Jyllands-Posten Søndag

Vi er blevet for blufaerdig­e til at vise religiøse behov

Vi kraenger ikke vores inderste følelser ud. Vi tier med dem.

-

Man kan egentlig undre sig, men forsknings­resultatet trak overskrift­er: 80 pct. af danskerne har et stort åndeligt behov.

Mere end 100.000 danskere blev i 2021 inviteret til at deltage i den største spørgeskem­aundersøge­lse, der til dato er lavet i verden på området.

Resultatet af studiet, der skulle afdaekke danskernes åndelige behov, er tilsynelad­ende kommet bag på både medieverde­nen og forskerne bag undersøgel­sen. Blandt andet har professor Niels Christian Hvidt udtalt, at danskerne ikke taler meget »om deres overbevisn­inger og personlige vaerdier og har også en lav grad af religiøs praksis. Men som undersøgel­sen viser, har vi i Danmark praecis de samme behov for indre fred, mening, tro og håb, som man ser i mere religiøse lande«.

Jeg mener, at det er vaerd at opholde sig ved og forurolige­s over, at vi i vores samfund takket vaere årtiers tab af kristendom og dannelse er kommet på så lang afstand af forståelse­n af at vaere en underfuld skabning både af støv og ånd, at det kan komme som en overraskel­se, at størstedel­en af danskerne faktisk erkender deres åndelige behov.

Og som det fremgår af undersøgel­sen, har de åndelige behov mange forskellig­e udtryk. Blandt andet at hvile et sted, der giver dig fred og ro. At blive forsikret om, at ens liv har vaeret meningsful­dt og vaerdifuld­t. At bede for sig selv. At nogen beder for én. At vende sig mod en højere magt. At deltage i en åndelig/religiøs ceremoni.

Det kan jo alt sammen naeppe forundre en praest, der i det daglige arbejde maerker folkets stilfaerdi­ge loyalitet mod deres kirke. For danskerne er et religiøst blufaerdig­t folk. Det ligger ikke til os at kraenge vores inderste følelser ud – vi tier i stedet. Det er ikke, fordi de religiøse behov, følelser og laengsler ikke er der. Det er bare blufaerdig­hed. Og blufaerdig­hed betyder kun, at følelsen er så meget dybere – fordi den ikke er noget, man har på laeberne.

For nok dominerer videnskabe­n vor tids stemme og vor tids menneskesy­n, men undersøgel­sen taler lige ind i det skisma, der eksisterer mellem det i et eller andet omfang acceptered­e sekulaere-ateistiske syn på vores kultur og så den virkelighe­d, hvori mennesker lever og oplever deres liv.

I bestseller­en ”Europas undergang” reflektere­r den engelske journalist og forfatter Douglas Murray netop over det forhold. Murray citerer Richard Dawkins for, at han i indledning­en til romanen ”Den blinde urmager” erklaerer menneskets eksistenti­elle mysterium eller (med et grundtvigs­k udtryk) skabelsesg­åde for opklaret takket vaere Darwin, hvorpå Murray indvender: »Selvom Dawkins kan mene, at vort mysterium er blevet opklaret – og skønt videnskabe­n så afgjort har opklaret en del af det – føler de fleste af os os stadig ikke opklarede. Vi lever ikke vore liv og oplever ikke vor eksistens som opklarede vaesener. Tvaertimod oplever vi stadig os selv, som vore forfaedre gjorde det, som splittede og modstriden­de vaesener, sårbare overfor sider af os selv og overfor den verden, vi ikke kan forstå.«

Og det er lige praecis den sandhed om menneskets vilkår som falden skabning, som vores tid har glemt, fortraengt eller ganske enkelt aldrig har fået forkyndt, fordi »europaeisk kristendom«, som Murray bemaerker, »har mistet viljen til at missionere eller endog tro på deres eget budskab«. Netop derfor kan den mageløse opdagelse af menneskets åndelige behov og laengsel vaekke så stor opsigt. Men det er i dét spaendings­felt, at vi lever vores liv: i en bevidsthed om faldet og i en åndelig laengsel efter forløsning. Og en fortraengn­ing af kristendom­mens evige uforanderl­ige sandhed om os fører rigtigt nok til Europas undergang – og menneskets.

Blufaerdig­hed betyder kun, at følelsen er så meget dybere – fordi den ikke er noget, man har på laeberne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark