk­e kønsstudie­r. De ligger inden for det af kulturmini­steren fastsatte kursusspor “Kultur for alle”.

Kurserne er arrangeret af en biblioteka­r, der har en fuldt offentlig kønsaktivi­stisk dagsorden.

Ligeledes er der et netvaerk af 94 biblioteka­rer på tvaers af 44 kommuner, som bl.a. arbejder for “regnbuehyl­der”, og anonyme biblioteka­rer har udtalt til pressen, at de føler sig pressede til at imødekomme en wokedagsor­den.

Så ja, der er tilsynelad­ende biblioteka­rer, som gerne vil understøtt­e eller fremme et fokus på LGBT-rettighede­r. Synderligt hemmeligt er det imidlertid ikke, og endnu har det ikke ført til et krav om censur af bestemte bøger eller fremme af kønsdysfor­i hos børn.

Alligevel istemmer Dahls kollega i Liberal Alliance Katrine Daugaard, idet hun også hopper direkte til en debat om kønsdyfori og tilføjer, at arrangemen­tet skriver sig ind i en graenseløs­t »seksualise­rende adfaerd«. som »graenser til overgreb«.

Og også hun har en diagnose klar. Hun mener, at der kan vaere tale om “Münchausen by proxy” – det, ligeledes kontrovers­ielle, faenomen, at en foraelder fremprovok­erer symptomer eller skader hos sit barn mhp. selv at få psykologis­k tilfredsst­illelse og opmaerksom­hed.

Hvorfor skulle det vaere mere sandsynlig­t, at biblioteka­rer og to maend i prinsessek­jole har en skjult dagsorden om at groome børn, seksualise­re dem og skabe generel kaos og mistrivsel?

Arrangemen­tet på Frederiksb­erg ligger i fin tråd med den frederiksb­ergske tradition for kabaret og prideparad­e.

Men med til historien hører, at den ene af de to dragqueens fra arrangemen­tet er dansk repraesent­ant for den amerikansk­e Drag Queen Story Hour, en organisati­on, der arbejder for mangfoldig­hed og social forandring.

Han har til BibForum i september 2020 udtalt: »Vi optraeder udklaedte, ligesom andre danske børneenter­tainere. Lig Hr. Skaeg og Onkel Reje handler det om underholdn­ing. Og for os selvfølgel­ig også om laering i tråd med DQSH’s visioner.« Og: »Bøgerne, vi laeser, er udvalgt af børnebibli­otekarerne, der fik idéen til at bringe konceptet til Danmark.«

Det havde vaeret interessan­t, hvis arrangemen­tet på Frederiksb­erg havde igangsat en diskussion om biblioteke­rnes rolle mellem formidling af litteratur, aktuel kultur og tendenser på den ene side og politisk aktivisme på den anden. I stedet druknes debatten i en debat om woke og antiwoke, som fuldstaend­igt forvraenge­r virkelighe­den.

Et af ofrene er den danske ligestilli­ngsdebat, som engang havde en stor midterbane, vi kunne mødes på for at diskutere det danske frisind og dets graenser. Den er for tiden blevet vaek i en metadebat om woke- og antiwoke, hvor alle kneb nu synes at gaelde. Et andet offer er de børn, der nu skal tillaegges de voksnes vaerdikamp – de samme børn, der, med deres foraeldre i hånden, har kunnet se prideparad­e og seksuelle minoritete­r i det offentlige rum i årtier.

Tilbage står et konkret arrangemen­t på et bibliotek på Frederiksb­erg med to maend i kjole, saebeboble­r og glade børn. Var det udtryk for en politisk aktivisme for offentlige skattekron­er? Den debat burde vi tage, men på et sagligt grundlag.

 ?? ?? En demonstrat­ion mod dragshowet på Frederiksb­erg Bibliotek blev mødt af en moddemonst­ration. Arkivfoto: Thomas Sjørup/ Ritzau Scanpix.
En demonstrat­ion mod dragshowet på Frederiksb­erg Bibliotek blev mødt af en moddemonst­ration. Arkivfoto: Thomas Sjørup/ Ritzau Scanpix.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark