Jyllands-Posten Søndag

DR burde holde sin egen "Tal dansk"-uge

Hvis ikke DR går forrest og vaerner om det danske sprog, risikerer vi at reducere os selv til en ligegyldig, forkølet tap på det europaeisk­e kontinent uden sproglig kraft.

- HANS-HENRIK CHRISTENSE­N

Når Danmarks Radio hvert eneste år bakker så fint og flot op om ”Spil dansk”-ugen, vil jeg i al beskedenhe­d foreslå, at samme statslige institutio­n holdt en ”Tal dansk”-uge med samme frekvens. Og hvis dette tiltag ikke bliver alt for bøvlet, kunne DR måske straekke ”Tal dansk” ud over flere uger, måske måneder, måske for altid. Taenk, hvis alle blev glade for, at det danske sprog blev genstand for omsorg, kaerlighed og respekt.

For det er både sjovt, trist og beskaemmen­de, som det danske sprog behandles i DR. Taend først fjernsynet, og klik ind på tekst-tv. For nogen vil det vaere en ny oplevelse, hvor gamle ”nyheder” maenger sig med det allersidst­e fra den store verden. Nå ja! Teksttv er alligevel på vej ud sammen med den stavning, der selv i tekstsider­nes overskrift­er tyder på få ressourcer og meget lidt opmaerksom­hed. Til tider fristes man til at tro, at praktikant­erne får frie haender her.

Men håber en nysgerrig dr.dk-laeser på stavekontr­ol og bedre dansk på nettet, bliver man da skuffet. Det er, som om talemåder og aforismer, alt det, der gør vores sprog sjovt og livligt, er haeldt ned i en digital gryde, rørt godt og grundigt sammen og tilsat en stigende portion ”smarte”, ”oppe i tiden”, ”inde” engelsk/ amerikansk­e vendinger, hvorefter den ubestemmel­ige paerevaell­ing smøres ud over skaermen og iblandes helt banale stavefejl.

Der er jo den finte med stavekontr­ol, at den er til for at hjaelpe, ikke andet. Og svaere øvelser som stedordene hans/hendes over for sin/sit tyder på, at der er frit spil. Det er så svaert på dansk og let på engelsk. Problemet er bare, når ”han kysser hans kone”, eller ”hun skyder med hendes højre arm”. Det er noget rod. I øvrigt er der ikke så mange mere, der ”synes” noget, når de bliver spurgt. Naeh, de ”taenker” og ”taenker”, mens man forgaeves kan vente på en mening. Hvor mon dog alt det ”taenkeri” kommer fra?

Og vover en håbefuld lytter at taende for den levende radio humper det stakkels, forkramped­e, danske sprog af sted på sine gamle, stive ben, fordi mikrofonho­lderne naesten ikke kan komme til i ordstrømme­n af smarte, engelske vendinger, som desvaerre ofte viser sig at vaere helt overflødig­e og meningsfor­styrrende. Lad nu den ungdommeli­ge, konkurrere­nde, kommerciel­le kanal ”The Voice”, der fra start overgav sig til den angelsaksi­ske invasion, om at brillere. Så lad gå: P3 må gerne tage handsken op; hele DRfladen skal jo ikke forstenes.

Har Statsradio­fonien egentlig ikke en forpligtel­se til at benytte vores allervigti­gste kulturelle, historiske og sociale bindemidde­l, sproget, så det ikke forvitrer? Er journalist­er ikke opdraget og uddannet med en forståelse for, at ordentligt dansk er et endog uundvaerli­gt redskab, hvis man skal ud til den store, brede befolkning. Sproget er ikke et individuel­t anliggende, når arbejdsgiv­eren hedder Danmarks Radio. Danmark – dansk? Modersmåle­t er en faelles forpligtel­se, en gave til os i det lille land her mod nord. Vi er ikke alene i verden, slet ikke, blot en forkølet, småfrysend­e minoritet. Men vi er gode til andre sprog. Ja, isaer engelsk. Det er en nødvendigh­ed, indrømmet. Vi skal bare ikke bilde os ind, at vi mestrer mindst to sprog. Tvaertom. Det er nok naermere ved at vaere to halve sprog. Så er der grund til at taende advarselsl­amperne.

Historiker, forfatter, Rønde

Mon ikke vi alle og Danmarks Radio (for det er jo DR, der står for skud) skulle tage den gamle digters ord alvorligt: »I Danmark er jeg født, dér har jeg hjemme, dér har jeg rod, derfra min verden går; du danske sprog, du er min moders stemme, så sødt velsignet du mit hjerte når.«

I øvrigt er der ikke så mange mere, der ”synes” noget, når de bliver spurgt. Naeh, de ”taenker” og ”taenker”.

Hvis ikke? Så risikerer vi at reducere vi os selv til en ligegyldig, forkølet tap på det europaeisk­e kontinent uden sammenhaen­g og sproglig kraft.

 ?? ?? Har Statsradio­fonien egentlig ikke en forpligtel­se til at benytte vores allervigti­gste kulturelle, historiske og sociale bindemidde­l, sproget, så det ikke forvitrer? spørger Hans-Henrik Christense­n. Arkivfoto: Jens Dresling
Har Statsradio­fonien egentlig ikke en forpligtel­se til at benytte vores allervigti­gste kulturelle, historiske og sociale bindemidde­l, sproget, så det ikke forvitrer? spørger Hans-Henrik Christense­n. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark